Bu araştırmada farklı düzeylerde pamuk tohumu küspesi (PTK) ve %0, 0.1 enzim karışımı içeren diyetlerin, bıldırcınların besi performansına etkisi ve maliyet analizi ortaya konmuştur.1 günlük yaştaki 450 adet erkek ve dişi Japon bıldırcın civcivi (Coturnix coturnix japonica) kullanılmıştır. Bıldırcınlar, 6 muamele grubu ve her grubun 3 tekerrürü olacak şekilde, toplam 18 bölmeye (25 adet/yetiştirme kafesi) dağıtılmıştır. Gruplara; %0, 10, 20 PTK ve %0, 0.1 enzim karışımı içeren diyetler verilmiştir. Araştırma 35 gün sürdürülmüştür. Bıldırcınların canlı ağırlık (CA), canlı ağırlık artışı (CAA), yem tüketimi (YT) ve yemden yararlanma oranı (YYO) değerleri incelenmiştir. Bıldırcınların canlı ağırlık (CA)’larına PTK düzeylerinin etkisi görülmezken, enzim karışımı ilavesinin 21. gün CA üzerine etkisi önemli bulunmuştur (P<0.05). PTK düzeylerinin ya da enzim karışımının, bıldırcınların CAA, YT) ve YYO üzerine etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır (P>0.05). Bıldırcın diyetlerine farklı düzeylerde PTK ve enzim uygulaması çalışmasının ekonomik maliyet analizine göre; tane olarak pazarlandığında PTK ve enzim içermeyen diyet grubunda en yüksek kar görülürken, karkas ağırlığı üzerinden pazarlandığında ise PTK içermeyen ve enzim karışımı içeren diyet grubunda en yüksek kar elde edilmiştir. Bıldırcın diyetlerinde %10 PTK kullanımının en uygun düzey olduğu ve enzim karışımı ilavesinin besi performansını olumlu etkilediği ortaya konmuştur. Ancak karkas adet fiyatına göre; en yüksek kazanç PTK ve enzim karışımı içermeyen grupta, en düşük kazanç ise %10 PTK enzim karışımlı grupta görülmüştür. PTK fiyatlarının ucuz veya soya küspesi fiyatlarının yüksek olduğu dönemlerde, bıldırcın rasyonlarında PTK alternatif protein kaynağı olarak kullanılabileceği söylenebilir.
The effects of diets containing different levels of cottonseed meal (CSM) and 0, 0.1 % enzyme mixture on the fattening performance of quails and cost analysis were revealed. Total of 450 1-day-old male and female Japanese quail chicks (Coturnix coturnix japonica) was used. The quails were divided in to a total of 18 pens (25 quails/breeding cages) with 6 treatment groups and 3 replications of each group. The groups were given the diets containing 0, 10, 20% CSM and 0, 0.1% enzyme mixture. The trial was continued for 35 days. The live weight (LW), live weight gain (LWG), feed consumption (FC), feed conversion ratio (FCR) values of quails were evaluated. While no effect of CSM levels on LW of quails was observed, the positive effect of enzyme mixture additive on 21st day LW was found to be significant (P<0.05). The effect of CSM levels or enzyme mixture on LWG, FC and FCR of quails was not statistically significant. When the economic cost analysis of treatments of different levels CSM and enzyme application at diets was made. When marketed as a unit, the highest profit was seen in the diet group without CSM and enzyme mixture; while the highest profit was obtained in the diet group containing 0% CSM with enzyme mixture when marketed on the basis of carcass weight. It has been concluded that the use of 10% CSM in quail diets is the most appropriate level and the fattening performance is positively affected by the addition of enzyme mixture. But, according to the carcass unit price; the highest profit was observed in the group diet without CSM and enzyme mixture, the lowest profit was observed in the group diet with 10% CSM and enzyme mixture. It can be said that it can be an alternative protein source in quail diets in periods when CSM prices are low or soybean meal prices are high.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 19 Issue: 2 |