Research Article
BibTex RIS Cite

Tekirdağ Asma Arazi Gen Bankasındaki Bazı Üzüm Genotiplerinin Karakterizasyonu

Year 2024, Volume: 34 Issue: Özel Sayı, 26 - 35, 30.05.2024
https://doi.org/10.18615/anadolu.1394001

Abstract

Türkiye, üzümün anavatanları arasında yer alan küçük Asya olarak bilenen bölgede yer alması sebebiyle çok sayıda üzüm genotipine sahiptir. Bu zenginliğin kaybolmasını önlemek amacıyla 1965 yılında “Türkiye Asma Genetik Kaynaklarının Belirlenmesi, Muhafazası ve Tanımlanması” projesi hayata geçirilmiştir. Proje çalışmaları neticesinde 2023 yılı itibariyle toplam 1459 çeşit/genotip Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü asma arazi gen bankasında muhafaza altına alınmıştır. Muhafaza altına alınan materyallerden Sömbeki, Eksenez, Selvikarası, Kınalı üzüm ve Çatalkarası (Çatal dimrit) genotiplerinde 2022 yılında karakterizasyon çalışması yapılmıştır. Karakterizasyon çalışmaları OIV (Uluslararası Bağcılık ve Şarapçılık Örgütü) tanımlama listesinden seçilen 53 kriterde gerçekleştirilmiştir. Yapılan karakterizasyon çalışmaları neticesinde tüylülük özellikleri açısından Kınalı üzüm ve Çatalkarası genotipleri dikkat çekmiştir. Genç sürgün yatık tüy yoğunluğu (OIV 4) Kınalı üzüm ve Çatalkarası yoğun (7), olgun yaprak alt yüzü ana damarlar arasında yatık tüy yoğunluğu (OIV 84) Kınalı üzüm orta (5), Çatalkarası seyrek (3), Olgun yaprak ana damarlar üzerinde dik tüylülük yoğunluğu (OIV 86) Kınalı üzüm ve Çatalkarası seyrek (3) bulunmuş olup diğer genotiplere göre daha fazla tüylülüğe sahiptirler. Selvikarası fonksiyonel dişi çiçek yapısına sahip olup (OIV 151) diğer genotipler erdişi yapıya sahiptir. Salkım sıklığı (OIV 204) açısından Çatalkarası (sık-7) diğer genotiplere göre daha sık yapıdadır. Çekirdek uzunluğu (OIV 242), çekirdek ağırlığı (OIV 243), salkım ağırlığı (OIV 502) ve tane ağırlığı (OIV 503) ölçümlerinde en yüksek değeri Sömbeki genotipi almıştır.

References

  • Boz, Y., T. Uysal, A. S. Yaşasın, A. Gündüz, G. G. Avcı, M. Sağlam, T. Kıran ve L. Öztürk. 2012. Türkiye Asma Genetik Kaynakları. Tekirdağ.
  • Carbonneau, A., E. Bahar, S. Candar, and T. Alço. 2021. Le potentiel oenologique de cépages Turcs. https://www.giesco.org/documents/files/le-potentiel-oenologique-de-cepages-turcs-sc-def.pdf. http://dx.doi.org/10.13140/RG.2.2.19399.21921.
  • Çelik, H. 2006. Üzüm Çeşit Kataloğu. Sunfidan A. Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 3, Ankara.
  • Dong, Y., S. Duan, Q. Xia, Z. Liang, X. Dong, K. Margaryan, M. Musayev, S. Goryslavets, G. Zduni ́c, P.F. Bert, et al. 2023. Dual domestications and origin of traits in grapevine evolution. Science 379: 892–901.
  • Ergönül, O., C. Özer ve Z. Orhan Özalp. 2018. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Tarafından Geliştirilen Yeni Sofralık Üzüm Çeşitleri. Bahçe 47 (Özel Sayı 1: Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu): 423–428.
  • Ergül, A., Y. Boz, G. Söylemezoğlu, K. Kazan, H. Çelik, M. Bakır, P. Çelikkol, N. Yıldırım, C. Yüksel, A. S. Yaşasın, and C. Özer (2010). The Turkish grape (Vitis vinifera L.) SSR database. p.64. In: 10th International Conference on Grapevine Breeding and Genetics. 2010.
  • Şelli, F., M. Bakır, G. İnan, H. Aygün, Y. Boz, A. S. Yaşasın, C. Özer, B. Akman, G. Söylemezoğlu, K. Kazan, and A. Ergül. 2007. Simple sequence repeat-based assessment of genetic diversity in 'Dimrit' and 'Gemre' grapevine accessions from Turkey. Vitis 46 (4): 182–187.
  • Türkben, C., S. Suna, G. İzli, V. Uylaşer, and C. Demir. 2016. Physical and chemical properties of pekmez (Molasses) produced with different grape cultivars. Journal of Agricultural Sciences 22 (2016): 339-3.

