BibTex RIS Cite

Bir Gıda Kontaminantı: Bisphenol A

Year 2005, Volume: 3 Issue: 3, 16 - 18, 01.06.2005

Abstract

A wide variety of undesired materials are contaminating to foods through farm-to-fork chain. We can classify te threat coming from packaging materials as above mentioned contaminants . Today the use of various plastic based synthetic materials in food packaging, ensurfaces the threat of these materials for food industry. In this study, the chemical, physical properties and the migration as well as the toxicological properties of the compounds Bisphenol A BPA , Bisphenol A Polycarbonate BPA-PC and Bisphenol A Diglicydylether BADGE , which are being commonly used in food industry as in the forms of plastic bottle, inner can lacquer and etc., are discussed in with the help of the data obtained from the scientific literature

References

  • ANON. 1980. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, Gıda Maddeleriyle Temasta 1
  • belirleme ve subkronik toksisite çalışmalarında, 5000, 10000, 15000, 20000 ve 25000 ppm BPA içeren diyet 90 gün boyunca farelere uygulanmış, çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre erkeklerde 15000 ppm ve dişilerde 5000 ppm BPA düzeyinin üzerinde ortalama vücut ağırlığında azalma gözlenmiştir [5].
  • Bulunan Veya Bulunmak Üzere İmal Edilen Plastikler Hakkında Yönetmelik R.Gazete No. 17015, R.G. Tarihi, 12.6.1980.
  • Biles,J.E., McNeal, T.P., Begley,T.H. 1997. Determination Of bisphenol A Migrating From Epoxy Can Coatings To Infant Formula Liquid Concentrates. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 45,4697-4700s.
  • Brotons, J.A., Olea-Serrano, M.F., Villalobos, M., Pedraza, V. And Olea,N. 1995. Xenoestrogens Released From Lacquer Coatings İn Food Cans. Environmental Health Perspective, 103, 608-612s.
  • EPA (U.S. Environmental Protection energy), Bisphenol A, CASRN 80-05-7, IRIS, 3
  • I n t e g r a t e d R i s k I n f o r m a t i o n S y s t e m O n l i n e , 1 9 9 3 . 3
  • http://www.epa.gov/iriswebp/iris/subst/0356.htm 3
  • Haighton, L.A., Hlywka, J.J., Doull, J.,Kroes, R., Lynch, B.S., Munro, I.C., 2002. An Evaluation Of The Possible Carcinogenicity Of Bisphenol A To Humans. Regulatory Toxicology And Pharmacology, 35,238-254 S. 3
  • Howe, S.R., Borodinsky, L., 1998. Potential Exposure To Bisphenol A From Food Contact Polycarbonate Resins. Food Additives And Contaminants, Vol. 15, 370-375s.
  • Muskopf, J.W., Mccollister, S.B., 1992. Epoxy Resins. Ullmann's Encyclopedia Of Industrial Chemistry, Vol A.9 547-563s.
  • NTP, 1982. NTP Technical Report On The Carcinogenesis Bioassay Of Bisphenol A İn F344 Rats And B6C3F Mice (Feed Study). National Toxicology Program, U.S. Department Of Health And Human Services, Public Health Service, National Instıtute Of Health
  • Opinion of the Scientific Committee on food on Bisphenol A 2002 http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scf/ index_en.html
  • Serini, V., 1992. Polycarbonates, Ullmann's Encyclopedia Of Industrial Chemistry, Vol A.21 207-211s.
  • Suarez, S., Suerio, R.A., Garrido, J., 2000. Genotoxicity Of The Coating Lacquer On Food Cans, BADGE, İts Hydrolysis Products And A Chlorohydrin Of BADGE. Mutation Research, 470:2, 221-228 S
  • Takino, A., Tsuda T., Kojima, M., Harada H., Muraki, K., Wada, M., 1999. Development Of Analytical Method For Bisphenol A İn Canned Fish And Meat By HPLC. Journal Of The Food Hygienic Society Of Japan, 40:4, 325- 333 S.
  • Theobald, A., Simoneau, C., Roncari, P., Roncari A., Anklam, E., 1999. Monitoring General Elektrik tarafından Beagle cinsi köpekler üzerine yapılan iki çalışmada, köpekler 2000, 4000, 8000 ve 12000 ppm BPA içeren öğünlerle birinci çalışmada 2 hafta ve ikinci çalışmada 90 gün süresince beslenmişlerdir. Çalışma sonucunda kanserojen etkiye dair bir veri elde edilemediği bildirilmektedir [5].
  • Of BADGE İn Canned Milk Products And Vegetable Oils. Deutsche- Lebensmittel Rundschau, 95:9, 362-365 S. www.bisphenol-a.org

Bir Gıda Kontaminantı: Bisphenol A

Year 2005, Volume: 3 Issue: 3, 16 - 18, 01.06.2005

Abstract

Hasattan tüketime kadar çeşitli şekillerde istenmeyen maddeler gıdalarımıza bulaşmaktadır. Bu bulaşma kaynaklarından biri de ambalaj materyalleridir. Günümüzde plastik esaslı sentetik birçok materyalin, gıda ambalajı üretiminde kullanılması, bu türden maddelerin gıda emniyetini tehdit edici faktörleri de ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmada polikarbonat esaslı plastik ambalajların ve konserve kutusu laklarının üretiminde kullanılan Bisfenol A BPA , Bisfenol A Polikarbonatı BPA-PC ve Bisfenol A Diglicidileter BADGE bileşiklerinin fiziksel, kimyasal özellikleri ile migrasyon ve toksikolojik özellikleri literatür bilgisi ışığı altında tartışılmaya çalışılmıştır

