Bu çalışmada, Ulva lactuca ekstraktlarının Gram pozitif (Staphylococus aureus ve Bacilus
cereus) ve Gram negatif (Esherichia
coli, Eshericha coli O157:H7,
Salmonella enteritis, Vibrio
parahaemolyticus, Aeomonas hydrophila)
bakterilere karşı antibakteriyel aktivitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu
amaçla, U. lactuca, aseton, etanol,
metanol, hekzan, klorofom ve distile su gibi farklı çözücüler ile ekstrakte
edilmiştir. Antibakteriyel aktivitenin belirlenmesi amacıyla disk diffuzyon
metodu kullanılmıştır. Araştırma sonunda, en yüksek antibakteriyel aktivite
etanol ekstresinde saptanmıştır. Gram pozitif bakterilerin Gram negatif
bakterilere kıyasla daha duyarlı olduğu belirlenmiştir. En yüksek inhibisyon
zonu S. aureus (26 mm) ve B. cereus’ta (21 mm) tespit edilmiştir. Kloroform
ekstresinin E. coli ve A. hydrophila’ya, hekzan ekstresinin ise
S. enteritidis ve S. aureus’a karşı orta düzeyde antibakteriyel
etki gösterdiği tespit edilmiştir. Aseton ve su ekstrelerinin ise test edilen
bakteri türlerine karşı etkili olmadığı saptanmıştır. Bu bulgular, U. lactuca’nın etanol ekstresinin, gıda
ve farmasötik endüstrisinde doğal koruyucu madde olarak kullanılma
potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | September 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 15 Issue: 3 |