This study has been carried out in Yamalak town of Aydın province on “Yamalak Sarısı” cultivar growing
extensively in the region in the years of 2004 and 2005. The aim of the study was to characterize this cultivar
which is not included in the standart olive cultivars of Turkiye but is still spreading continuously in Aydın and in
some towns of Denizli provinces. With this aim, it has been investigated the identity information, morphological
and physiological characteristics of the cultivar according to “World Catalogue of Olive Varieties 2000” prepared
by International olive oil council that is used by the other olive growing countries. In conclusion, Yamalak Sarısı
have been determined as a cultivar suitable to green table olive processing with its bigger fruits than most of the
standart cultivars and high yield capacity
Bu çalışma, 2004-2005 yıllarında Aydın İli Kuyucak İlçesi Yamalak beldesinde, yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan Yamalak Sarısı zeytin çeşidi üzerinde yürütülmüştür. Çalışma ile standart zeytin çeşitlerimiz arasında yer almayan, ancak Aydın ve Denizli'nin bazı ilçelerinde artan bir biçimde yayılım gösteren Yamalak Sarısı zeytin çeşidinin tanımlanması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda çeşidin kimlik bilgileri, morfolojik ve fizyolojik özellikleri, uluslararası zeytinyağı konseyi tarafından hazırlanan ve diğer zeytinci ülkeler tarafından da kullanılan “World Catalogue of Olive Varieties, 2000” e göre incelenmiştir. Çalışma sonunda, çeşidin irilik açısından standart zeytin çeşitlerimizin bir çoğundan daha iri, ağaç başına verim düzeyi yüksek, yeşil sofralık olarak değerlendirilmeye uygun bir çeşit olduğu belirlenmiştir.
Other ID | JA55ZY56AF |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2006 |
Published in Issue | Year 2006 Volume: 3 Issue: 2 |