BibTex RIS Cite

AYDIN İLİNDE İNCİR ÜRETİMİNİN ÖNEMİ VE KURU İNCİR ÜRETİM FAALİYETİNİN EKONOMİK ANALİZİ

Year 2005, Volume: 2 Issue: 2, 35 - 42, 01.06.2005

Abstract

Kuru incir, Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünleri arasında ilk sıralarda bulunmaktadır. Dünya kuru incir üretiminin dörtte birini ve kuru incir dış ticaretinin yarıdan fazlasını Türkiye karşılamaktadır. Türkiye kuru incir üretiminin önemli bir bölümünü Aydın ili sağlamaktadır. Bu çalışmada, Türkiye ve Aydın için incirin önemi ortaya konduktan sonra, Aydın ilinde kuru incir üreticilerinin durumu, üretim faaliyetlerinden elde ettikleri brüt üretim değerleri, değişken masrafları ve brüt marj değerleri belirlenmiştir. Ayrıca tüketici sağlığını korumayı ve yüksek düzeyde gıda güvenliğini ön plana çıkaran Avrupa Birliği gıda politikası çerçevesinde Aydın ili incir üreticilerinin durumu ortaya konmaya çalışılmıştır. Aydın ili kurutmalık incir plantasyonlarında ortalama incir arazisi genişliği 32.33 daa, ortalama parsel sayısı ve büyüklüğü sırasıyla 4.19 adet ve 7.37 daa olarak belirlenmiştir. Genel olarak değişken masrafların %34.60'ını hasat, %28.31'ini toprak işleme, %11.84'ünü ilek ve ilekleme masrafları oluşturmaktadır. Kuru incir ihracatının %70-75'i Avrupa Birliği ülkelerine yapılmaktadır. Bu ülkelere ihracatın sürdürülebilirliği ve alternatif pazarların oluşturulması açısından, üreticiden tüketiciye kadar olan aşamalarda uluslararası standartlara uygun olarak temizlik ve hijyen koşullarına dikkat edilmelidir.

References

  • Açıl, F., 1974. Tarımsal Ürün Maliyetlerinin Hesaplanması ve Memleketimiz Tarımsal Ürün Maliyetlerindeki Gelişmeler. AÜ Ziraat Fak. Yayın No:567, Ankara 1974.
  • DİE, Tarımsal Yapı, Üretim, Fiyat, Değer, Ankara, (2001, 2002).
  • DPT, 2000. VIII. BYKP Bitkisel Ürünler Özel İhtisas Komisyonu, Meyve Grubu Özel İhtisas Alt Komisyonu, İncir Raporu,Ankara, 2000.
  • EİB, Ege İhracatçı Birlikleri Bültenleri, İzmir, (2002, 2003, 2004).
  • FAO, 2004. FoodAgriculture Organization, 2004.
  • Işın, F., Çukur, T., Armağan, G., Çobanoğlu, F., 2003. Dünya Ticaret ÖrgütüAnlaşmaları
  • Çerçevesinde Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği ve Olası Tam Üyelik Açısından Türkiye Kuru ve Taze İncir Dış Satım Olanakları Üzerine Bir Araştırma (TÜBİTAK, TOGTAG/TARP-2574-10 nolu Proje Sonuç Raporu), Aydın Güçbirliği Yayınları, No:1, Aydın, ISBN: 975- 512-873-5 (2004).
  • İTB, 2004. İzmit Ticaret Borsası, Rekolte Tahmin Raporları, 2004.
  • Newbold, P., 1995. Statistics for Business and Economics, Prentice Hall.Int, USA, 1995.
  • Sağdemir, A., 1988. Ege Bölgesinde İncirin Üretim ve Pazarlama ile Bunlara İlişkin Sorunlar
  • Üzerinde Bir Araştırma, (Doktora Tezi), Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir, 1988.
  • TKB, Aydın Tarım İl Müdürlüğü Kayıtları, (2001, 2002, 2003). Geliş Tarihi Kabul Tarihi : 22.06.2005

Importance of Fig Production and Economic Analysis of Dried Fig Production Farming in Aydın Province

Year 2005, Volume: 2 Issue: 2, 35 - 42, 01.06.2005

Abstract

Dried fig is first degrees among Turkey's traditional export products. Turkey is produced a quarter of dried fig
production and a half od dried fig foreign trade in the world. By the way Aydın province is provided main part of
Turkey's dried fig production.
In this study, after establishing importance od fig subsector for agricultural economy of Aydın and Turkey,. it had
been determined that how is present state od dried fig farmers and gross production values, variable expenses and
gross margin values of which is obtained by dried fig farmers from the fig production activities. In addition, it
could be determined to present state of fig producers in Aydın province by framework European Union food
policies which is considered protection of consumer health and high levels food safety.
It had been determined that average fig orchard acreage, average plots number and acreage are 3.233 ha (32.33
daa), 4.19 and 0.737 ha (7.37 daa) in dried fig fig plantations inAydın province. In general, it was determined that
harvest, soil plowing, caprifig and caprifigation expenses were consisted of 34.60%, 28.31%, 11.84% of total
variable expenses, respectively.
70-75% of total fig exportation is carried out to European Union countries. It should be maintened by good and
farming conditions with harmonious international sanitation starndarts from producer to consumer by framework
of maintaining sustainable export to those countries and consisting of alternative markets.

