Kütahya ili seramik ve çini üretiminde önemli bir tarihi geçmişe sahiptir. Geçmişte üretilen birçok çini ve
seramik ürünün nasıl üretildiği ile ilgili günümüzde çok fazla bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle
günümüzde üretimi yapılan seramik ürünlerde Kütahya’da seramik üreticilerinin kullandığı yüksek
poroziteli beyaz pişen bünyenin karakterizasyonu yapılarak pişirme davranışlarının belirlenmesi
amaçlanmıştır. Bünyenin 1015 ˚C’ de pişiriminde beyazlık değeri L*’ nin 89’un üzerinde, su emmenin
%27,45, mukavemetin ise 282,42 kg/cm2 olduğu belirlenmiştir. Artan sıcaklıklarda ürünün pişirilmesiyle
belirli ölçüde mukavemeti artmaktadır. Ancak diğer fiziksel özellikleri çok fazla değişmemiştir.
Mukavemet dışında diğer özelliklerin değişmemesi nedeniyle ürünün yüksek sıcaklıklarda pişirilmesinin
maliyeti arttıracağı bu nedenle 1015˚C’ de pişirim sıcaklığının yeterli olduğu tespit edilmiştir. Daha
yüksek mukavemetli ürün üretiminde ise 1160˚Cpişirim sıcaklığının yeterli olacağı belirlenmiştir. Ancak,
bu sıcaklıkta pişen bünyede kristobalit oluşması nedeniyle sır-masse uyumunun sağlanması gerektiği
görülmüştür.
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2015 |
Submission Date | May 20, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 15 Issue: 3 |