Research Article
BibTex RIS Cite

Sağlık çalışanlarının probiyotik, prebiyotik ve sinbiyotikler hakkındaki bilgi düzeyinin ve tüketim durumlarının belirlenmesi

Year 2019, Volume: 18 Issue: 2, 67 - 72, 15.09.2019
https://doi.org/10.17941/agd.619171

Abstract

Giriş ve Amaç: Bu
çalışmada, sağlık çalışanlarının probiyotik, prebiyotik ve sinbiyotikler hakındaki
bilgi düzeylerini ve tüketim durumlarını saptamak amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmanın örneklemi, 2018 yılı
Ocak-Mart aylarında sağlık çalışanı olan ve olmayan, 18 yaş üzeri ve en az
ortaöğretim mezunu toplam 260 bireyden (130 sağlık çalışanı grubu, 130 kontrol
grubu) oluşmaktadır.
Verilenin toplanmasında demografik özelliklerin elde edilmesi ve probiyotik,
prebiyotik, sinbiyotik hakkındaki bilgi düzeyleri ve tüketim durumlarını
saptayabilmek için çoktan seçmeli ve açık uçlu soruları içeren bir anket formu
uygulanmıştır.

Bulgular:
Katılımcılardan
sağlık çalışanı olan ve olmayan bireylerin yaş ortalamaları sırasıyla 34.1±7.70 ve 32.2±10.57 yıl; beden
kitle indeksi ortalamaları ise 24.1±3.70 ve 24.1±4.50 kg/m2’dir.
Probiyotik
besin tüketen bireylerden bağışıklık sistemini güçlendirdiğini düşünenlerin
%55.9’u sağlık çalışanı, %44.1’i ise sağlık çalışanı olmayan bireylerdir
(p<0.05). Probiyotik besinleri, eğitim ve konferanslardan öğrenenlerin
%69.6’sı sağlık çalışanı iken %30.4’ü sağlık çalışanı olmayan bireylerdir
(p<0.01). Sağlık çalışanları ve sağlık çalışanı olmayan bireylerin probiyotik
ve prebiyotik besin tüketimleri incelendiğinde iki grup arasında yoğurt, ayran, şalgam, turşu, muz, soğan,
sarımsak ve kuru baklagil tüketimi arasında istatiksel açıdan önemli farklar
bulunmuştur (p<0.05). Probiyotik, prebiyotik ve sinbiyotiklerle ilgili
çoktan seçmeli soruların cevaplarına göre; sağlık çalışanlarının bilgi düzeyi
ortalaması
11.9±5.64
iken sağlık çalışanı olmayan bireylerin bilgi düzeyi ortalaması 12.6±6.55
puandır (p>0.05).

Sonuç:
Probiyotik, prebiyotik ve sinbiyotikler konusunda sağlık
çalışanı olan bireyler, kontrol grubuna göre daha düşük bilgi düzeyine
sahiptir.