References

  • ANON. 1980. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, Gıda Maddeleriyle Temasta 1
  • belirleme ve subkronik toksisite çalışmalarında, 5000, 10000, 15000, 20000 ve 25000 ppm BPA içeren diyet 90 gün boyunca farelere uygulanmış, çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre erkeklerde 15000 ppm ve dişilerde 5000 ppm BPA düzeyinin üzerinde ortalama vücut ağırlığında azalma gözlenmiştir [5].
  • Bulunan Veya Bulunmak Üzere İmal Edilen Plastikler Hakkında Yönetmelik R.Gazete No. 17015, R.G. Tarihi, 12.6.1980.
  • Biles,J.E., McNeal, T.P., Begley,T.H. 1997. Determination Of bisphenol A Migrating From Epoxy Can Coatings To Infant Formula Liquid Concentrates. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 45,4697-4700s.
  • Brotons, J.A., Olea-Serrano, M.F., Villalobos, M., Pedraza, V. And Olea,N. 1995. Xenoestrogens Released From Lacquer Coatings İn Food Cans. Environmental Health Perspective, 103, 608-612s.
  • EPA (U.S. Environmental Protection energy), Bisphenol A, CASRN 80-05-7, IRIS, 3
  • I n t e g r a t e d R i s k I n f o r m a t i o n S y s t e m O n l i n e , 1 9 9 3 . 3
  • http://www.epa.gov/iriswebp/iris/subst/0356.htm 3
  • Haighton, L.A., Hlywka, J.J., Doull, J.,Kroes, R., Lynch, B.S., Munro, I.C., 2002. An Evaluation Of The Possible Carcinogenicity Of Bisphenol A To Humans. Regulatory Toxicology And Pharmacology, 35,238-254 S. 3
  • Howe, S.R., Borodinsky, L., 1998. Potential Exposure To Bisphenol A From Food Contact Polycarbonate Resins. Food Additives And Contaminants, Vol. 15, 370-375s.
  • Muskopf, J.W., Mccollister, S.B., 1992. Epoxy Resins. Ullmann's Encyclopedia Of Industrial Chemistry, Vol A.9 547-563s.
  • NTP, 1982. NTP Technical Report On The Carcinogenesis Bioassay Of Bisphenol A İn F344 Rats And B6C3F Mice (Feed Study). National Toxicology Program, U.S. Department Of Health And Human Services, Public Health Service, National Instıtute Of Health
  • Opinion of the Scientific Committee on food on Bisphenol A 2002 http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scf/ index_en.html
  • Serini, V., 1992. Polycarbonates, Ullmann's Encyclopedia Of Industrial Chemistry, Vol A.21 207-211s.
  • Suarez, S., Suerio, R.A., Garrido, J., 2000. Genotoxicity Of The Coating Lacquer On Food Cans, BADGE, İts Hydrolysis Products And A Chlorohydrin Of BADGE. Mutation Research, 470:2, 221-228 S
  • Takino, A., Tsuda T., Kojima, M., Harada H., Muraki, K., Wada, M., 1999. Development Of Analytical Method For Bisphenol A İn Canned Fish And Meat By HPLC. Journal Of The Food Hygienic Society Of Japan, 40:4, 325- 333 S.
  • Theobald, A., Simoneau, C., Roncari, P., Roncari A., Anklam, E., 1999. Monitoring General Elektrik tarafından Beagle cinsi köpekler üzerine yapılan iki çalışmada, köpekler 2000, 4000, 8000 ve 12000 ppm BPA içeren öğünlerle birinci çalışmada 2 hafta ve ikinci çalışmada 90 gün süresince beslenmişlerdir. Çalışma sonucunda kanserojen etkiye dair bir veri elde edilemediği bildirilmektedir [5].
  • Of BADGE İn Canned Milk Products And Vegetable Oils. Deutsche- Lebensmittel Rundschau, 95:9, 362-365 S. www.bisphenol-a.org
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Evren Gölge

Kemal Demirağ This is me

Gülden Ova This is me

Publication Date June 1, 2005
Published in Issue Year 2005 Volume: 3 Issue: 3

Cite

APA Gölge, E., Demirağ, K., & Ova, G. (2005). Bir Gıda Kontaminantı: Bisphenol A. Akademik Gıda, 3(3), 16-18.
AMA Gölge E, Demirağ K, Ova G. Bir Gıda Kontaminantı: Bisphenol A. Akademik Gıda. June 2005;3(3):16-18.
Chicago Gölge, Evren, Kemal Demirağ, and Gülden Ova. “Bir Gıda Kontaminantı: Bisphenol A”. Akademik Gıda 3, no. 3 (June 2005): 16-18.
EndNote Gölge E, Demirağ K, Ova G (June 1, 2005) Bir Gıda Kontaminantı: Bisphenol A. Akademik Gıda 3 3 16–18.
IEEE E. Gölge, K. Demirağ, and G. Ova, “Bir Gıda Kontaminantı: Bisphenol A”, Akademik Gıda, vol. 3, no. 3, pp. 16–18, 2005.
ISNAD Gölge, Evren et al. “Bir Gıda Kontaminantı: Bisphenol A”. Akademik Gıda 3/3 (June 2005), 16-18.
JAMA Gölge E, Demirağ K, Ova G. Bir Gıda Kontaminantı: Bisphenol A. Akademik Gıda. 2005;3:16–18.
MLA Gölge, Evren et al. “Bir Gıda Kontaminantı: Bisphenol A”. Akademik Gıda, vol. 3, no. 3, 2005, pp. 16-18.
Vancouver Gölge E, Demirağ K, Ova G. Bir Gıda Kontaminantı: Bisphenol A. Akademik Gıda. 2005;3(3):16-8.

25964   25965    25966      25968   25967


88x31.png

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).