Araştırmanın materyalini 75 günlük fermantasyon dönemi sonrasında açılan
mısır ve buğday balya silajları oluşturmuştur. Silaj örnekleri her muamele
grubunda 3’er tekerrür olmak üzere 7-8 oC, 24-25oC ve
32-33oC sıcaklıklarda aerobik stabilite testine tabi tutulmuşlardır.
Aerobik stabilitenin 0., 1., 4., 6. 12. ve 15. günlerinde silaj örneklerinde
kimyasal ve mikrobiyolojik parametrelere ilişkin analizler yürütülmüştür. Aynı
zamanda, T200 IR marka
termal kamera ile 1 m
mesafeden silaj örneklerinde her muamele grubunda görüntüleme yapılarak
değerlendirme sonuçları kaydedilmiştir. Daha sonra elde edilen veriler
ThermaCAM software programında değerlendirilmiştir.
Araştırma sonucunda, termal kamera görüntüleme
tekniğinin laboratuvar şartlarında silajların aerobik stabilitesini
değerlendirmede pratik bir yöntem olarak değerlendirilebileceği yönündedir.
The material of the study consisted of corn and wheat bale silages after 75-days fermentation period. Silage samples in each treatment group, including three replications 7-8°C, 24-25°C and 32-33°C temperature and were subjected to an aerobic stability test. Analyzes of chemical and microbiological parameters was carried out in silage samples at days 0, 1, 4, 6, 12 and 15 of aerobic stability. At the same time, evaluation results were recorded for each treatment group by a thermal imaging camera (T200 IR) at a distance of 1 m. Subsequently, the obtained data were evaluated in the ThermaCAM software program. As a result of the research, it is concluded that the thermal camera imaging technique might be used as a practical method to evaluate the aerobic stability of silages in laboratory conditions.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2018 |
Acceptance Date | February 19, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 33 Issue: 1 |