Kuru incir, Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünleri arasında ilk sıralarda bulunmaktadır. Dünya kuru incir üretiminin dörtte birini ve kuru incir dış ticaretinin yarıdan fazlasını Türkiye karşılamaktadır. Türkiye kuru incir üretiminin önemli bir bölümünü Aydın ili sağlamaktadır. Bu çalışmada, Türkiye ve Aydın için incirin önemi ortaya konduktan sonra, Aydın ilinde kuru incir üreticilerinin durumu, üretim faaliyetlerinden elde ettikleri brüt üretim değerleri, değişken masrafları ve brüt marj değerleri belirlenmiştir. Ayrıca tüketici sağlığını korumayı ve yüksek düzeyde gıda güvenliğini ön plana çıkaran Avrupa Birliği gıda politikası çerçevesinde Aydın ili incir üreticilerinin durumu ortaya konmaya çalışılmıştır. Aydın ili kurutmalık incir plantasyonlarında ortalama incir arazisi genişliği 32.33 daa, ortalama parsel sayısı ve büyüklüğü sırasıyla 4.19 adet ve 7.37 daa olarak belirlenmiştir. Genel olarak değişken masrafların %34.60'ını hasat, %28.31'ini toprak işleme, %11.84'ünü ilek ve ilekleme masrafları oluşturmaktadır. Kuru incir ihracatının %70-75'i Avrupa Birliği ülkelerine yapılmaktadır. Bu ülkelere ihracatın sürdürülebilirliği ve alternatif pazarların oluşturulması açısından, üreticiden tüketiciye kadar olan aşamalarda uluslararası standartlara uygun olarak temizlik ve hijyen koşullarına dikkat edilmelidir.
Dried fig is first degrees among Turkey's traditional export products. Turkey is produced a quarter of dried fig
production and a half od dried fig foreign trade in the world. By the way Aydın province is provided main part of
Turkey's dried fig production.
In this study, after establishing importance od fig subsector for agricultural economy of Aydın and Turkey,. it had
been determined that how is present state od dried fig farmers and gross production values, variable expenses and
gross margin values of which is obtained by dried fig farmers from the fig production activities. In addition, it
could be determined to present state of fig producers in Aydın province by framework European Union food
policies which is considered protection of consumer health and high levels food safety.
It had been determined that average fig orchard acreage, average plots number and acreage are 3.233 ha (32.33
daa), 4.19 and 0.737 ha (7.37 daa) in dried fig fig plantations inAydın province. In general, it was determined that
harvest, soil plowing, caprifig and caprifigation expenses were consisted of 34.60%, 28.31%, 11.84% of total
variable expenses, respectively.
70-75% of total fig exportation is carried out to European Union countries. It should be maintened by good and
farming conditions with harmonious international sanitation starndarts from producer to consumer by framework
of maintaining sustainable export to those countries and consisting of alternative markets.
Other ID | JA33EG63HP |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 2 Issue: 2 |