Objective: Aging is an inevitable
biological process for almost all organisms. As you get older, the risk of
developing chronic diseases (obesity, diabetes, cardiovascular diseases,
cancer, Alzheimer's, etc.) increases. Therefore, studies on mechanisms of aging
and interventions affecting life span have been more important nowadays; since,
especially, the proportion of elderly population has increased significantly.
Caenorhabditis elegans (C. elegans) is a widely used model organism in aging
research because of its short life span, easy maintenance, cost-effectivenes
etc. It is known that interventions that increase the resistance of living
organisms to stresses such as high temperature have generally a positive effect
on their life span. Avocado (Persea americana) fruit is widely consumed as
functional food.
Methods:
In this study, the effect of avocado
mesocarp extract on thermotolerance in C. elegans was tested at 75 to 150 μg/mL
final concentrations.
Results: Although the highest survival was observed at 75
μg/mL, the difference between the groups was not statistically significant.
Conclusion: In future research, it is recommended to test doses above and below the
doses tested in this study
Amaç: Yaşlanma
neredeyse tüm organizmalar için kaçınılmaz bir biyolojik süreçtir. Yaşlandıkça,
kronik hastalıklara (obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, kanser,
Alzheimer vb.) yakalanma riski de artmaktadır. Bu nedenle yaşlanma
mekanizmaları ve yaşam süresini etkileyen girişimler üzerinde yapılan
araştırmalar, özellikle yaşlı nüfusun oranının belirgin şekilde arttığı
günümüzde daha da önem kazanmıştır. Caenorhabditis elegans (C. elegans) kısa
yaşam süresi, kolay idamesi, ekonomik oluşu vb. nedenlerle yaşlanma
araştırmalarında yaygın olarak kullanılan bir model organizmadır. Canlıların
sıcak gibi streslere dayanıklılığını artıran girişimlerin yaşam süresi üzerinde
de genellikle olumlu etkisi olduğu bilinmektedir. Avokado (Persea americana)
meyvesi fonksiyonel gıda olarak yaygın bir şekilde tüketilmektedir.
Yöntem: Bu çalışmada, avokado mezokarp ekstresinin 75
ile 150 μg/mL final konsantrasyonlarında C. elegans’ta termotolerans üzerine
etkisi incelenmiştir.
Bulgular: Çalışmada
75 μg/mL konsantrasyonda en yüksek sağ kalım gözlenmiş olmakla birlikte,
gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.
Sonuç: Gelecekte yapılacak araştırmalarda, bu
çalışmada test edilen dozların altındaki ve üstündeki dozların test edilmesi
önerilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | January 31, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 4 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.