Bu
araştırmanın amacı, lise öğrencilerinin genetiği değiştirilmiş organizmalara
(GDO) yönelik görüşlerinin belirlenmesidir. Nitel araştırma yöntemlerinden bir
olan durum çalışması deseninin kullanıldığı bu araştırma, İç Anadolu bölgesinde
yer alan bir büyükşehrin il merkezine bağlı özel bir lisenin 12. sınıfında
öğrenim gören toplam 40 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin GDO
hakkındaki görüşlerini almak için açık uçlu beş soru sorulmuştur. Öğrenci
görüşleri içerik analizi ile incelenmiş olup, elde edilen verilerden temalar ve
kodlar oluşturulmuştur. Öğrencilerin GDO’lara yönelik görüşleri sağlık,
ekonomi, endüstri, çevre ve etik olmak
üzere beş tema altında toplanmıştır. Araştırma
sonucunda, öğrencilerin GDO’ların kullanımının sonuçlarına dair olumlu ve
olumsuz görüşler belirtmişlerdir. Bu olumlu görüşlerin “sağlığa yönelik fayda,
hastalıkların tedavisi, bitkisel ve hayvansal ürün veriminin artırılması, besin
kalitesinin artması, hızlı ürün elde etme, raf ömrünün artması, dayanıklı
türler oluşması, biyolojik çeşitliğin artması, ucuz olmaları, karlı olmaları, bilimsel gelişmeler”
kodlarında yer aldığı tespit edilmiştir.
Olumsuz görüşlerin ise “Hastalıkların oluşması, insan ömrünün kısalması,
mutasyon, erken ergenlik, besin kalitesinin azalması, biyolojik çeşitliğin
azalması, doğal dengenin bozulması, adil olmayan rekabet” tema kodlarında yer
aldığı tespit edilmiştir.
The
aim of this study is to determine the views of high school students on
genetically modified organisms (GMOs). This study, which is one of the
qualitative research methods, is conducted with a total of 40 students in the
twelfth grade of a private high school in the Central Anatolia region. Five
open-ended questions were asked to get students' views on GMOs. Student
opinions were examined by content analysis and themes and codes were formed
from the data obtained. The students' views on GMOs are grouped under five themes:
health, economy, industry, environment and ethics. As a result of the research,
they stated positive and negative opinions about the results of the use of
GMOs. These positive opinions include in health benefit, treatment of diseases,
increasing the yield of vegetable and animal products, increasing nutritional
quality, rapid product acquisition, increasing shelf life, growing resistant
species, increasing biological diversity, being cheap, being profitable,
scientific developments “ has been found. Negative views were found in ası
Diseases occurring, shortening of human life, mutation, early adolescence,
reduction of nutrient quality, reduction of biological diversity, deterioration
of natural balance, unfair competition, theme codes.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Other Fields of Education |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 3 Issue: 1 |