Giriş ve Amaç: Bu
çalışmada, sağlık çalışanlarının probiyotik, prebiyotik ve sinbiyotikler hakındaki
bilgi düzeylerini ve tüketim durumlarını saptamak amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmanın örneklemi, 2018 yılı
Ocak-Mart aylarında sağlık çalışanı olan ve olmayan, 18 yaş üzeri ve en az
ortaöğretim mezunu toplam 260 bireyden (130 sağlık çalışanı grubu, 130 kontrol
grubu) oluşmaktadır. Verilenin toplanmasında demografik özelliklerin elde edilmesi ve probiyotik,
prebiyotik, sinbiyotik hakkındaki bilgi düzeyleri ve tüketim durumlarını
saptayabilmek için çoktan seçmeli ve açık uçlu soruları içeren bir anket formu
uygulanmıştır.
Bulgular:
Katılımcılardan
sağlık çalışanı olan ve olmayan bireylerin yaş ortalamaları sırasıyla 34.1±7.70 ve 32.2±10.57 yıl; beden
kitle indeksi ortalamaları ise 24.1±3.70 ve 24.1±4.50 kg/m2’dir. Probiyotik
besin tüketen bireylerden bağışıklık sistemini güçlendirdiğini düşünenlerin
%55.9’u sağlık çalışanı, %44.1’i ise sağlık çalışanı olmayan bireylerdir
(p<0.05). Probiyotik besinleri, eğitim ve konferanslardan öğrenenlerin
%69.6’sı sağlık çalışanı iken %30.4’ü sağlık çalışanı olmayan bireylerdir
(p<0.01). Sağlık çalışanları ve sağlık çalışanı olmayan bireylerin probiyotik
ve prebiyotik besin tüketimleri incelendiğinde iki grup arasında yoğurt, ayran, şalgam, turşu, muz, soğan,
sarımsak ve kuru baklagil tüketimi arasında istatiksel açıdan önemli farklar
bulunmuştur (p<0.05). Probiyotik, prebiyotik ve sinbiyotiklerle ilgili
çoktan seçmeli soruların cevaplarına göre; sağlık çalışanlarının bilgi düzeyi
ortalaması 11.9±5.64
iken sağlık çalışanı olmayan bireylerin bilgi düzeyi ortalaması 12.6±6.55
puandır (p>0.05).
Sonuç:
Probiyotik, prebiyotik ve sinbiyotikler konusunda sağlık
çalışanı olan bireyler, kontrol grubuna göre daha düşük bilgi düzeyine
sahiptir.
Background and Aims: The aims of this study were to
examine knowledge levels of probiotics, prebiotics and synbiotics and determine
to consumption of healthcare prosfesional.
Material and Method: The
study sample was conducted in 260 participants (130 healthcare prosfesional
group, 130 control group) graduated at least high school who were living Antep.
They were enrolled in the study between January – May 2018. Each
participant was interviewed using a structured questionnaire to obtain
demographic information about education, occupation, health conditions, marital
status. Also information about knowledge and consumption frequency of
probiotics, prebiotics and synbiotcs notion of the participants were
questioned.
Results: The mean
age of the healthcare and non-healthcare professionals were 34.1±7.70 and 32.2±10.57
years; the mean body mass index were 24.1±3.70 and 24.1±4.50 kg/m2.
This study showed that the %55.9 of healthcare professional and
%44.1 of non-healthcare professional said that they effective on immune system
(p<0.05). There were statistically significant differences between the two
groups in terms of consume yoghurt, ayran, turnip, pickle, banana, onion,
garlic and legume. (p<0,05). The mean level of knowledge probiotic,
prebiotic and synbiotics of healthcare professional group was 11.9±5.64 while
the level of knowledge control group professional was 12.6±6.55.
Conclusion: Healthcare professionals had a lower level of knowledge about probiotic,
prebiotic, and synbiotics than the control group.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 18 Issue: 2 |
test-5