Manisa
ili kekik üretimi, Türkiye’nin %5.62’sini ve bölgenin %52.24’nü
oluşturmaktadır. Salihli ilçesi kekik üretiminin bölgenin %47.44’nü ve
Türkiye’nin de %5.11’ni üretmektedir. Bu
bağlamda bölgenin ve ilin en fazla üretiminin yapıldığı yerlerden biri olan
Salihli ilçesinde ki tüketicilerin, tıbbi ve aromatik bitkilerden biri olan kekik
tüketim bilinç düzeyi ve kekik tüketimini etkileyen faktörlerin belirlenmesi bu
araştırmada amaçlanmıştır. Bu amaç için oransal örnekleme yöntemi ile
belirlenen 272 tüketici görüşülmüştür. Tüketicilerin kekik tüketimini etkileyen
faktörlerin belirlenmesi için binary logit analizi kullanılmıştır. Analiz
sonucunda %5 önem seviyesinde kekik tüketimini cinsiyet negatif etkilerken
ürünü açık satın alma ve kurutulma ortamı pozitif etkilediği belirlenmiştir. %1
önem seviyesinde anlamlı bulunan tedavi amaçlı kullanma, tat kattığı için
kullanma ve haftada bir satın almayı tercih edenler tüketimle pozitif ilişkili
olduğu gözlenmiştir. Tüketicilerin gelir ve eğitim durumunun pozitif olarak
kekik tüketimini etkilediği ancak önem seviyesini anlamlı olmadığını analiz
sonucunda ortaya konulmuştur. Buda tüketicilerin artık sağlık, tat, alışkanlık
gibi ihtiyaçlarının daha ön planda tutuğunun, bu araştırmanın sonucu olarak
söylenebilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | MAKALELER |
Authors | |
Publication Date | April 27, 2018 |
Submission Date | March 14, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 4 Issue: 1 |