References

  • 1) Coşkun T. Pro-, pre- ve sinbiyotikler. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2006;49:128-48.
  • 2) FAO/WHO (2002) Guidelines for the evaluation of probiotics in foods. Food and Agriculture Organization of the United Nations and World Health Organization Expert Consultation Report. Food and Agricultural Organization of the United Nations and World Health Organization Working Group Report (online).
  • 3) Coşkun T. Fonksiyonel besinlerin sağlığımız üzerine etkileri. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2005;48:69-84.
  • 4) Chmielewska A, Szajewska H. Systematic review of randomised controlled trials: probiotics for functional constipation. World J Gastroenterol 2010;16:69-75.
  • 5) Khalif IL, Quigley EM, Konovitch EA, Maximova ID. Alterations in the colonic flora and intestinal permeability and evidence of immune activation in chronic constipation. Dig Liver Dis 2005;37:838-49.
  • 6) Zoppi G, Cinquetti M, Luciano A, et al. The intestinal ecosystem in chronic functional constipation. Acta Paediatr 1998;87:836-41.
  • 7) Ait-Belgnaoui A, Han W, Lamine F, et al. Lactobacillus farciminis treatment suppresses stress induced visceral hypersensitivity: a possible action through interaction with epithelial cell cytoskeleton contraction. Gut 2006;55:1090-4.
  • 8) Salminen S, Salminen E. Lactulose, lactic acid bacteria, intestinal microecology and mucosal protection. Scand J Gastroenterol Suppl 1997;222:45-8.
  • 9) Yadav H, Jain S, Sinha PR. Oral administration of dahi containing probiotic Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus casei ameliorated the Streptozotocin-induced oxidative stress and dyslipidemia in rats. J Dairy Res 2008;75:189-95.
  • 10) Gibson GR, Hutkins R, Sanders ME, et al. Expert consensus document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of prebiotics. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 2017;14:491-502.
  • 11) World Gastroenterology Organisation, Global Guidelines Probiotics and Prebiotics, 2017. Erişim: (http://www.worldgastroenterology.org/guidelines/global-guidelines/probiotics-and-prebiotics/probiotics-and-prebiotics-english) Erişim Tarihi: 13.5.2018.
  • 12) Gibson GR, Roberfroid MB. Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics. J Nutr 1995;125:1401-12.
  • 13) Rioux KP, Madsen KL, Fedorak RN. The role of enteric microflora in inflammatory bowel disease: Human and animal studies with probiotics and prebiotics. Gastroenterol Clin N Am 2005;34:465-82.
  • 14) Karadağ G, Aydın N, Kayaaslan H. Gaziantep Üniversitesi Tıp ve Hemşirelik Bölümünde okuyan, öğrencilerin besin güvenliğine ilişkin duyarlılık ve görüşleri. TAF Prev Med Bull 2012;11:436-46.
  • 15) Report of a WHO consultation. Obesity: Preventing and managing the global epidemic. WHO Technical Report Series. Geneva, 894, 2000. Erişim: (http://www.who.int/nutrition/publications/obesity/WHO_TRS_894/en/) Erişim Tarihi: 27.5.2018.
  • 16) Sevilmiş G. Yükselen trend: Fonksiyonel gıdalar. AR&GE Bülten, İzmir Ticaret Odası 2013;39-46.
  • 17) Anukam KC, Osazuwa EO, Reid G. Knowledge of probiotics by Nigerian clinicians. Int J Probiotics Prebiotics 2006;1:57-62.
  • 18) Edmunds L. The underuse of probiotics by family physicians. CMAJ 2001;164:1577.
  • 19) Yabancı N, Şimşek I. Üniversite öğrencilerinin probiyotik ürün tüketim durumları. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni 2007;6:449-54.
  • 20) Aydın M, Açıkgöz İ, Şimşek B. Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin probiyotik ürün tüketimlerinin ve probiyotik kavramının bilinme düzeyinin belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 2010;5:1-6.
  • 21) Derin DÖ, Keskin S. Gıda mühendisliği öğrencilerinin probiyotik ürün tüketim durumlarının belirlenmesi: Ege Üniversitesi örneği. Gıda 2013;38:215-22.
  • 22) Schultz M, Baranchi A, Thurston L, et al. Consumer demographics and expectations of probiotic therapy in New Zealand: results of a large telephone survey, N Z Med J 2011;124:36-43.
  • 23) Betz M, Uzueta A, Rasmussen H, et al. Knowledge, use and perceptions of probiotics and prebiotics in hospitalised patients. Nutrition and Dietetics 2015;3:261-6.
  • 24) Viana JV, Da Cruz GA, Zoellner SS, et al. Probiotic foods: consumer perception and attitudes. Int J Food Sci Technol 2008;9:1577-80.
  • 25) Hacıoğlu G, Kurt G. Tüketicilerin fonksiyonel gıdalara yönelik farkındalığı, kabulü ve tutumları: İzmir ili örneği. Business and Economics Research Journal 2012;1:161-71.
  • 26) Oliver L, Rasmussen H, Gregoire MB, et al. Health care provider's knowledge, perceptions, and use of probiotics and prebiotics. Top Clin Nutr 2014;29:139-49.
  • 27) Babajimopoulos M, Fotiadou E, Alexandridou E, et al. Consumer’s knowledge on probiotics and consumption of these products in the city of Thessaloniki, Greece. Consumer and Nutrition, Proceedings of the 9th Karlsruhe Nutrition Congress, 2004.

