Bu makalede
Marmara Denizi’nin Kuzeybatısında yer alan Rodosçuk/Tekirdağ kazasında yaşayan
halkın beslenme kültürü ele alınmıştır. Hangi ürünlerin yaygın olarak
tüketildiğini belirlemek için başvurulan temel kaynak narh defterleridir. Bilindiği
üzere narh, mal ve hizmet fiyatlarının esnaf örgütlerinin görüşü alınarak devlet
tarafından belirlenen üst sınırını ifade etmektedir. Piyasada bulunan malların
listelerini barındırdığı için ayrı bir önem taşıyan narh defterleri ilgili
kazaya ait şer’iyye sicillerinde yer almaktadır.
1638-1730
yıllarına ait narh listelerinde bulunan ürünler türlerine göre
sınıflandırılarak başlıklar halinde değerlendirilmiştir. Bu araştırmada ayrıca
narh defterlerine yansıdığı kadarıyla Rodosçuk piyasasında bulunan yiyecek
maddelerinin çeşitliliği, yakınlığı nedeniyle özellikle İstanbul’da ve Saray’da
tüketilen ürünlerle karşılaştırılarak zaman içinde meydan gelen değişimler
belirlenmiş ve incelenen dönemin başından sonuna kadar önemli bir dönüşümün
yaşanmadığı ortaya çıkmıştır. Varılan sonuçlardan bir diğeri de Amerikan
menşeli yiyeceklerin henüz Rodosçuk’ta sahneye çıkmamış olmasıdır.
In this article, the nutrition culture of people living in Rodoscuk/Tekirdag located in the north-western part of the Sea of Marmara was discussed. The basic source to determine which products were widely consumed is narh registers. As it is known, narh means the upper limit of the prices of goods and services determined by the state by taking the opinion of the trade orga- nizations. Narh registers, as they contain the lists of the goods in the market, are included in Şeriyye (Court) Registers of the relevant kaza. The products in the narh lists of 1638-1730 were classified according to their types and evaluated in titles. In this research, the variety of foodstuffs in Rodoscuk market, as reflected in the narth registers, were compared to the products consumed especially in Istanbul and the palace because of its closeness and thus revealed that there has not been any significant change from the beginning to the end of the period handled. Another result is that American foods have not yet entered in the markets of Rodoscuk.
Journal Section | Reserch Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | April 15, 2017 |
Submission Date | January 13, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 12 Issue: 1 |