High volumes of water are used in the soft drink industry, where purification can be achieved via membrane technology, allowing it to be reused in operating cooling towers, steam boilers, and closed-loop systems. In this study, ultrafiltration (UF) and nanofiltration (NF) were applied to produce reclaimed water for cooling towers. In experimental studies conducted under a total recycle mode of operation, two UF membranes with molecular weight cut-offs (MWCO) of 10 kDa and 5 kDa, and one NF membrane were tested. The transmembrane pressure was set to 2 bars for UF and 4 bars for NF. Considering the water quality criteria for cooling towers, removal efficiencies were calculated for total suspended solids (TSS), turbidity, and chemical oxygen demand (COD). TSS and turbidity removal rates were 100% for both UF and NF; however, COD removal rates varied. In UF, feed and permeate COD concentrations were 718 - 796 mg/L and 255 - 286 mg/L, corresponding to a removal efficiency of 64-65%. On the other hand, in NF, the feed and permeate COD concentrations were 207 mg/L and 147 mg/L, indicating a 29% removal. Flux decline was not severe; it ranged from 10% to 20%. It was revealed that further treatment is required to meet the COD criteria of 75 mg/L for cooling towers.
Coca Cola Company (Elazig Plant) is acknowledged for providing the wastewater, and Diversey Company for providing the chemicals for analysis of samples.
Yüksek miktarda su kullanılan içecek sektörü atık suları membran teknolojisi ile arıtılarak soğutma kuleleri, buhar kazanları ve kapalı devre sistemlerin işletilmesinde tekrar kullanılabilmektedir. Bu çalışmada içecek üretimi atıksuyundan soğutma kuleleri için su elde etmek amacıyla ultrafiltrasyon (UF) ve nanofiltrasyon (NF) uygulanmıştır. Toplam geri çevrim modunda yürütülen deneysel çalışmalarda, moleküler ağırlık ayırma sınırı (MWCO) 10 kDa ve 5 kDa olan iki UF membranı ve ayrıca bir NF membranı test edilmiştir. Trans membran basıncı UF için 2 bar, NF için 4 bar olarak ayarlanmıştır. Soğutma kuleleri için su kalitesi kriterleri dikkate alınarak toplam askıda katı madde (AKM), bulanıklık ve kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) için giderim verimleri hesaplanmıştır. UF ve NF için AKM ve bulanıklık giderimleri %100 olmuştur, ancak KOİ giderimleri değişkenlik göstermiştir. UF için besleme ve süzüntü suyunda KOİ konsantrasyonu sırasıyla 718-796 mg/L ve 255-286 mg/L olmuş; %64-65 giderim verimi elde edilmiştir. Öte yandan, NF besleme ve süzüntü suyunda ise KOİ konsantrasyonu sırasıyla 207 mg/L ve 147 mg/L olarak ölçülmüş, %29 giderim verimi elde edilebilmiştir. Akı azalması çok yüksek olmamış; %10 ile %20 arasında kalmıştır. Soğutma kuleleri için KOİ sınır değeri 75 mg/L olması nedeniyle, ilave arıtma işlemine ihtiyaç olduğu ortaya konmuştur.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Papers |
Authors | |
Publication Date | September 23, 2024 |
Submission Date | April 30, 2024 |
Acceptance Date | August 28, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Issue: Yeşil Dönüşüm Özel Sayısı |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).