ÖZ: Bu çalışmada
ana arı üretimi maliyet ve karlılığını belirlemek için 10 ilde 28 işletme ile
yüz yüze görüşülerek anket gerçekleştirilmiştir. Anket sonuçlarına göre ana arı
işletme yöneticileri sadece arıcılık yapan işletmelerin yöneticilerine göre
daha eğitimli olduğu belirlenmiştir. Ana arı işletmelerinde kullanılan damızlık
ana arıların %60,7’sini Kafkas, %21,4’ünü Karniyol, %14,3’ünü Anadolu ve
%3,6’sını ise Yığılca ekotipi oluşturmaktadır.
Bir sezonda 3 kez ana arı üretimi yapan işletme oranı %75 ve 4 üretim yapanlar
%14 olduğu ve ilk ana arı satış döneminin Nisan ayının ikinci haftasında
başladığı tespit edilmiştir. Ana arı işletmelerin beslemede %36 kendi kekini
yaptığı, %68 pancar şekeri ve pancar şekerinden yapılan kek kullandığı ve
besleme maliyetinin %39’luk kısmının 10.000-20.000 TL arasında olduğu
belirlenmiştir. Ana arı başına, brüt gelir 18,81 TL iken net gelir 12,79 TL
olarak bulunmuştur. Ana arı üretim maliyeti ise 17,21 TL’dir. Bu işletmelerde
sadece ana arı üretimi yapmak karlı değildir. İşletmeler ana arı üretimleri
yanında canlı arı ve bal üretimi de yaparak karlarını artırmaktadır. Brüt
karın, toplam gelire oranı %56’dır. Diğer ifadeyle, ana arı işletmecisinin
toplam gelirden aldığı pay 1/3 oranındadır. Toplam gelir içerisinde canlı arı
ve bal üretiminden elde edilen gelirin, ana arı üretiminden sağlanan gelire
eşdeğer olduğu saptanmıştır. Ana arıya mutlaka devlet desteğinin sağlanarak ana
arı işletmelerin yeterince kaliteli ana arı üretmeleri ve üreticilerinde ana
arı kullanmaları sağlanmalıdır. Ana arı işletmelerinin koloni varlığının 200’ün
altında olması üretim kapasitesinin düşük olmasına neden olmaktadır. Karlılık
için ana arı işletmeleri en az 10.000-20.000 ana arı üretim kapasitesinde
olması gerekmektedir.
Ana arı Apis mellifera L. Apis mellifera Caucasica Pollmann 1889 Anadolu Kafkas Karniyol ırk maliyet karlılık.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | October 22, 2018 |
Submission Date | March 29, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 28 Issue: 2 |