Bu araştırma, farklı tuzluluk seviyelerinin (0.5, 1, 2, 4, 8 ve 16 dS m-1) NC-7 yerfıstığı çeşidinin büyüme, fide gelişimi ve su tüketimi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, tesadüf parsellerinde 6 tekerrürlü olarak toplam 36 saksıda yürütülmüştür. Tuzlu sulama suları NaCl, MgCl2 ve CaCl2 tuzlarının şebeke suyuna karıştırılmasıyla elde edilmiştir. Şebeke suyu (ECi= 0.50 dS m-1) aynı zamanda kontrol konusu olarak kullanılmıştır. Yerfıstığı bitkileri çiçeklenme döneminde hasat edilmiştir. Tuzluluğu 4 dS m-1’den daha düşük sular, bitki büyüme ve gelişme parametreleri üzerine olumlu etkide bulunurken, 4 dS m-1’den daha yüksek tuzluluğa sahip sulama suyu ile sulanan bitkilerin büyüme ve gelişim parametrelerinin olumsuz etkilendiği belirlenmiştir. Bitki boyu ve gövde ağırlığının 4 dS m-1’den sonra sırasıyla %21.6 ve %21.4; kök uzunluğunun ise 8 dS m-1’den sonra %30 oranında azaldığı saptanmıştır. Sulama sularının tuz içeriğinin artması yaprakta ve kökte Na miktarının artmasına yol açmıştır.
This research was carried out in order to determine the effects of different salinity levels (control, 1, 2, 4, 8 and 16 dS m-1) on the growth, seedling development, and water use of peanut (Arachis hypogaea cv. NC-7). The study was conducted in 36 pots according to randomized block design in 6 replications. Saline water was prepared by adding NaCl, MgCl2 and CaCl2 into tap water. The tap water (ECi= 0.50 dS m-1) was also used as control treatment. Peanut was harvested at flowering stage. Saline water less than 4 dS m-1 had positive effects on plant growth and development parameter while saline water more than 4 dS m-1 negatively affected the same crop parameters. Plant height and fresh weight decreased as much as 21.6% and 21.4%, respectively, after 4 dS m-1; while root length decreased 30% after 8 dS m-1, compared to control treatment. Increasing salinity caused an increase in Na concentration in leaves and roots.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 23, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 28 Issue: 2 |