Akçakoca Türkiye’de turizmin ilk başladığı kıyılardan biri olarak bugün turizmin çeşitlendirilmesi ve sürdürülebilir bir hal alması noktasında planlama, uygulama ve paydaş iş birliği noktalarında eksiklikler barındırması nedeniyle başarılı olamamıştır. Büyük oranda deniz-kum-güneş etrafında şekillenen turizmin çeşitlendirilebilmesi için gerekli kültürel ögelerden biri de Akçakoca’nın yoğun göçler nedeniyle sahip olduğu çok kültürlü yapısıdır. Çok kültürlülük bünyesinde farklı birçok kültürel öge, gelenek görenek, kıyafet, sanat ve tabii ki gastronomi değerini de barındırmakta ve Akçakoca’yı metropoller arasında kalan birçok kültürel unsurun deneyimlenebileceği önemli bir potansiyel olarak yükseltmektedir. Araştırma kapsamında Akçakoca’nın çok kültürlülüğünün bilinen ve yüksek puanlı restoranlarına nasıl ve ne derece yansıtıldığı ortaya koyularak bu alanda yapılabilecek geliştirmelere yönelik öneriler sunulmuştur.
Akçakoca, as one of the coasts where tourism first started in Türkiye, has not been successful in diversifying and making tourism sustainable today due to its deficiencies in planning, implementation and stakeholder cooperation. One of the cultural elements necessary to diversify tourism, which is largely shaped around sea-sand-sun, is the multicultural structure of Akçakoca due to intense migration. Multiculturalism includes many different cultural elements, customs, clothing, art and, of course, gastronomy values, and raises Akçakoca as an important potential where many cultural elements between metropolises can be experienced. Within the scope of the research, it was revealed how and to what extent Akçakoca's multiculturalism was reflected in its well-known and highly rated restaurants, and suggestions were made for improvements that could be made in this area.
Gastronomy tourism Local flavours Local cuisine Multiculturality Akçakoca Alternative tourism
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | October 10, 2023 |
Publication Date | October 10, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |