BibTex RIS Cite

BAĞDA SİLKME VE SİLKMEYE NEDEN OLAN FAKTÖRLER

Year 2009, Volume: 6 Issue: 2, 81 - 87, 01.06.2009

Abstract

Bağda görülen önemli problemlerden biri olan silkme üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Bu derleme ile tür ve
çeşitlerin fizyolojik ve genetik özellikleri, toprak koşulları, iklim, hastalık ve zararlılar ile yetersiz ve hatalı
kültürel işlemler sonucu meydana gelen silkmenin nedenleri açıklanmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda; fizyolojik
kökenli silkme başlığı altında; asmanın gelişme kuvveti, kusurlu çiçek yapısı, yetersiz tozlanma ve döllenme
üzerinde durulmuştur. İklim kökenli silkme ana başlığı altında; aşırı yağmur, düşük ve yüksek sıcaklıklar, şiddetli
ve sıcak rüzgarlar ve güneşlenme konuları incelenmiştir. Hastalık ve zararlı kökenli silkme konusunda kurşuni
küf, mildiyö, ölükol, salkım güvesi ve virüs işlenmiştir. Eksik veya hatalı kültürel işlemler kökenli silkme ana
başlığı altında ise; budama, hormonlar, gübreleme ve sulama ile ilgili araştırmalar dikkate alınmıştır. Genetik
kökenli silkmede; anaç ve çeşidin etkileri ve toprak kökenli silkmede; toprak verimliliği ve toprak su durumu
incelenmiştir.

References

  • A n o n i m , 2 0 0 7 a . http://www.sommersethillwines.com.au./Fruit.html. internet sayfasından alınmıştır (Erişim tarihi: 20.10.2008). M e r l o t .
  • Kyoho (tetraploid) üzüm çeşidinde çiçeklerin
  • Anonim, 2007b. Merlot. http://Winegeeks.com/grapes/2.
  • taneye dönüşümü güçlükle olmakta, dolayısıyla
  • salkımda çiçekler açıldıktan sonra veya çok küçük
  • iken dökülmekte, çekirdeksiz taneler oluşmaktadır
  • (Nito ve Kuraishi, 1979; Kim ve ark., 1998). internet sayfasından alınmıştır (Erişim tarihi: 20.10.2008).
  • Anonim, 2007c. Vincyclopedia. internet sayfasından alınmıştır.
  • Bentchikou, M.; Delas, J., Bouard, J. 1992. Effect of Foliar Sprays of Mineral and Organic Compounds on Shoot Growth and Grapevine Production. J. Int. Des Sciences De la Vigne et du Vin. 26 (1-11), 49.
  • Aşırı verimli (kuvvetli) toprakların silkmeye
  • Bernard, A.C. 1986. Survey on Coulure of the Berries in the
  • neden olduğu (Blouin ve Guimbertaeu, 2000;
  • Anonim, 2007c) tarafından ifade edilmiştir.
  • cv. Grenache. Progres Agricole et Viticole, Montpellier 103 (17): 395-399. Toprak su durumu
  • Çiçeklenme döneminde yağan yağmurlarla
  • Bessis, R. 1993. Productivity Management. Revue des Oenologues 19 (68): 7-10.
  • topraktaki su dengesinin değiştiği ve bu değişimin de
  • silkmeye etki ettiği belirlenmiştir (Çelik, 2007).
  • Bessis, R., Fournioux, J.C. 1992. Abscission Zone and Berry Drop in Grapevine. Vitis 31: 9-21.
  • Bessis, R., Charpentier, N., Hilt, C., Fournioux, J.C. 2000. Grapevine Fruit Set: Physiology of the Abscission Zone. Australian Journal of Grape and Wine Research. 6 (2): 125-130.
  • düzenlenmesi tercih edilebilir ve şartlara göre tane
  • tutumu oranı yükseltilmek veya azaltılmak istenebilir.
  • Pratikte çiçeklenme döneminde polen üretimi ve
  • dağılımını artırmak amacıyla; toz kükürt uygulaması
  • ve rüzgarlı yerlerde yoğun polen üretimi olan erkek
  • çiçekli amerikan asma anaçlarının dikilmesi gibi
  • yöntemlerle teşvik edilebilmektedir. Ancak bunların
  • zor koşullarda (aşırı yağış, yüksek sıcaklık, vb.) sınırlı
  • etkisi vardır. Son yıllarda Prof. Bouard (Bordeaux I
  • Üniversitesi) asma bünyesinde doğal olarak bulunan
  • farklı aminbiogenlerin pülverizasyonunun tane
  • tutumu oranı üzerine etkinliğini göstermiştir. Bu
  • teknik henüz deneme aşamasındadır (Blouin and Guimberteau, 2000).
  • Blouin, J., Guimberteau, G. 2000. Maturation et Maturité des Raisins. Editions Féret, Bordeaux. ISBN 2- 902416-49-0, 151p.
  • Carbonneau, A., Ollat, N. 1993. Coulure and Grape Yield. Progres Agricole et Viticole, Montpellier 110: 331-340.
  • Carbonneau, A., Deloire, A., Jaillard, B. 2007. La Vigne; Physiologie, Terroir, Culture. Dunod. ISBN: 978-2-10- 049998-4, 441p.
  • Colin, L.; Laurence, G., Broquedis, M. 2000. Activities of Polyamine Oxidases and Diaminopropane Contents During Flowering of Vitis vinifera L. - Relation with "Coulure" (non-setting of fruit). Prospects for Viticulture and Enology, International Conference, November 22-24, Zagreb-Croatia.
  • Çelik, S. 2007. Bağcılık (Ampeloloji) Cilt Ι. (Genişletilmiş
  • Bağda, özellikle çiçeklenme döneminde yeterli
  • Baskı). N.K.Ü. Bahçe Bitkileri Bölümü Tekirdağ. 430s.
  • tozlanma ve döllenmeyi sağlamak amacıyla tüm bu
  • faktörler dikkate alınarak (yağış, hava sıcaklığı,
  • rüzgar, güneşlenme, vb.) gereken önlemlerin alınması
  • konusunda hassasiyet gösterilmelidir. Fizyolojik
  • kökenli silkmeyi önlemek için; bağı kurarken
  • kullanacak olduğumuz çeşit/anaç kombinasyonlarının
  • gelişme kuvvetine, çiçek yapısına, tozlanma ve
  • döllenme özelliklerine dikkat edilmelidir. Ayrıca
  • genetik faktörler göz önüne alınarak, uygun anaç ve
  • çeşit seçimi yapılmalıdır. Aynı zamanda toprağın su ve
  • verimlilik durumu önemsenmelidir. Yapılacak olan
  • dengeli kış budaması, gelişme döneminde yapılan uç
  • Delas, J. 1978. The Behaviour of Merlot Vine Variety Ungrafted and Grafted, Cultivated on the Stony Soils of the Bordeaux Region. Influence of Nitrogen Fertilization. 1 International Symposium on Ecology of Grapevine. 409-417. Constanta-Romania.
  • Delas, J. 1994. Effect of Adjuvants on Grape Physiology. Progres Agricole et Viticole, Montpellier 111: 407-410.
  • Delas, J.; Molot, C., Soyer, J.P. 1991. Effects of Nitrogen Fertilization and Grafting on the Yield and Quality of the Crop of Vitis vinifera cv. Merlot. Proceed. Int. Symp. On Nitrogen in Grapes and Wine, 18-19 June Seattle.P: 242-248.
  • Eichhorn, K.W., Lorenz, D.H. 1977. Phanologische
  • Currant (Vitis vinifera var.). Vitis 9: 184-188.
  • Entwicklungsstadien der Rebe. Nachrichtenbl. Dtsch.
  • Pflanzenschutz (Braunschweig) 29: 119-120. Geliş Tarihi Kabul Tarihi :10.09.2009
  • Ezzili, B. 1992. Effect of the Vine Age on the Evolution of the Number of Flower Buds of Alicante Greanche noir Grown in El Khaunget, Tunisia. Bulletin de I'OIV 65: 161-176.
  • Ezzili, B. 1994. Effect of Pinching Back and Oligo- Elements on Fertility and Mineral Content of Leaves of Alicante Grenache noir Variety, Vitis vinifera L. Bulletin de I'OIV 67: 213-224.
  • Hilt, C. 2001. Study on the Function of the Abcission Zone in Grapevine (Vitis vinifera L.). Relation with Ethylene. University de Bourgogne. Thes. 120pp.
  • Hilt, C., Bessis, R. 2003. Abcission of Grapevine Fruitlets in Relation to Ethylene Biosynthesis. Vitis 42 (1): 1-3.
  • İştar, A., Odabaş, F. 1980. Investigations on the Influence of the Regulating Substances GA + CCC and CCC on Shattering of the Grape Cultivars Kabuguyufka Cultivated in the Erzincan Region. Ataturk Univ. Ziraat Fak. Dergisi, 11:(3-4) 67-83.
  • Kim, B. H., Hwang, Y.S., Chun, J.P., Lee, J.C. 1998. Effects of Natural Type ABA and AVG on the Inhibition of Berry Shattering in Kyoho Grapes. J. of the Korean Soc. For Hort.Sci. 39 (4):433-436.
  • Lebon, G., Duchene, E., Brun, O., Clement, C. 2005. Phenology of Flowering and Starch Accumulation in Grape (Vitis vinifera L.) Cuttings and Vines. Annals of Botany. 95 (6): 943-948.
  • Molot, C., Delas, J. 1987. Behaviour of Own-Rooted Vitis vinifera cv. Merlot in a Sandy Graves Soil. OIV-3e Symposium International sur la Physilogie de la Vigne, Bordeaux 1986, 447-454.
  • Nito, N., Kuraishi, S. 1979. Abnormal Auxin Distribution and Poor Berry Setting (Coulure) in Grapes. Sci. Hort. 10: 63-72.
  • Ozaki, T., Ichii, T. 1992. Effectiveness of Thinning Agents and the Removal of Some Branches of Grape Rachis on Cluster Looseness. Journal of the Japanese Society for Horticultural Science. 60, 755-761.
  • Vergnes, A. 1981. The Effect of Late Pruning and of Topping on the Coulure of Grapes. Progres Agricole et Viticole, (Montpellier), 98(11): 506-510.
  • Vergnes, A. 1982. Methods of Controlling Coulure in Grenache. Progres Agricole et Viticole, (Montpellier), 99:571-573.
  • Vergnes, A. 1984. Note on Shattering of the cv. Grenache in 1984. Readers' Comments. Progres Agricole et Viticole, Montpellier. 101(13-14): 338-339, (21):503- 506.
  • Wagner, R., Vergnes, A. Delmas, P. 1987. Shoot Elongation Rate in Grape During Flowering Time: Influence on Berry-Set of Vitis vinifera L. Cultivars Susceptible to Coulure. OIV - 3e Symposium International sur la Physiologie de la Vigne, Bordeaux 1986, 16-18.
  • Wunderer, W., Mayer, N. 1991. Adaptation Test with Internationally Used Vine Cultivars. Mitteilungen Klosterneuburg, Rebe und Wein, Obstbau und Fruechtevertung 41: 45-55.
  • Yıldırım, F., Yıldız, M., Kılınç, A.N., Tutam, M., Derman, İ., Aksu, K., Sayman, D., Develi, B. 2005. Pratik Bağcılık. Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürlüğü, 2. Baskı. Manisa Tarım İl Müdürlüğü.
  • Zeftawi, B.M., Weste, H.L. 1970. Effect of Topping, Pinching, Cincturing and PCPA on the Yield of Zante
  • Copyright of Journal of Adnan Menderes University, Agricultural Faculty is the property of Adnan Menderes
  • University and its content may not be copied or emailed to multiple sites or posted to a listserv without the
  • copyright holder's express written permission. However, users may print, download, or email articles for individual use.

Coulure in Vineyard and Its Causes

Year 2009, Volume: 6 Issue: 2, 81 - 87, 01.06.2009

Abstract

There are many studies concerned with coulure phenomena which is one of major problems in vineyard. This
review was prepared to explain causes of the phenomena occured as a result of physiological and genetic
characteristics of species and varieties, soil conditions, climate, disease and insects and inaccurate of insufficient
cultural practices. In this scope; grapevine vigour, imperfect flower structure, insufficient blossom and
pollination were examined under this heading: coulure which is originated physiological aspects. Climate
originated coulure was emphasized under this heading; heavy rain, low and high temperatures, strong and hot
winds, and sun. Botrytis, powdery mildew, phomopsis, grape moth, and viruses were being studied under disease
and pest originated coulure heading. Also, pruning, hormones, fertilization and irrigation were considered under
heading of inadequate or wrong cultural treatments originated coulure. Finally, effects of rootstocks and cultivars
on genetic originated coulure and soil productivity and soil water status were described soil originated coulure.

References

  • A n o n i m , 2 0 0 7 a . http://www.sommersethillwines.com.au./Fruit.html. internet sayfasından alınmıştır (Erişim tarihi: 20.10.2008). M e r l o t .
  • Kyoho (tetraploid) üzüm çeşidinde çiçeklerin
  • Anonim, 2007b. Merlot. http://Winegeeks.com/grapes/2.
  • taneye dönüşümü güçlükle olmakta, dolayısıyla
  • salkımda çiçekler açıldıktan sonra veya çok küçük
  • iken dökülmekte, çekirdeksiz taneler oluşmaktadır
  • (Nito ve Kuraishi, 1979; Kim ve ark., 1998). internet sayfasından alınmıştır (Erişim tarihi: 20.10.2008).
  • Anonim, 2007c. Vincyclopedia. internet sayfasından alınmıştır.
  • Bentchikou, M.; Delas, J., Bouard, J. 1992. Effect of Foliar Sprays of Mineral and Organic Compounds on Shoot Growth and Grapevine Production. J. Int. Des Sciences De la Vigne et du Vin. 26 (1-11), 49.
  • Aşırı verimli (kuvvetli) toprakların silkmeye
  • Bernard, A.C. 1986. Survey on Coulure of the Berries in the
  • neden olduğu (Blouin ve Guimbertaeu, 2000;
  • Anonim, 2007c) tarafından ifade edilmiştir.
  • cv. Grenache. Progres Agricole et Viticole, Montpellier 103 (17): 395-399. Toprak su durumu
  • Çiçeklenme döneminde yağan yağmurlarla
  • Bessis, R. 1993. Productivity Management. Revue des Oenologues 19 (68): 7-10.
  • topraktaki su dengesinin değiştiği ve bu değişimin de
  • silkmeye etki ettiği belirlenmiştir (Çelik, 2007).
  • Bessis, R., Fournioux, J.C. 1992. Abscission Zone and Berry Drop in Grapevine. Vitis 31: 9-21.
  • Bessis, R., Charpentier, N., Hilt, C., Fournioux, J.C. 2000. Grapevine Fruit Set: Physiology of the Abscission Zone. Australian Journal of Grape and Wine Research. 6 (2): 125-130.
  • düzenlenmesi tercih edilebilir ve şartlara göre tane
  • tutumu oranı yükseltilmek veya azaltılmak istenebilir.
  • Pratikte çiçeklenme döneminde polen üretimi ve
  • dağılımını artırmak amacıyla; toz kükürt uygulaması
  • ve rüzgarlı yerlerde yoğun polen üretimi olan erkek
  • çiçekli amerikan asma anaçlarının dikilmesi gibi
  • yöntemlerle teşvik edilebilmektedir. Ancak bunların
  • zor koşullarda (aşırı yağış, yüksek sıcaklık, vb.) sınırlı
  • etkisi vardır. Son yıllarda Prof. Bouard (Bordeaux I
  • Üniversitesi) asma bünyesinde doğal olarak bulunan
  • farklı aminbiogenlerin pülverizasyonunun tane
  • tutumu oranı üzerine etkinliğini göstermiştir. Bu
  • teknik henüz deneme aşamasındadır (Blouin and Guimberteau, 2000).
  • Blouin, J., Guimberteau, G. 2000. Maturation et Maturité des Raisins. Editions Féret, Bordeaux. ISBN 2- 902416-49-0, 151p.
  • Carbonneau, A., Ollat, N. 1993. Coulure and Grape Yield. Progres Agricole et Viticole, Montpellier 110: 331-340.
  • Carbonneau, A., Deloire, A., Jaillard, B. 2007. La Vigne; Physiologie, Terroir, Culture. Dunod. ISBN: 978-2-10- 049998-4, 441p.
  • Colin, L.; Laurence, G., Broquedis, M. 2000. Activities of Polyamine Oxidases and Diaminopropane Contents During Flowering of Vitis vinifera L. - Relation with "Coulure" (non-setting of fruit). Prospects for Viticulture and Enology, International Conference, November 22-24, Zagreb-Croatia.
  • Çelik, S. 2007. Bağcılık (Ampeloloji) Cilt Ι. (Genişletilmiş
  • Bağda, özellikle çiçeklenme döneminde yeterli
  • Baskı). N.K.Ü. Bahçe Bitkileri Bölümü Tekirdağ. 430s.
  • tozlanma ve döllenmeyi sağlamak amacıyla tüm bu
  • faktörler dikkate alınarak (yağış, hava sıcaklığı,
  • rüzgar, güneşlenme, vb.) gereken önlemlerin alınması
  • konusunda hassasiyet gösterilmelidir. Fizyolojik
  • kökenli silkmeyi önlemek için; bağı kurarken
  • kullanacak olduğumuz çeşit/anaç kombinasyonlarının
  • gelişme kuvvetine, çiçek yapısına, tozlanma ve
  • döllenme özelliklerine dikkat edilmelidir. Ayrıca
  • genetik faktörler göz önüne alınarak, uygun anaç ve
  • çeşit seçimi yapılmalıdır. Aynı zamanda toprağın su ve
  • verimlilik durumu önemsenmelidir. Yapılacak olan
  • dengeli kış budaması, gelişme döneminde yapılan uç
  • Delas, J. 1978. The Behaviour of Merlot Vine Variety Ungrafted and Grafted, Cultivated on the Stony Soils of the Bordeaux Region. Influence of Nitrogen Fertilization. 1 International Symposium on Ecology of Grapevine. 409-417. Constanta-Romania.
  • Delas, J. 1994. Effect of Adjuvants on Grape Physiology. Progres Agricole et Viticole, Montpellier 111: 407-410.
  • Delas, J.; Molot, C., Soyer, J.P. 1991. Effects of Nitrogen Fertilization and Grafting on the Yield and Quality of the Crop of Vitis vinifera cv. Merlot. Proceed. Int. Symp. On Nitrogen in Grapes and Wine, 18-19 June Seattle.P: 242-248.
  • Eichhorn, K.W., Lorenz, D.H. 1977. Phanologische
  • Currant (Vitis vinifera var.). Vitis 9: 184-188.
  • Entwicklungsstadien der Rebe. Nachrichtenbl. Dtsch.
  • Pflanzenschutz (Braunschweig) 29: 119-120. Geliş Tarihi Kabul Tarihi :10.09.2009
  • Ezzili, B. 1992. Effect of the Vine Age on the Evolution of the Number of Flower Buds of Alicante Greanche noir Grown in El Khaunget, Tunisia. Bulletin de I'OIV 65: 161-176.
  • Ezzili, B. 1994. Effect of Pinching Back and Oligo- Elements on Fertility and Mineral Content of Leaves of Alicante Grenache noir Variety, Vitis vinifera L. Bulletin de I'OIV 67: 213-224.
  • Hilt, C. 2001. Study on the Function of the Abcission Zone in Grapevine (Vitis vinifera L.). Relation with Ethylene. University de Bourgogne. Thes. 120pp.
  • Hilt, C., Bessis, R. 2003. Abcission of Grapevine Fruitlets in Relation to Ethylene Biosynthesis. Vitis 42 (1): 1-3.
  • İştar, A., Odabaş, F. 1980. Investigations on the Influence of the Regulating Substances GA + CCC and CCC on Shattering of the Grape Cultivars Kabuguyufka Cultivated in the Erzincan Region. Ataturk Univ. Ziraat Fak. Dergisi, 11:(3-4) 67-83.
  • Kim, B. H., Hwang, Y.S., Chun, J.P., Lee, J.C. 1998. Effects of Natural Type ABA and AVG on the Inhibition of Berry Shattering in Kyoho Grapes. J. of the Korean Soc. For Hort.Sci. 39 (4):433-436.
  • Lebon, G., Duchene, E., Brun, O., Clement, C. 2005. Phenology of Flowering and Starch Accumulation in Grape (Vitis vinifera L.) Cuttings and Vines. Annals of Botany. 95 (6): 943-948.
  • Molot, C., Delas, J. 1987. Behaviour of Own-Rooted Vitis vinifera cv. Merlot in a Sandy Graves Soil. OIV-3e Symposium International sur la Physilogie de la Vigne, Bordeaux 1986, 447-454.
  • Nito, N., Kuraishi, S. 1979. Abnormal Auxin Distribution and Poor Berry Setting (Coulure) in Grapes. Sci. Hort. 10: 63-72.
  • Ozaki, T., Ichii, T. 1992. Effectiveness of Thinning Agents and the Removal of Some Branches of Grape Rachis on Cluster Looseness. Journal of the Japanese Society for Horticultural Science. 60, 755-761.
  • Vergnes, A. 1981. The Effect of Late Pruning and of Topping on the Coulure of Grapes. Progres Agricole et Viticole, (Montpellier), 98(11): 506-510.
  • Vergnes, A. 1982. Methods of Controlling Coulure in Grenache. Progres Agricole et Viticole, (Montpellier), 99:571-573.
  • Vergnes, A. 1984. Note on Shattering of the cv. Grenache in 1984. Readers' Comments. Progres Agricole et Viticole, Montpellier. 101(13-14): 338-339, (21):503- 506.
  • Wagner, R., Vergnes, A. Delmas, P. 1987. Shoot Elongation Rate in Grape During Flowering Time: Influence on Berry-Set of Vitis vinifera L. Cultivars Susceptible to Coulure. OIV - 3e Symposium International sur la Physiologie de la Vigne, Bordeaux 1986, 16-18.
  • Wunderer, W., Mayer, N. 1991. Adaptation Test with Internationally Used Vine Cultivars. Mitteilungen Klosterneuburg, Rebe und Wein, Obstbau und Fruechtevertung 41: 45-55.
  • Yıldırım, F., Yıldız, M., Kılınç, A.N., Tutam, M., Derman, İ., Aksu, K., Sayman, D., Develi, B. 2005. Pratik Bağcılık. Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürlüğü, 2. Baskı. Manisa Tarım İl Müdürlüğü.
  • Zeftawi, B.M., Weste, H.L. 1970. Effect of Topping, Pinching, Cincturing and PCPA on the Yield of Zante
  • Copyright of Journal of Adnan Menderes University, Agricultural Faculty is the property of Adnan Menderes
  • University and its content may not be copied or emailed to multiple sites or posted to a listserv without the
  • copyright holder's express written permission. However, users may print, download, or email articles for individual use.
There are 79 citations in total.

Details

Other ID JA36ZM65CZ
Journal Section Articles
Authors

Elman Bahar

İlknur Korkutal

Ahu Zübeyde Doğan This is me

Publication Date June 1, 2009
Published in Issue Year 2009 Volume: 6 Issue: 2

Cite

APA Bahar, E., Korkutal, İ., & Doğan, A. Z. (2009). BAĞDA SİLKME VE SİLKMEYE NEDEN OLAN FAKTÖRLER. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(2), 81-87.
AMA Bahar E, Korkutal İ, Doğan AZ. BAĞDA SİLKME VE SİLKMEYE NEDEN OLAN FAKTÖRLER. ADÜ ZİRAAT DERG. December 2009;6(2):81-87.
Chicago Bahar, Elman, İlknur Korkutal, and Ahu Zübeyde Doğan. “BAĞDA SİLKME VE SİLKMEYE NEDEN OLAN FAKTÖRLER”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 6, no. 2 (December 2009): 81-87.
EndNote Bahar E, Korkutal İ, Doğan AZ (December 1, 2009) BAĞDA SİLKME VE SİLKMEYE NEDEN OLAN FAKTÖRLER. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 6 2 81–87.
IEEE E. Bahar, İ. Korkutal, and A. Z. Doğan, “BAĞDA SİLKME VE SİLKMEYE NEDEN OLAN FAKTÖRLER”, ADÜ ZİRAAT DERG, vol. 6, no. 2, pp. 81–87, 2009.
ISNAD Bahar, Elman et al. “BAĞDA SİLKME VE SİLKMEYE NEDEN OLAN FAKTÖRLER”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 6/2 (December 2009), 81-87.
JAMA Bahar E, Korkutal İ, Doğan AZ. BAĞDA SİLKME VE SİLKMEYE NEDEN OLAN FAKTÖRLER. ADÜ ZİRAAT DERG. 2009;6:81–87.
MLA Bahar, Elman et al. “BAĞDA SİLKME VE SİLKMEYE NEDEN OLAN FAKTÖRLER”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 6, no. 2, 2009, pp. 81-87.
Vancouver Bahar E, Korkutal İ, Doğan AZ. BAĞDA SİLKME VE SİLKMEYE NEDEN OLAN FAKTÖRLER. ADÜ ZİRAAT DERG. 2009;6(2):81-7.