ÖZ: Bu araştırmada, Türkiye de Aydın ilinde farklı
lokasyonlardan toplanan (Gencelli,
Feslek ve Kurtuluş ilçeleri) yaş incirlerin (Mor Güz ve Sarı Lop) çekirdekleri kullanılmıştır. Araştırma
sonucuna göre, taze Mor Güz cinsine ait çekirdek ve çekirdek yağlarının
fiziko-kimyasal açıdan, lokasyon ortalamaları çekirdek sayısı, nem , kül,
bindane ağırlığı, yabancı madde, en, boy ve yağ içerikleri sırasıyla 947 adet,
% 9,70, %4,12, 3,75 gr, % 0,40, 1,23 mm, 1,40 mm ve % 23,53 bulunmuştur. Çekirdek yağlarında
önemli yağ asitleri palmitik, oleik, linoleik ve linolenik yağ asitleri olarak
sırasıyla % 7,06 , % 15,78 , % 31,87 ve % 40,88 tespit edilmiştir. Diğer
taraftan, taze Sarı Lop cinsine ait çekirdek ve çekirdek yağlarının
fiziko-kimyasal açıdan, lokasyon ortalamaları çekirdek sayısı, nem , kül,
bindane ağırlığı, yabancı madde, en, boy, ve yağ içerikleri ise sırasıyla 957
adet, % 11,81, % 3,31 , 3,90 gr, % 0,43, 1,40 mm, 1,55 mm ve % 20,54
bulunmuştur. Çekirdek yağlarında önemli yağ asitleri palmitik, oleik, linoleik
ve linolenik yağ asitleri olarak sırasıyla% 6,96, % 15,98, % 30,33 ve % 42,11
tespit edilmiştir. Bu yönüyle incir çekirdek yağlarının serbest yağ asitliği düşürüldükten sonra
insan gıdası olarak tüketiminin uygun olduğu ve incir çekirdek yağının, keten
tohumu yağı gibi iyi bir linolenik asit
kaynağı olduğu belirlenmiştir.
Ficus carica L. incir çekirdeği Sarı Lop Mor Güz fiziko-kimyasal yağ asitleri kompozisyonu.
ABSTRACT: In this study,
we used to fresh fig seeds (Mor Güz and Sarı Lop) collected from Gencelli,
Feslek and Kurtuluş town different
location in Aydın Province in Turkey. Due to this study, Genus of fresh
Mor Güz fig’s seeds and oils’ have found some physicochemical characteristics
of average values; seeds number, moisture content, ash, 1000 seed weight,
foreing matter, wıdth, length and oil
content respectively, 947 pieces, 9.70 %, 4.12 %, 3.75 gr, 0.40 %,
1.23 mm, 1.40 mm and 23.53 %.
Important fatty acids found
palmitic, oleic, linoleic and linolenic respectively 7.06 %, 15.78 %, 31.87 % and 40.88 %.
On the other hand, genus of Sarı Lop
fig’s dry seeds and oils’ have found some physicochemical characteristics of
average values diffrerent locaton seeds number, moisture content, ash, 1000
seed weight, foreing matter, wıdth, length and oil content respectively, 957 pieces, 11.81
%, 3.31 %, 3.90 gr, 0.43 %, 1.40 mm, 1.55
mm ve 20.54 %. Important fatty acids found palmitic, oleic, linoleic and
linolenic respectively% 6.96 %, 15.98 %,
30.33 % and 42.11 %. In this respect, fig seed oils’ has been determined to suitable for
consumption as human food after reduce free fatty acid and also its determined to good linolenic acid source as
flaxseed oil.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | May 15, 2018 |
Submission Date | July 3, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 28 Issue: 1 |