Ülkemizin değişik bölgelerinde
yetiştirilen ceviz genotiplerinin mineral madde içeriklerinin tespiti konusunda
çeşitli çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışma, tohumdan yetişmiş zengin ceviz
gen kaynaklarına sahip Uşak ilinden seçilen 21 adet ümitvar ceviz
genotiplerinde meyvelerin mineral madde içeriklerini belirlemek amacıyla
yürütülmüştür. Çalışmada, seçilen genotiplerde iç ceviz meyvelerinin azot
içeriklerinin %2.10 ile 3.40 arasında değiştiği saptanmıştır. Genotiplerde
diğer makro elementlerden (mg/100 g) fosfor 210.93-411.15, potasyum 308.61 ve
480.82, kalsiyum 149.63 ile 379.61 ve magnezyum 132.39 ile 224.81 arasında
bulunmuştur. Genotiplerde meyvelerin demir (2.22-3.95 mg/100 g), çinko
(1.62-3.26 mg/100 g), mangan (1.70-4.45 mg/100 g) ve bakır içerikleri
(0.63-2.55 mg/100 g) farklılıklar göstermiştir. Çalışma verileri topluca
değerlendirildiğinde, Uşak ilinin değerli ceviz genotipleri barındırdığı ve bu
genotipler içerisinde yüksek besin değeri içeren genotipler bulunduğu
görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 16 Issue: 2 |