Examining
the growth parameters of yeast cells in the food industry causes to increase
both time and labor costs. Simulation models can be put forward to reduce these
costs. In this study aimed that design a simulation model for growth cycle
parameters of Saccharomyces cerevisiae by using the Multi-Layer Perceptron
Neural Network (MLPNN). While cultivation time is defined as input parameter in
this model, the cell count per hour and growth rate is determined as output
parameters. In the designed model, two hidden layer back propagation neural
networks are preferred. The first hidden layer uses 10 nodes, while the second
hidden layer uses 2 nodes. For the training of this model, 144 experimental
data are used, whereas 72 of these experimental data were used for testing the
trained model. The developed model showed a high correlation on the growth
curve and growth rate in the process both training and test (R2training=0.9993
and R2test=0.9993 for growth curve; R2training=0.9381
and R2test=0.9404 for growth rate). The results
demonstrate that our developed model can be successfully used in culture in
experimental work in the food industry.
Gıda endüstrisinde
maya hücrelerinin büyüme parametrelerinin incelenmesi hem zaman hem de işçilik
maliyetlerinde artışa neden olmaktadır. Bu maliyetleri azaltmak için simülasyon
modelleri öne sürülebilir. Bu çalışmada Çok Katmanlı Perceptron Sinir Ağı (MLPNN)
kullanarak Saccharomyces cerevisiae'nin büyüme döngüsü parametreleri için bir
simülasyon modeli tasarlanması amaçlanmıştır. Bu modelde, ekim zamanı girdi
parametresi olarak tanımlanmışken, saatteki büyüme oranı ve hücre sayısı çıktı
parametreleri olarak belirlenmiştir. Tasarlanan modelde iki gizli katmanlı geri
yayılımlı sinir ağı tercih edilmiştir. İlk gizli katmanda 10 düğümün
kullanılırken ikinci gizli katmanı 2 düğüm kullanılmıştır. Modelin eğitimi için
144 deneysel veri kullanılırken, bu deneysel verilerin 72'si eğitilmiş modeli
test etmek için kullanılmıştır. Geliştirilen model, büyüme eğrisi ve büyüme
hızı için hem eğitim hem de test aşamasında yüksek bir korelasyon göstermiştir
(büyüme eğrisi için, R2training = 0,9993 ve R2test
= 0,9993; büyüme oranı için R2training = 0.9381 ve R2test
= 0.9404). Sonuçlar, geliştirilen modelimizin gıda endüstrisinde deneysel
çalışmaların yerine hücre kültürü çalışmalarında başarılı bir şekilde
kullanılabileceğini göstermektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2019 |
Submission Date | March 5, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 19 Issue: 3 |