The main purpose of this study is to evaluate the characteristic features of these local flavors and to contribute to the conservation efforts in the future by making a sensory analysis of the forgotten foods specific to the Amasya region. In line with this purpose, sensory analyses of the forgotten foods of Amasya, such as pastırmalı kuşekmeği, kabak kabuğu kavurması, soğan mıhlaması, mayasız and hamursuz foods were made. Sensory characteristics such as flavor, texture, smell and appearance constitute the focus of this analysis. The research has an experimental design and the data were collected using the sensory analysis technique. Sensory analyzes of the meals were made using the scoring test. The results of the local Amasya foods, which have sunk into oblivion, were evaluated by taking the arithmetic averages of the scores indicated by the panelists in the sensory analysis scale. Based on the results of sensory analysis, it is seen that mayasız food stands out in terms of appearance, taste and general taste among the local foods of Amasya, which has sunk into oblivion.
Amasya yöresine özgü unutulmaya yüz tutmuş yemeklerin duyusal analizini yaparak, bu yöresel lezzetlerin karakteristik özelliklerini değerlendirmek ve gelecekte koruma çabalarına katkı sağlamak bu çalışmanın temel amacıdır. Bu amaç doğrultusunda, Amasya'nın unutulmaya yüz tutmuş yemeklerinden pastırmalı kuşekmeği, kabak kabuğu kavurması, soğan mıhlaması, mayasız ve hamursuz yemeklerinin duyusal analizleri yapılmıştır. Lezzet, doku, koku ve görünüş gibi duyusal özellikler bu analizin odak noktasını teşkil etmektedir. Araştırma deneysel tasarıma sahip olup veriler duyusal analiz tekniği kullanılarak toplanmıştır. Yemeklerin duyusal analizleri puanlama testi kullanılarak yapılmıştır. Duyusal analiz ölçeğinde panelistlerin belirtmiş olduğu puanların aritmetik ortalamaları alınarak unutulmaya yüz tutmuş yöresel Amasya yemeklerinin sonuçları değerlendirilmiştir. Duyusal analiz sonuçlarına dayalı olarak, mayasız yemeğinin unutulmaya yüz tutmuş Amasya yöresel yemekleri içerisinde görünüş, lezzet ve genel beğeni açısından ön plana çıktığı görülmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Business Systems in Context (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2023 |
Submission Date | September 7, 2023 |
Acceptance Date | September 26, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 4 Issue: 3 |