The effects of ethanol extracts of Artemisia absinthium L. and Artemisia campestris L. on histological alterations of intestinal
tract in rainbow trout (Oncorhynchus
mykiss) were investigated in this study. Four treatments were designed
including a control and Artemisia species incorporated in the fish feed at 1.0,
2.0 and 3.0 g kg-1 which were administrated for a period of 21 days. The
results suggests that A. absinthium
L. especially at 2.0 and 3.0 g kg-1 presented higher goblet cells, villus
lenght and size compared to other group
(p<0.05). No change in the intestinal histomorfology of A. campestris L. was observed. Also the chemical composition of
ethanol extract of A. campestris L.
and A. absinthium L. were analyzed by
GC-MS. The major components of A.
campestris L. were acenaphthylene 1,2–dihydro (62.70%), n-octadecane
(4.66%), capillin (4.95%), curcumene (4.45%), 2.4-pentadiynylbenzene (7.28%),
benzaldehyde (2.53%), methacrolein (1.35%) and the major components of A. absinthium L. were sabinol (42.22%),
chrysanthenylacetate (14.73%), epoxy-ocimene
(4.97%), thujone (2.19%),
d-isothujone (3.97%), β selinene (2.60%), hexanal (2.30%), cymene (1.71%) and benzaldehyde (1.04%).
These results suggested that the chemical ingredients of plants are strongly
correlated with the efficiency on the intestinal morphology in rainbow trout
and A. absinthium L.
administration to diet may enhance
effectively the intestinal histomorphology in rainbow trout.
Rainbow trout Artemisia campestris L. Artemisia absinthium L. intestine histomorphology goblet cell
Bu
çalışmada, yem katkı maddesi olarak kullanılan Artemisia absinthium L.
ve Artemisia campestris L. etanol ekstraktlarının gökkuşağı alabalıkları
(Oncorhynchus mykiss) intestinal sistemdeki histolojik değişimleri
üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu amaçla balık yemlerine 1,0, 2,0 ve 3,0 g/kg
oranlarında Artemisia bitki ekstraktı
ilave edilen gruplar ve kontrol grubu olmak üzere 4 farklı grup oluşturulmuştur
ve deneme 21 gün devam etmiştir. Çalışma sonuçlarımız, özellikle A. absinthium L. 2,0 ve 3,0 g/kg
gruplarında goblet hücre sayısı, bağırsak boyu ve genişliğinde diğer gruplara
göre artış olduğunu göstermiştir (p<0,05). A. campestris L. gruplarında ise bağırsak histomorfolojisinde herhangi bir değişim görülmemiştir. Aynı zamanda A.
absinthium L. ve A. campestris L. etanol ekstraktlarının GC-MS ile
kimyasal analizi yapılmıştır. Ana bileşenlerin A. campestris L’ de
acenaphthylene 1,2–dihydro (%62,70), n-octadecane (%4,66), capillin (%4.95),
curcumene (%4,45), 2.4-pentadiynylbenzene (%7,28), benzaldehyde (%2,53), methacrolein
(%1,35) ve A. absinthium L’ da sabinol (%42,22), chrysanthenylacetate
(%14,73), epoxy-ocimene (%4,97), thujone (%2,19),
d-isothujone (%3,97), β selinene (%2,60), hexanal (%2,30), cymene
(%1,71) ve benzaldehyde (%1,04) olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak
bitkilerin gökkuşağı alabalıklarında intestinal histomorfoloji üzerindeki
etkisinin kimyasal içerikleri ile ilişkili olduğunu ve A. absinthium L’ un gökkuşağı alabalıklarında
intestinal morfoloji üzerinde olumlu etki yapabileceğini göstermiştir.
Gökkuşağı alabalığı Artemisia campestris L. Artemisia absinthium L. bağırsak histomorfoloji goblet hücresi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Çevre Bilimleri, Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 15 Sayı: 1 |