Research and
development (R&D) activities are important for food industry especially in
today’s globalized market. In this study, it was aimed to determine the current
situation of R&D activities in the Turkish food industry and to determine
the actions to be taken at the situations of stakeholders for the development
of R&D activities. A questionnaire study with 127 participants in the
Turkish food industry was conducted and the data were evaluated using Microsoft
Excel and SPSS analysis programs. According to the results, 35% of the
companies in the Turkish food industry are conducting R&D activities. Companies
that carry out R&D activities benefit from various R&D supports, and those
who also use their own resources are more successful in terms of commercialization
of the R&D outputs. Difficulties and problems on R&D supports at
various stages such as application, evaluation, and execution phases were outlined
in this study. These problems can be solved by the measures and actions taken
by companies and supporting institutions, and R&D activities in food
industry can be improved by both qualitative and quantitative ways.
Dünyanın tek pazar haline
geldiği günümüz piyasa koşullarında AR-GE (araştırma-geliştirme) faaliyetleri
gıda sektörü açısından büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada Türkiye gıda endüstrisinde
AR-GE faaliyetlerinin mevcut durumunun belirlenmesine ve AR-GE faaliyetlerinin
geliştirilmesine yönelik paydaşlar düzeyinde yapılması gereken aksiyonların
belirlenmesi amaçlanmıştır. Türkiye gıda sanayi genelinde 127 firmanın
katılımıyla bir anket çalışması yapılmış, elde edilen veriler Microsoft Excel
ve SPSS analiz programları kullanılarak değerlendirilmiştir. Sonuçlara göre,
Türkiye gıda endüstrisindeki firmaların %35’inin AR-GE faaliyeti yürüttüğü
belirlenmiştir. AR-GE faaliyeti yürüten firmaların çeşitli AR-GE desteklerinden
faydalandıkları, bunlardan kendi öz kaynaklarından AR-GE’ye pay ayıranların
ticarileşen çıktılar açısından daha başarılı oldukları belirlenmiştir.
Firmaların AR-GE faaliyetlerinde ve AR-GE destek ve teşviklerinin başvuru,
değerlendirme, yürütme aşamasında karşılaştıkları zorluklar ve sorunlar
belirlenmiştir. Bu sorunlar, firmaların ve destek veren kurumların alacağı
önlemler ve aksiyonlar ile çözülerek gıda endüstrisindeki AR-GE faaliyetleri
nitelik ve nicelik olarak iyileştirilebilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Papers |
Authors | |
Publication Date | August 5, 2018 |
Submission Date | August 23, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 16 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).