Bu çalışma, 2015 yılında Malatya İl merkezinde yaşayan farklı yaş ve eğitim
düzeyindeki kişilerin su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi amacıyla
yapılmıştır. Anket uygulanan kişiler rastgele seçilmiş olup, yüz yüze görüşme
metoduyla 409 kişiye uygulanmıştır. Ankete katılanların büyük çoğunluğu (%73.3)
bitkisel ve hayvansal ürünleri birlikte tüketmeyi tercih etmektedirler. Hayvansal ürün
tüketimi %18.3 oranında olup düşük seviyede bulunmaktadır. Bitkisel ürün tüketimi ise
%8.3’tür. Malatya İl merkezinde balık etini sevenlerin oranı %89, sevmeyenlerin oranı
ise %11’dir. Anket uygulanan kişilerin hangi sıklıkta balık tükettiklerine bakıldığında
haftada 1 kere balık tüketenlerin oranı %26, haftada 2-3 kere balık tüketenlerin oranı
%10, on beş günde bir kere balık tüketenlerin oranı %28 olmuştur. Hiç balık
tüketmeyenlerin oranı %4 olurken yılda bir ya da birkaç defa balık tüketenlerin oranı
%10’dur. Anket yapılan 409 kişinin %38’inin deniz balıklarını yemeyi tercih ettikleri,
%25’inin ise tatlı su balığı tercih ettikleri belirlenmiştir. Balık türleri arasında deniz
veya tatlı su balığı farkı gözetmeyenlerin oranı %31 olurken hiçbiri diyenler %5
olmuştur. Anket uygulanan kişilerin %23’ü alabalık ve sazan, %22’si hamsi, istavrit ve
diğer deniz balıkları (levrek, çipura, palamut, lüfer vd.)’nı daha fazla tükettiklerini
belirtirken, %19’u alabalık, %8’i ise alabalık, sazan ve diğer iç su balıklarını daha fazla
tükettiklerini belirtmiştir. İlde yoğun olarak üretimi yapılan alabalık sevilerek
tüketilirken, hamsi, istavrit, çipura gibi deniz balıklarının da önemli ölçüde tüketildiği
görülmektedir.
This study was made to evaluate the fisheries consumption behavior of the
people who are at different age and educational level and living in the center of Malatya
in 2015. The people surveyed selected randomly and the survey have applied face to
face to 409 persons. The majority of the respondents (73.3%) prefered to consume the
vegetal and animal products together. Animal product consumption rate found in low
levels, 18.3%. The vegetal product consumption was 8.3%. In the center of Malatya, the
rate of the fish meat likers was 89% while the rate of dislike fish meat was 11%. When
looked into surveyed people how often consume fish, it was seen that the ratio of fish
consumption was 26% once of the week, the ratio of fish consumption was 10% 2-3
times of the week and once of the fifteen days was 28%. The rate of those who never
consume fish was 4% while the rate of consuming fish was 10%, one or several times of
the year. It was determined that 38% of surveyed 409 persons prefered to eat sea fish
and 25% of them prefered to eat freshwater fish. While 31% of them didn’t oversee
differences between the sea or freshwater fish species, 5% of them said none of those.
23% of surveyed people pointed out usually consumpte more salmon and carp, 22% of
them usually consumpte more anchovy, horse mackerel and other inland water fish
(perch, bream and acorn et al.), 19% of them usually consumpte more alabalık and 8%
Adıyaman University Journal of Science
dergipark.ulakbim.gov.tr/adyufbd
ADYUSCI
6 (2) (2016) 132-155
133
of them usually consume more salmon, carp and other inland water fish. Salmon which
was producted intensively in the province, was consumed lovingly when sea fishes such
as anchovy, horse mackerel, bream were substantially consumed.
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Biology |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2016 |
Submission Date | February 23, 2017 |
Acceptance Date | December 27, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 6 Issue: 2 |
...