Bu araştırma, farklı ekim zamanlarının bazı turp çeşitlerinin Erzurum koşullarında kök gelişimi ve verime
etkilerini belirlemek amacıyla 2003, 2004 ve 2005 yıllarında yürütülmüştür. Araştırmada, bitkisel materyal
olarak 4 adet turp (Raphanus sativus L. cvs. 'Siyah, Beyaz, Antep ve İri Kırmızı' çeşidi ile 13 Mayıs-12
Temmuz arasında 10'ar gün arayla 7 farklı ekim tarihi kullanılmıştır. Araştırmada, kök ağırlığı, çapı ve uzunluğu,
kökte kuru madde miktarı ile parsele verim tespit edilmiştir. Araştırmada, kök ağırlığı ve ebadı (çap ve
uzunluk) çeşitlere göre değişmekle birlikte, ekim zamanından da etkilendiği belirlenmiştir. Araştırma sonunda,
verimin ilk ve son ekim zamanlarında diğer ekim zamanlarından düşük olduğu tespit edilmiştir. Nitekim, genel
ortalamalara göre en düşük parsele verim I. ve II. ekim zamanında sırasıyla 7,97 kg ve 11,38 kg olarak belirlenirken;
en yüksek parsele verim VI. ekim zamanında 26,82 kg olarak tespit edilmiştir. Bununla birlikte, en
yüksek kökte kuru madde miktarı birinci deneme yılında III. ekim zamanında Antep çeşidinde (%13,93), en
düşük kökte kuru madde miktarı ise ikinci deneme yılında I. ekim zamanında Siyah turpta (%6,45) belirlenmiştir.
Araştırma sonunda, Antep, Beyaz ve İri Kırmızı çeşitleri için en uygun ekim zamanının Haziran ayının
ikinci haftasından Temmuz ayının ikinci haftasına kadar olan dönem belirlenirken, Siyah turpun sezon boyunca
kolaylıkla üretilebileceği tespit edilmiştir.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2011 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 12 Issue: 2 |