DETERMINATION OF THE KNOWLEGE LEVEL AND CONSUMPTION OF PROBIOTIC, PREBIOTIC AND SINBIOTICALS ON HEALTHCARE PROSFESIONAL

Year 2019, Volume: 18 Issue: 2, 67 - 72, 15.09.2019
https://doi.org/10.17941/agd.619171

Abstract



Background and Aims: The aims of this study were to
examine knowledge levels of probiotics, prebiotics and synbiotics and determine
to consumption of healthcare prosfesional.



Material and Method: The
study sample was conducted in 260 participants (130 healthcare prosfesional
group, 130 control group) graduated at least high school who were living Antep.
They were enrolled in the study between January – May 2018.
Each
participant was interviewed using a structured questionnaire to obtain
demographic information about education, occupation, health conditions, marital
status. Also information about knowledge and consumption frequency of
probiotics, prebiotics and synbiotcs notion of the participants were
questioned.



Results: The mean
age of the healthcare and non-healthcare professionals were 34.1±7.70 and 32.2±10.57
years; the mean body mass index were
24.1±3.70 and 24.1±4.50 kg/m2.
This study
showed that the %55.9 of healthcare professional and
%44.1 of non-healthcare professional said that they effective on immune system
(p<0.05). There were statistically significant differences between the two
groups in terms of consume yoghurt, ayran, turnip, pickle, banana, onion,
garlic and legume. (p<0,05). The mean level of knowledge probiotic,
prebiotic and synbiotics of healthcare professional group was 11.9±5.64 while
the level of knowledge control group professional was 12.6±6.55.



Conclusion: Healthcare professionals had a lower level of knowledge about probiotic,
prebiotic, and synbiotics than the control group.









