The fact that the Covid-19 virus has come under the influence of the whole world due to its rapid transmission feature has necessitated the implementation of various restrictive measures in countries. The food and agriculture sectors have been the sectors most rapidly and profoundly affected by this process due to the increasing demand for safe food. This effect covers a wide audience in social and economic dimensions. In the research carried out within the scope of the project, the socio-economic effects of the pandemic process were investigated in the districts of Ödemiş, Kemalpaşa and Bergama, which stand out in terms of the agricultural sector in İzmir. Mixed research design was used in the research. Within the scope of the research, a total of 85 individual participants were interviewed. sectoral interviews were conducted with 15 companies and focus group interview were also analyzed. The findings obtained showed that although the pandemic process negatively affected agricultural production at a low level initially, production continued to increase later on, in general, workers and farmers working on their own behalf were not negatively affected by the COVID 19 pandemic. The results have shown that due to the increasing food demand in the world, the agricultural sector has not been negatively affected by the epidemic due to outdoor working conditions and limited relations with urban centers. In terms of social and psychological effects, it was observed that concepts such as “health”, “the value of rural life”, “return to the village” and “the value of land” came to the fore. It has been found that the importance of soil and agricultural production is understood both for the urban population and the rural population, and the value given to agriculture and safe food should increase in terms of resistance to epidemics and similar disasters.
SCD-2021-2631
COVID 19 Pandemi süreci tüm dünyada üretim ve tüketim açısından çeşitli etkiler yaratmıştır. Gıda sektörü ve gıdanın kaynağı tarım sektörü artan güvenli gıda talebi nedeniyle bu süreçten en çok etkilenen sektör olmuştur. Bu etki sosyal ve ekonomik boyutlarda geniş bir kitleyi kapsamaktadır. Gerçekleştirilen araştırmada İzmir ilinde tarım sektörü açısından öne çıkan Ödemiş, Kemalpaşa ve Bergama ilçelerinde pandemi sürecinin sosyo-ekonomik etkileri karma araştırma deseni ile incelenmiştir. Araştırma kapsamında, toplam 85 bireysel katılımcıdan soru formu aracılığıyla; 15 kurumsal temsilciden derinlemesine görüşmeler yoluyla veri toplanmıştır. Yapılan odak grup görüşmesi ile de sektör temsilcilerinden veri elde edilmiştir. Elde edilen bulgular pandemi sürecinin, tarımsal üretimi başlangıçta düşük bir seviyede olumsuz etkilese de ilerleyen zamanda üretimin artarak devam ettiği, genel olarak işçi ve kendi nam ve hesabına çalışan çiftçilerin COVID 19 salgınından olumsuz etkilenmediğini göstermiştir. Bulgular tüm dünyada olduğu gibi artan gıda talebi nedeniyle, açık havada çalışma koşulları ve kent merkezleri ile ilişkilerin kısıtlı kalması nedenleriyle tarım sektörünü olumsuz etkilemediğini göstermiştir. Sosyal ve psikolojik etkiler bakımından ise “sağlık”, “kırsal yaşamın değeri”, “köye dönüş” ve “toprağın değeri” gibi kavramların öne çıktığı görülmüştür. Toprağın ve tarımsal üretimin hem kentli nüfus hem de kırsal nüfus açısından öneminin anlaşıldığı, salgın hastalık ve benzeri afetlere karşı dirençlilik açısından tarıma ve güvenli gıdaya verilen değerin artması gerektiği bulgularına ulaşılmıştır.
Etik kurul belgesi alınmıştır.
Dokuz Eylül Üniversitesi
SCD-2021-2631
DEÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi ve personeline teşekkür ederiz.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Socio-Economic Development, Labor Economics and Industrial Relations, Labor Economics and Economic Demography |
Journal Section | Economics and Administrative Sciences |
Authors | |
Project Number | SCD-2021-2631 |
Publication Date | March 3, 2025 |
Submission Date | April 20, 2023 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 27 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.