Toplumsal bir varlık olarak insanların kendi yaşamlarını devam ettirebilmek için beslenme gereksinimlerini yerine getirmeleri gerekmektedir. İnsanların yeme-içme tercih ve davranışlarının, onların sağlıkları üzerinde olumlu veya olumsuz etkiler yarattığı düşünülmektedir. Meyveler, insanların tükettikleri yiyecek türlerindendir. Hurma da bir meyvedir. Malzemeleri içerisinde hurma da bulunan türlü yiyeceklerin yapıldığı, hurmanın odak noktasında bulunduğu bir festivalin gerçekleştirildiği de bilinmektedir. Hurmayla ilgili çeşitli bilgilere hem ayetlerde hem de hadislerde rastlanmaktadır. Özellikle ramazan aylarında hurmaya yönelik yoğun bir talep yaşanmaktadır. Hurma ramazan aylarında hem iftar hem de sahur vakitlerinde tüketilen önemli bir yiyecektir. Hurma geçmişten günümüze hem sağlığı iyileştirmek adına tedavi amaçlı hem de gıda tüketimi amaçlı olarak değerlendirilmektedir. Hurma üretimi ve pazarlamasında dünyada birçok ülkenin ön plana çıktığı düşünülmektedir. Hurma üretiminin yoğun olarak gerçekleştirildiği ülkelere yönelik hurma talebinin dünya çapında önemli noktalara eriştiği düşünülmektedir. Hurma çeşitli teorik ve pratik araştırmalara da konu olan kayda değer bir yiyecektir. Bu çalışma kapsamında hurmanın sağlık açısından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma, hurmanın insan sağlığı üzerindeki etkilerinin nasıl olduğunu paylaşmak açısından önem taşımaktadır. Geleneksel derleme türünde olan bu çalışma ile beraber hem gıda bilimi literatürüne hem de sağlık bilimi literatürüne önemli bilgiler sağlanmaktadır.
As a social being, people need to fulfill their nutritional needs in order to maintain their own lives. It is thought that people's eating and drinking preferences and behaviors have positive or negative effects on their health. Fruits are one of the types of food that people consume. Dates are also a fruit. It is also known that a festival was held in which all kinds of foods containing dates were made and dates were the focal point. Various information about dates are found both in verses and hadiths. There is a high demand for dates, especially during Ramadan. Dates are an important food consumed both during iftar and sahur during Ramadan. Dates have been used for both therapeutic purposes and food consumption purposes from the past to the present. It is thought that many countries in the world come to the fore in date production and marketing. It is thought that the demand for dates in countries where date production is intense has reached important points worldwide. Date is a remarkable food that has been the subject of various theoretical and practical researches. In this study, it is aimed to evaluate the date in terms of health. The study is important in terms of sharing the effects of dates on human health. With this study, which is a traditional review type, important information is provided to both the food science literature and the health science literature.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | May 24, 2023 |
Publication Date | May 30, 2023 |
Acceptance Date | May 17, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 11 Issue: 30 |