Development of the industry, increase in population, rising the number of woman in business life, rapid development of food service efficiency have caused a dramatic development of catering industry or convenience food sector in Turkey. Current data shows that 27,5% of the Turkish population consume convenience foods produced by the catering industry. According to the related legislation, food enginers are employed in this sector as mandotary personnel. The aim of this research is to determine the challenges of the food engineers employed in the catering industry and to offer suggestions for the problems they face during their employment. In the present study, a total of 728 valid questionnaires were obtained, and the findings indicated that 76,10% of participants were unsatisfied from the conditions of the sector. Results also indicated that unlicensed production, unfair competition, under- or missing payment and inability to reflect their potentials in their working environment were found to be other problems that participants stated.
Sanayinin gelişmesi, nüfusun artması, kadınların çalışma hayatına daha fazla katılmaları, gıda servis etkinliğinin hızla gelişmesi gibi sebepler nedeniyle Türkiye’de hazır yemek sektörü hızlı bir gelişme göstermektedir. Güncel verilere göre Türkiye nüfusunun %27,5’i hazır yemek hizmetinden yararlanmaktadır. İlgili yasalar gereği, gıda mühendisleri bu sektörde İstihdamı Zorunlu Personel (İZP) olarak çalıştırılmaktadır. Bu araştırmanın amacı, hazır yemek sektöründe istihdam edilen gıda mühendislerinin yaşadıkları problemleri tespit etmek ve bunlara çözüm önerileri sunmaktır. Bu amaçla 728 gıda mühendisinden anket toplanmış, elde edilen bulgulara göre katılımcıların %76,10’u sektörden memnun olmadığını belirtmiştir. Bununla beraber katılımcılar, merdiven altı üretim, haksız rekabet, İZP ücretinin eksik ödenmesi ve potansiyellerini yansıtamama gibi sorunların yaşandığını ifade etmişlerdir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Papers |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2020 |
Submission Date | February 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 18 Issue: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).