Disasters are events that people and local governments cannot overcome on their own and cause loss of life and property. National and international cooperation is the leading issue in the fight against disasters. One of the important issues in disaster organization is the need for nutrition and clean water, which is one of the most basic needs of human beings. Nutrition has to be realized differently during and after the disaster. Especially in the first 72 hours, certain priorities (search and rescue teams, infants, the elderly, the disabled, etc.) should be established to meet the need for nutrition regardless of language, religion and race. Under the leadership of the Disaster and Emergency Management Presidency (AFAD) under the Ministry of Interior established in Turkey, the responsibility of the "National Disaster Nutrition" group was assigned to the Turkish Red Crescent under articles of the Turkish Red Crescent Organization Regulation. In this study, the nutrition model of the Turkish Red Crescent and the duties and responsibilities of the "National Disaster Nutrition" (NDRN) group, which is adherent to the Turkish Red Crescent, were examined and interviews were conducted with personnel working in the Turkish Red Crescent. Based on the literature and semi-structured interviews, a new "Disaster Nutrition Logistics Model" was proposed by conducting studies according to the phenomenology design with the MAXQDA 2020 package program.
Disaster Logistics Disaster Management System Nutrition Logistics Turkish Red Crescent
Afet; insanların ve yerel yönetimlerin tek başlarına üstesinden gelemedikleri, can ve mal kaybına sebep olan olaylardır. Ulusal ve uluslararası işbirliği, afetle mücadelenin önde gelen konusudur. Afet organizasyonunda önemli konulardan biri de insanoğlunun en temel ihtiyaçlarından biri olan beslenme ve temiz su ihtiyacıdır. Beslenme afet öncesi, afet sırası ve afet sonrasında farklı bir şekilde gerçekleştirilmek durumundadır. Özellikle ilk 72 saat içerisinde dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin beslenme ihtiyacının karşılanması için belirli öncelikler (arama kurtarma ekipleri, bebekler, yaşlılar, engelliler vb) oluşturulmalıdır. Türkiye'de kurulan T.C. İçişleri Bakanlığına bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) öncülüğünde, Türk Kızılayı Teşkilat Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri gereğince "Ulusal Afet Beslenme" grubunun sorumluluğu Türk Kızılayı' na verilmiştir. Bu çalışmada Türk Kızılayı' nın beslenme modeli ve sorumluluğundaki "Ulusal Afet Beslenme" (UABG) grubunun görev ve sorumlulukları incelenmiş, Türk Kızılayı’ nda çalışmakta olan personeller ile görüşmeler yapılmıştır. Literatüre ve yarı yapılandırılmış görüşmelere dayalı olarak MAXQDA 2020 paket programı ile olgubilim desenine göre çalışmalar yapılarak yeni bir "Afet Beslenme Lojistik Modeli" önerilmiştir.
Afet Lojistiği Afet Yönetim Sistemi Beslenme Lojistiği Türk Kızılayı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İnsan Kaynakları ve Endüstriyel İlişkiler (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 7 Nisan 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 10 Nisan 2025 |
Gönderilme Tarihi | 2 Nisan 2024 |
Kabul Tarihi | 6 Şubat 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 1 |