Bu çalışmada, farklı düzeylerde zeytin küspesi içeren karma yemlerin kuzularda besi performansı kan
parametreleri ve bazı karkas kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Denemede 27 adet 3-3.5 aylık erkek kuzular
kullanılmıştır. Hayvanlar rastgele eşit sayıda 3 gruba ayrılmıştır. Her hayvan bireysel bölmede barındırılmıştır.
Gruplar; %0 (KY0), 12.5 (KY12.5) ve 25 (KY25) düzeyinde zeytin küspesi içeren 3 farklı karma yem verilmiştir.
Her hayvan, karma yem ve içme suyunu ad libitum olarak tüketirken, kuru yonca otu 83.77 g KM/hayvan/gün
tüketmişlerdir. Deneme 56 gün sürmüştür. Denemenin başında ve sonunda, tüm hayvanlardan kan örnekleri
alınmıştır. Tüm hayvanlar, denemenin sonunda kesilmiştir.
Denemenin 0-56 günlük besi süresinde, hayvanların canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, kuru madde tüketimi ve
yemden yararlanma oranı, 2. dönem kuru madde tüketimi ve yemden yararlanma oranı hariç, gruplar arasında
istatistiksel olarak bir fark bulunmamıştır. Ancak, besinin 2. döneminde KY25 grubunda kuru madde tüketimi
(yoğun yem ve rasyon/gün) artmış, yemden yararlanma oranı düşmüştür (P<0.05). Deneme sonu alkalen fosfotaz
değerleri, KY25 grubunda zeytin küspesi düzeyiyle arttığı görülmüştür (P<0.01). Kesim özelliklerine ise, zeytin
küspesinin etkisi istatistiksel olarak önemli görülmemiştir. MLD kasının en düşük b renk değeri, KY25 grubunda
görülmüş (P<0.05), L ve a renk değerlerinde gruplar arasında istatistiksel bir fark ortaya çıkmamıştır.
Subjects | Agricultural Engineering |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | December 27, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 13 Issue: 2 |