Characterization of Some Grape Genotypes in Tekirdağ Vineyard Field Gene Bank

Year 2024, Volume: 34 Issue: Özel Sayı, 26 - 35, 30.05.2024
https://doi.org/10.18615/anadolu.1394001

Abstract

Türkiye has many kinds of grape genotypes due to its location, Asia Minor, which is among the homelands of grapes. To protect this richness, "The Determination, Conservation and Identification of Turkish Vine Genetic Resources" project was started in 1965. As a result to date, 1459 varieties/genotypes have been preserved in the vineyard field gene bank of Tekirdağ Viticulture Research Institute. A characterization study was carried out on Sömbeki, Eksenez, Selvikarası, Kınalı Üzüm and Çatalkarası (Çatal dimrit) in 2022. Characterization studies were conducted on 53 criteria selected from the OIV definition list. As a result, Kınalı Üzüm and Çatalkarası genotypes attracted attention in terms of leaf hairiness characteristics. OIV4 for Kınalı Üzüm and Çatalkarası are dense (7). OIV84 for Kınalı Üzüm is medium (5) and for Çatalkarası is low (3) while OIV86 for them was found to be low (3). It was also observed that they have more hairiness than other genotypes. Selvikarası has a functional female flower structure (OIV151) and other genotypes have a hermaphrodite structure. In terms of cluster density (OIV204), Çatalkarası (dense-7) is denser than other genotypes. Sömbeki genotype had the highest value for seed length (OIV242), seed weight (OIV243), bunch weight (OIV502) and berry weight (OIV503).

References

  • Boz, Y., T. Uysal, A. S. Yaşasın, A. Gündüz, G. G. Avcı, M. Sağlam, T. Kıran ve L. Öztürk. 2012. Türkiye Asma Genetik Kaynakları. Tekirdağ.
  • Carbonneau, A., E. Bahar, S. Candar, and T. Alço. 2021. Le potentiel oenologique de cépages Turcs. https://www.giesco.org/documents/files/le-potentiel-oenologique-de-cepages-turcs-sc-def.pdf. http://dx.doi.org/10.13140/RG.2.2.19399.21921.
  • Çelik, H. 2006. Üzüm Çeşit Kataloğu. Sunfidan A. Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 3, Ankara.
  • Dong, Y., S. Duan, Q. Xia, Z. Liang, X. Dong, K. Margaryan, M. Musayev, S. Goryslavets, G. Zduni ́c, P.F. Bert, et al. 2023. Dual domestications and origin of traits in grapevine evolution. Science 379: 892–901.
  • Ergönül, O., C. Özer ve Z. Orhan Özalp. 2018. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Tarafından Geliştirilen Yeni Sofralık Üzüm Çeşitleri. Bahçe 47 (Özel Sayı 1: Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu): 423–428.
  • Ergül, A., Y. Boz, G. Söylemezoğlu, K. Kazan, H. Çelik, M. Bakır, P. Çelikkol, N. Yıldırım, C. Yüksel, A. S. Yaşasın, and C. Özer (2010). The Turkish grape (Vitis vinifera L.) SSR database. p.64. In: 10th International Conference on Grapevine Breeding and Genetics. 2010.
  • Şelli, F., M. Bakır, G. İnan, H. Aygün, Y. Boz, A. S. Yaşasın, C. Özer, B. Akman, G. Söylemezoğlu, K. Kazan, and A. Ergül. 2007. Simple sequence repeat-based assessment of genetic diversity in 'Dimrit' and 'Gemre' grapevine accessions from Turkey. Vitis 46 (4): 182–187.
  • Türkben, C., S. Suna, G. İzli, V. Uylaşer, and C. Demir. 2016. Physical and chemical properties of pekmez (Molasses) produced with different grape cultivars. Journal of Agricultural Sciences 22 (2016): 339-3.
There are 8 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Oenology and Viticulture
Journal Section Makaleler
Authors

