OBJECTIVE: User's acceptance and good skin tolerability are considered among the most important criteria for the selection of an alcohol-based handrub. METHODS: This study was carried out on 334 hospital employees from 01 March -20 May 2012 to evaluate the Tolerability and Acceptability of Alcohol-based Handrub in Recep Tayyip Erdoğan University Faculty of Medicine Rize Education and Research Hospital and Sandıklı State Hospital.. This study used Protocol for Evaluation of Tolerability and Acceptability of Alcohol-based Handrub in Use or Planned to be Introduced developed by the World Health Organisation. This study was analyzed by using SPSS11. 5 software programme. RESULTS: While 53,3% of the participants are nurse and midwife. Color 42,8 % , smell 60,4 % , texture 73,3% speed of drying 76,6 % of was more pleasant.CONCLUSION: The overall mean tolerability to hand rubs was lower. Further studies are needed to assess whether hand hygiene adherence improves when product is changed.
AMAÇ: Kullanıcının kabulü ve iyi bir cilt toleransı alkol bazlı el antiseptiği seçiminde en önemli kriterlerinden biri olarak kabul edilir. YÖNTEMLER: Bu çalışma Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Rize Eğitim ve Araştırma ve Sandıklı Devlet Hastanesinde 334 sağlık çalışanı üzerinde alkol bazlı el antiseptiğinin tolere ve kabul edilebilirliğini değerlendirilmesi için Mart – Mayıs 2012 arasında Dünya Sağlık Örgütü tarafından geliştirilen “Alkol Bazlı El Antiseptiğinin Tolere ve Kabul Edilebilirliğinin Değerlendirilmesi Protokolu” kullanılarak yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 11. 5 istatistik paket programında analiz edilmiştir. BULGULAR: Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre katılımcıların % 53,3’ü hemşire-ebeden oluşmaktadır. Katılımcıların % 42,8 el antiseptiğin rengini, % 60,4’ü kokusunu, % 73,3’ü yapısını, % 61,6’si kurutma etkisini, % 83,8’i kullanım kolaylığını, % 76,6’sı kurutma hızını beğenmişlerdir. SONUÇ: El antiseptiğinin tolere edilebilirliği düşüktür. Ürün değiştiği zaman el hijyeni bağlılığını değerlendirmek için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | May 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 |