Değişen iklim koşulları, tarım arazilerinin çoraklaşması, niteliklerini kaybetmesi ve yem kaynaklarının azalması alternatif yem kaynakları arayışına sürüklemiştir. Kinoa (Chenepodium quinoa Willd.) kurak, tuzlu ve soğuk şartlara dayanıklı bir bitki olması nedeniyle alternatif yem kaynağı olarak önemi artmaktadır. Hayvanlar için önemli bir yem kaynağı olan silaj için de kinoa bitkisi alternatif silaj bitkisi olarak düşünülebilir. Bu çalışmada Cherry Vanilla ve Read Head kinoa çeşitlerinin 4 farklı sıra aralığı mesafede (17.5, 35.0, 52.5, 70.0 cm) ekilmesinin silaj kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada kinoa silajının pH, kuru madde oranı, fleig puanı, amonyak üretimi, duyusal analizler, laktik asit, asetik asit, propiyonik asit, bütirik asit içerikleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda sıra aralığı mesafesinin, kuru madde oranı, amonyak üretimi, duyusal analizler, laktik asit, asetik asit, propiyonik asit ve bütirik asit oranları üzerine etkisi önemli bulunurken, pH değeri üzerine etkisi önemsiz olmuştur. Araştırmada kullanılan kinoa çeşitlerinin kuru madde oranı, propiyonik asit içeriği üzerine önemli etkisi olmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen sonuçlar ışığında kaliteli bir kinoa silaj elde etmek için bitkilerin 52.5 cm sıra aralığında ekilmesi Cherry Vanilla çeşidinin tercih edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Etik gerektirmeyen bir makaledir.
Iğdır Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
This research was carried out with the support of Iğdır University Scientific Research Projects Coordination Unit as project number 2020-FBE-A04.
Changing climatic conditions, agricultural lands becoming barren, losing their qualities and decreasing feed resources have led to the search for alternative feed resources. Quinoa (Chenepodium quinoa Willd.) is increasing in importance as an alternative feed source because it is a plant resistant to arid, salty and cold conditions. Quinoa plant can be considered as an alternative plant for silage, which is an important feed source for animals. In this study, the effects of sowing Cherry Vanilla and Read Head quinoa varieties at 4 different row spacings (17.5, 35.0, 52.5, 70.0 cm) on silage quality were investigated. In the research, pH, dry matter ratio, fleig score, ammonia production, sensory analyses, lactic acid, acetic acid, propionic acid and butyric acid contents of quinoa silage were determined. While the effect of row spacing on dry matter ratio, ammonia production, sensory analysis, lactic acid, acetic acid, propionic acid and butyric acid ratios was found to be significant, its effect on pH value was insignificant. The quinoa varieties used in the research had a significant effect on the dry matter ratio and propionic acid content. In the light of the results obtained from the research, it was concluded that in order to obtain a quality quinoa silage, the plants should be sown in 52.5 cm row spacing and the Cherry Vanilla variety should be preferred.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 24 Ocak 2024 |
Kabul Tarihi | 25 Nisan 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 21 Sayı: 1 |