Tamer Uysal 0000-0003-0171-0605

Onur Ergönül 0000-0002-2251-426X

Ahmet Yaşasın 0000-0003-0693-5432

Aslı Polat 0000-0001-9326-7115

Serkan Candar 0000-0002-2608-8691

İsmail Eryılmaz 0000-0002-0487-1896

Publication Date May 30, 2024
Submission Date November 23, 2023
Acceptance Date March 20, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 34 Issue: Özel Sayı

Cite

APA Uysal, T., Ergönül, O., Yaşasın, A., Polat, A., et al. (2024). Tekirdağ Asma Arazi Gen Bankasındaki Bazı Üzüm Genotiplerinin Karakterizasyonu. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 34(Özel Sayı), 26-35. https://doi.org/10.18615/anadolu.1394001
AMA Uysal T, Ergönül O, Yaşasın A, Polat A, Candar S, Eryılmaz İ. Tekirdağ Asma Arazi Gen Bankasındaki Bazı Üzüm Genotiplerinin Karakterizasyonu. ANADOLU. May 2024;34(Özel Sayı):26-35. doi:10.18615/anadolu.1394001
Chicago Uysal, Tamer, Onur Ergönül, Ahmet Yaşasın, Aslı Polat, Serkan Candar, and İsmail Eryılmaz. “Tekirdağ Asma Arazi Gen Bankasındaki Bazı Üzüm Genotiplerinin Karakterizasyonu”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 34, no. Özel Sayı (May 2024): 26-35. https://doi.org/10.18615/anadolu.1394001.
EndNote Uysal T, Ergönül O, Yaşasın A, Polat A, Candar S, Eryılmaz İ (May 1, 2024) Tekirdağ Asma Arazi Gen Bankasındaki Bazı Üzüm Genotiplerinin Karakterizasyonu. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 34 Özel Sayı 26–35.
IEEE T. Uysal, O. Ergönül, A. Yaşasın, A. Polat, S. Candar, and İ. Eryılmaz, “Tekirdağ Asma Arazi Gen Bankasındaki Bazı Üzüm Genotiplerinin Karakterizasyonu”, ANADOLU, vol. 34, no. Özel Sayı, pp. 26–35, 2024, doi: 10.18615/anadolu.1394001.
ISNAD Uysal, Tamer et al. “Tekirdağ Asma Arazi Gen Bankasındaki Bazı Üzüm Genotiplerinin Karakterizasyonu”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 34/Özel Sayı (May 2024), 26-35. https://doi.org/10.18615/anadolu.1394001.
JAMA Uysal T, Ergönül O, Yaşasın A, Polat A, Candar S, Eryılmaz İ. Tekirdağ Asma Arazi Gen Bankasındaki Bazı Üzüm Genotiplerinin Karakterizasyonu. ANADOLU. 2024;34:26–35.
MLA Uysal, Tamer et al. “Tekirdağ Asma Arazi Gen Bankasındaki Bazı Üzüm Genotiplerinin Karakterizasyonu”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 34, no. Özel Sayı, 2024, pp. 26-35, doi:10.18615/anadolu.1394001.
Vancouver Uysal T, Ergönül O, Yaşasın A, Polat A, Candar S, Eryılmaz İ. Tekirdağ Asma Arazi Gen Bankasındaki Bazı Üzüm Genotiplerinin Karakterizasyonu. ANADOLU. 2024;34(Özel Sayı):26-35.
29899ANADOLU Journal by Aegean Agricultural Research Institute is licensed under CC BY-NC-ND 4.0  

30009     30010       30011     30012   30013      30014        30015  30016