Terminalia cinsi üyeleri Combretaceae familyasındandırlar. Cinse ait yaklaşık 250 tür bulunmaktadır. Bu türler içerisinde özellikle Terminalia chebula ve Terminalia citrina bazı hastalıkların önlenmesinde geleneksel olarak halk tıbbında kullanılmaktadır. Türkiye’de bu bitkilerin kurutulmuş meyveleri sırasıyla kara ve sarı halile olarak adlandırılmaktadır. Bu çalışmada, aktarlarda yoğun olarak satılan ve halk tarafından çeşitli amaçlarla kullanılan T. chebula ve T. citrina bitkilerine ait kurutulmuş meyvelerde bazı biyoaktif bileşen içerikleri, antioksidan kapasite, antibakteriyel ve mutajenik aktiviteler analiz edilmiştir. Toplam fenolik madde içerikleri T. citrina’da 108.3, T. chebula’da 226.3 mg GAE/g değerlerinde, toplam flavanoid madde içerikleri ise T. chebula’da 40.7, T. citrina’da 55.9 mg QE/g değerlerinde tespit edilmiştir. Antioksidan aktivite analizleri üç farklı metoda göre (ABTS (2,2'-azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid), DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) ve FRAP (Demir iyonu indirgeyici antioksidan güç)) yapılmıştır. Her üç metoda göre de T. chebula örneklerinin
T. citrina örneklerine göre daha yüksek antioksidan aktiviteye sahip olduğu belirlenmiştir. T. citrina ve T. chebula’nın metanol ekstraklarının test bakterilerine karşı oldukça iyi seviyede antibakteriyel etki gösterdiği, her iki ekstrakta karşı ise en duyarlı bakterinin Bacillus subtilis subsp. spizizenii ATCC 6633 olduğu tespit edilmiştir. Kuru meyve ekstraktlarının farklı dört dozu (12.5, 25, 50 ve 100 µl/plak) mutajenite deneylerinde kullanılmıştır. TA 98 ve TA 100 suşları üzerine her iki örnek ekstraktının en yüksek dozları ile TA 100 suşu üzerinde denenen T. citrina ekstraktının 50 µl/plak dozları sitotoksik olarak tespit edilmiştir. T. chebula ve T. citrina ekstraktlarının Salmonella typhimurium TA 98 suşu üzerine etkisi her iki örneğin 50 µl/plak dozlarında çözücü kontrole göre istatistiksel olarak önemli bulunmuştur.
-
-
-
The members of the genus Terminalia belong to the Combretaceae family. There are about 250 species belonging to the genus. Among these species, Terminalia chebula and Terminalia citrina have traditionally been used in folk medicine to prevent certain diseases. Dried fruits of this plant is called Turkey black and yellow halile respectively. In this study, some bioactive components, antioxidant capacity, antibacterial and mutagenic activities were analyzed in dried fruits of T. chebula and T. citrina plants which are sold intensively in herbal and used for various purposes by the public. Total phenolic content was found to be 108.3 in T. citrina, 226.3 mg GAE / g in T. chebula, total flavanoid substance content was 40.7 in T. chebula and 55.9 mg QE / g in T citrina. Antioxidant activity analysis according to three different methods (ABTS (2,2'-azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid)), DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) and FRAP (Ferric ion-reducing
antioxidant power)). According to all three methods, T. chebula samples had higher antioxidant activity than T. citrina samples. T. citrina and T. chebula showed that the methanol extracts had a very good antibacterial effect against the test bacteria, while the most sensitive bacteria against both extracts were Bacillus subtilis subsp. spizizenii ATCC 6633. Four different doses of dried fruit extracts (12.5, 25, 50 and 100 µl / plate) were used in mutagenicity experiments. The highest doses of both sample extracts on TA 98 and TA 100 strains and 50 µl /
plaque doses of T. citrina extract tested on TA 100 strains were found to be cytotoxic. The effect of T. chebula and T. citrina extracts on Salmonella typhimurium TA 98 strain was found to be statistically significant in 50 µl / plate doses of both samples compared to solvent control.
-
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research |
Authors | |
Project Number | - |
Publication Date | December 31, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 17 Issue: 2 |