Bu çalışmada, ekmek mayası (Saccharomyces cerevisiae) glutatyon redüktazı (GR), 0, 25, 50, 100, 250 ve 500 mg/L neonikotinoid insektisit imidakloprid (IMI) ve tiyamethoksam’a (TMX) maruz bırakılmıştır. 25, 50, 100, 250 ve 500 mg/L konsantrasyonlara maruz bırakılma ile, % GR aktivitesindeki değişimler, IMI uygulamalarında sırasıyla; -1.01; +0.50; 0.00; 0.00 ve -1.01 olarak hesaplanırken, TMX uygulamalarında sırasıyla -2.91; -1.46; -0.97; -1.46 ve -0.97 olarak hesaplanmıştır. Kontrol aktivitesine göre GR aktivitelerinde istatistiksel bir değişiklik gözlemlenmemiştir (p>0.05). Bu çalışma, test edilen neonikotinoid insektisitlerin GR enzim aktivitelerinde önemli değişikliklere neden olmadığını göstermiştir.
In this study, glutathione reductase from baker's yeast (Saccharomyces cerevisiae) (GR) exposed to 0, 25, 50, 100, 250 and 500 mg/L neonicotinoid insecticides imidacloprid (IMI) and thiamethoxam (TMX). Under the exposure of 25, 50, 100, 250 and 500 mg/L concentrations, % GR activity alterations were calculated as -1.01; +0.50; 0.00; 0.00 and -1.01 in IMI applications, while these alterations were calculated as -2.91; -1.46; -0.97; -1.46 and -0.97 in TMX applications, respectively. According to control activity, no statistical changes were observed in GR activities (p>0.05). The present study showed that the tested neonicotinoid insecticides did not cause significant changes in GR enzyme activities.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | Biology |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2019 |
Submission Date | March 1, 2019 |
Acceptance Date | December 18, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 9 Issue: 2 |
...