References

  • Açıl, F., 1974. Tarımsal Ürün Maliyetlerinin Hesaplanması ve Memleketimiz Tarımsal Ürün Maliyetlerindeki Gelişmeler. AÜ Ziraat Fak. Yayın No:567, Ankara 1974.
  • DİE, Tarımsal Yapı, Üretim, Fiyat, Değer, Ankara, (2001, 2002).
  • DPT, 2000. VIII. BYKP Bitkisel Ürünler Özel İhtisas Komisyonu, Meyve Grubu Özel İhtisas Alt Komisyonu, İncir Raporu,Ankara, 2000.
  • EİB, Ege İhracatçı Birlikleri Bültenleri, İzmir, (2002, 2003, 2004).
  • FAO, 2004. FoodAgriculture Organization, 2004.
  • Işın, F., Çukur, T., Armağan, G., Çobanoğlu, F., 2003. Dünya Ticaret ÖrgütüAnlaşmaları
  • Çerçevesinde Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği ve Olası Tam Üyelik Açısından Türkiye Kuru ve Taze İncir Dış Satım Olanakları Üzerine Bir Araştırma (TÜBİTAK, TOGTAG/TARP-2574-10 nolu Proje Sonuç Raporu), Aydın Güçbirliği Yayınları, No:1, Aydın, ISBN: 975- 512-873-5 (2004).
  • İTB, 2004. İzmit Ticaret Borsası, Rekolte Tahmin Raporları, 2004.
  • Newbold, P., 1995. Statistics for Business and Economics, Prentice Hall.Int, USA, 1995.
  • Sağdemir, A., 1988. Ege Bölgesinde İncirin Üretim ve Pazarlama ile Bunlara İlişkin Sorunlar
  • Üzerinde Bir Araştırma, (Doktora Tezi), Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir, 1988.
  • TKB, Aydın Tarım İl Müdürlüğü Kayıtları, (2001, 2002, 2003). Geliş Tarihi Kabul Tarihi : 22.06.2005
There are 12 citations in total.

Details

Other ID JA33EG63HP
Journal Section Articles
Authors

Ferit Çobanoğlu This is me

Göksel Armağan

Hilmi Kocataş This is me

Berrin Şahin This is me

Birgül Ertan This is me

Mesut Özen This is me

Publication Date June 1, 2005
Published in Issue Year 2005 Volume: 2 Issue: 2

Cite

APA Çobanoğlu, F., Armağan, G., Kocataş, H., Şahin, B., et al. (2005). AYDIN İLİNDE İNCİR ÜRETİMİNİN ÖNEMİ VE KURU İNCİR ÜRETİM FAALİYETİNİN EKONOMİK ANALİZİ. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(2), 35-42.
AMA Çobanoğlu F, Armağan G, Kocataş H, Şahin B, Ertan B, Özen M. AYDIN İLİNDE İNCİR ÜRETİMİNİN ÖNEMİ VE KURU İNCİR ÜRETİM FAALİYETİNİN EKONOMİK ANALİZİ. ADÜ ZİRAAT DERG. December 2005;2(2):35-42.
Chicago Çobanoğlu, Ferit, Göksel Armağan, Hilmi Kocataş, Berrin Şahin, Birgül Ertan, and Mesut Özen. “AYDIN İLİNDE İNCİR ÜRETİMİNİN ÖNEMİ VE KURU İNCİR ÜRETİM FAALİYETİNİN EKONOMİK ANALİZİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2, no. 2 (December 2005): 35-42.
EndNote Çobanoğlu F, Armağan G, Kocataş H, Şahin B, Ertan B, Özen M (December 1, 2005) AYDIN İLİNDE İNCİR ÜRETİMİNİN ÖNEMİ VE KURU İNCİR ÜRETİM FAALİYETİNİN EKONOMİK ANALİZİ. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2 2 35–42.
IEEE F. Çobanoğlu, G. Armağan, H. Kocataş, B. Şahin, B. Ertan, and M. Özen, “AYDIN İLİNDE İNCİR ÜRETİMİNİN ÖNEMİ VE KURU İNCİR ÜRETİM FAALİYETİNİN EKONOMİK ANALİZİ”, ADÜ ZİRAAT DERG, vol. 2, no. 2, pp. 35–42, 2005.
ISNAD Çobanoğlu, Ferit et al. “AYDIN İLİNDE İNCİR ÜRETİMİNİN ÖNEMİ VE KURU İNCİR ÜRETİM FAALİYETİNİN EKONOMİK ANALİZİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2/2 (December 2005), 35-42.
JAMA Çobanoğlu F, Armağan G, Kocataş H, Şahin B, Ertan B, Özen M. AYDIN İLİNDE İNCİR ÜRETİMİNİN ÖNEMİ VE KURU İNCİR ÜRETİM FAALİYETİNİN EKONOMİK ANALİZİ. ADÜ ZİRAAT DERG. 2005;2:35–42.
MLA Çobanoğlu, Ferit et al. “AYDIN İLİNDE İNCİR ÜRETİMİNİN ÖNEMİ VE KURU İNCİR ÜRETİM FAALİYETİNİN EKONOMİK ANALİZİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 2, no. 2, 2005, pp. 35-42.
Vancouver Çobanoğlu F, Armağan G, Kocataş H, Şahin B, Ertan B, Özen M. AYDIN İLİNDE İNCİR ÜRETİMİNİN ÖNEMİ VE KURU İNCİR ÜRETİM FAALİYETİNİN EKONOMİK ANALİZİ. ADÜ ZİRAAT DERG. 2005;2(2):35-42.