Corn (Zea mays L.) is one of the major crops around the world. It has been produced for the food industry both as a carbohydrate and oil source in past decades. The purpose of research was to determine the effect of nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K) fertilization on nutrient contents (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Cu, Mn) and fatty acid composition of corn seed. The study was carried out as a field experiment, randomized block design, including two different applications: fertilized (250–80–80 kg NPK ha–1) and unfertilized (control). The result of study indicating that fertilized (NPK) significantly affected saturated fatty acid content of seed as compared to control. Under the fertilize conditions lignoceric and arachidic acids were significantly increased, whereas myristic and palmitic acids were decreased. On the other hand, fertilization had no significant changing on unsaturated fatty acid content observed except eicosenoic acid. Moreover, Mn content of seed was decreased, while the other nutrient contents of seed were increased under the fertilized conditions. It could also suggested that further breeding work toward increasing oil content and especially unsaturated fatty acid composition with fertilization programs.
Mısır (Zea mays L.) dünyanın en önemli bitkilerinden biridir. Son yıllarda, mısır gıda endüstrisinde hem karbonhidrat hem de yağ kaynağı olarak üretilmektedir. Bu çalışmanın amacı azot (N), fosfor (P) ve potasyum (K)’ lu gübrelemenin mısır tanesinin besin elementi içeriklerine (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Cu, Mn) ve yağ asidi kompozisyonuna etkisini belirlemektir. Tesadüf blokları desenine göre bir tarla denemesi şeklinde yürütülen çalışmada iki farklı uygulama: gübrelenmiş (250–80–80 kg NPK ha–1) ve gübrelenmemiş (kontrol) bulunmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, NPK gübrelemesi kontrole göre tane doymuş yağ asitleri içeriklerine önemli bir etkide bulunmuştur. Gübreleme koşulları altında, lignoserik ve araşidik asit içerikleri önemli biçimde artmış, miristik ve palmitik asit içerikleri ise azalmıştır. Öte yandan gübrelemenin, özosenoik asit dışında doymamış yağ asidi içeriklerinde önemli bir değişime neden olmadığı gözlenmiştir. Ayrıca tanenin Mn içeriği azalmış, diğer besin elementi içerikleri ise artmıştır. Bitkilerin yağ içeriğinin ve özellikle doymamış yağ içeriklerinin arttırılması için gelecekteki ıslah çalışmalarına gübreleme programlarının da dahil edilmesi önerilmektedir.
Subjects | Agricultural Engineering |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 14 Issue: 2 |