References

  • 1) Coşkun T. Pro-, pre- ve sinbiyotikler. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2006;49:128-48.
  • 2) FAO/WHO (2002) Guidelines for the evaluation of probiotics in foods. Food and Agriculture Organization of the United Nations and World Health Organization Expert Consultation Report. Food and Agricultural Organization of the United Nations and World Health Organization Working Group Report (online).
  • 3) Coşkun T. Fonksiyonel besinlerin sağlığımız üzerine etkileri. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2005;48:69-84.
  • 4) Chmielewska A, Szajewska H. Systematic review of randomised controlled trials: probiotics for functional constipation. World J Gastroenterol 2010;16:69-75.
  • 5) Khalif IL, Quigley EM, Konovitch EA, Maximova ID. Alterations in the colonic flora and intestinal permeability and evidence of immune activation in chronic constipation. Dig Liver Dis 2005;37:838-49.
  • 6) Zoppi G, Cinquetti M, Luciano A, et al. The intestinal ecosystem in chronic functional constipation. Acta Paediatr 1998;87:836-41.
  • 7) Ait-Belgnaoui A, Han W, Lamine F, et al. Lactobacillus farciminis treatment suppresses stress induced visceral hypersensitivity: a possible action through interaction with epithelial cell cytoskeleton contraction. Gut 2006;55:1090-4.
  • 8) Salminen S, Salminen E. Lactulose, lactic acid bacteria, intestinal microecology and mucosal protection. Scand J Gastroenterol Suppl 1997;222:45-8.
  • 9) Yadav H, Jain S, Sinha PR. Oral administration of dahi containing probiotic Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus casei ameliorated the Streptozotocin-induced oxidative stress and dyslipidemia in rats. J Dairy Res 2008;75:189-95.
  • 10) Gibson GR, Hutkins R, Sanders ME, et al. Expert consensus document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of prebiotics. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 2017;14:491-502.
  • 11) World Gastroenterology Organisation, Global Guidelines Probiotics and Prebiotics, 2017. Erişim: (http://www.worldgastroenterology.org/guidelines/global-guidelines/probiotics-and-prebiotics/probiotics-and-prebiotics-english) Erişim Tarihi: 13.5.2018.
  • 12) Gibson GR, Roberfroid MB. Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics. J Nutr 1995;125:1401-12.
  • 13) Rioux KP, Madsen KL, Fedorak RN. The role of enteric microflora in inflammatory bowel disease: Human and animal studies with probiotics and prebiotics. Gastroenterol Clin N Am 2005;34:465-82.
  • 14) Karadağ G, Aydın N, Kayaaslan H. Gaziantep Üniversitesi Tıp ve Hemşirelik Bölümünde okuyan, öğrencilerin besin güvenliğine ilişkin duyarlılık ve görüşleri. TAF Prev Med Bull 2012;11:436-46.
  • 15) Report of a WHO consultation. Obesity: Preventing and managing the global epidemic. WHO Technical Report Series. Geneva, 894, 2000. Erişim: (http://www.who.int/nutrition/publications/obesity/WHO_TRS_894/en/) Erişim Tarihi: 27.5.2018.
  • 16) Sevilmiş G. Yükselen trend: Fonksiyonel gıdalar. AR&GE Bülten, İzmir Ticaret Odası 2013;39-46.
  • 17) Anukam KC, Osazuwa EO, Reid G. Knowledge of probiotics by Nigerian clinicians. Int J Probiotics Prebiotics 2006;1:57-62.
  • 18) Edmunds L. The underuse of probiotics by family physicians. CMAJ 2001;164:1577.
  • 19) Yabancı N, Şimşek I. Üniversite öğrencilerinin probiyotik ürün tüketim durumları. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni 2007;6:449-54.
  • 20) Aydın M, Açıkgöz İ, Şimşek B. Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin probiyotik ürün tüketimlerinin ve probiyotik kavramının bilinme düzeyinin belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 2010;5:1-6.
  • 21) Derin DÖ, Keskin S. Gıda mühendisliği öğrencilerinin probiyotik ürün tüketim durumlarının belirlenmesi: Ege Üniversitesi örneği. Gıda 2013;38:215-22.
  • 22) Schultz M, Baranchi A, Thurston L, et al. Consumer demographics and expectations of probiotic therapy in New Zealand: results of a large telephone survey, N Z Med J 2011;124:36-43.
  • 23) Betz M, Uzueta A, Rasmussen H, et al. Knowledge, use and perceptions of probiotics and prebiotics in hospitalised patients. Nutrition and Dietetics 2015;3:261-6.
  • 24) Viana JV, Da Cruz GA, Zoellner SS, et al. Probiotic foods: consumer perception and attitudes. Int J Food Sci Technol 2008;9:1577-80.
  • 25) Hacıoğlu G, Kurt G. Tüketicilerin fonksiyonel gıdalara yönelik farkındalığı, kabulü ve tutumları: İzmir ili örneği. Business and Economics Research Journal 2012;1:161-71.
  • 26) Oliver L, Rasmussen H, Gregoire MB, et al. Health care provider's knowledge, perceptions, and use of probiotics and prebiotics. Top Clin Nutr 2014;29:139-49.
  • 27) Babajimopoulos M, Fotiadou E, Alexandridou E, et al. Consumer’s knowledge on probiotics and consumption of these products in the city of Thessaloniki, Greece. Consumer and Nutrition, Proceedings of the 9th Karlsruhe Nutrition Congress, 2004.
There are 27 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Articles
Authors

Beril Köse 0000-0002-5173-2389

Aylin Aydın This is me 0000-0002-1595-8030

Merve Özdemir 0000-0002-0542-7500

Esen Yeşil This is me 0000-0003-0234-204X

Publication Date September 15, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 18 Issue: 2

Cite

APA Köse, B., Aydın, A., Özdemir, M., Yeşil, E. (2019). Sağlık çalışanlarının probiyotik, prebiyotik ve sinbiyotikler hakkındaki bilgi düzeyinin ve tüketim durumlarının belirlenmesi. Akademik Gastroenteroloji Dergisi, 18(2), 67-72. https://doi.org/10.17941/agd.619171

Cited By







test-5