Meyve posaları içerdiği besin
değerlerinden dolayı, gübre olarak kullanımının yanında hayvan yemi olarak da
kullanımı çok yaygındır. Kuşburnu, portakal, havuç, turp gibi birçok meyve
sebze atıkları posa olarak değerlendirilmektedir. Çalışmada kapsamında, kabin
tip bir kurutucu ile 60, 65 ve 70 °C sıcaklık değerlerinde kurutularak, armut
posasının ortalama kuruma süreleri, renk, asitlik (pH), suda çözünebilir kuru
madde (SÇKM) ve titrede edilebilir asitlik (T.A.) değerleri belirlenmiştir.
Ürün, kurutma havası sıcaklıklarında yaş baza (y.b.) göre % 10-13 nem
seviyelerine kadar kurutulmuştur. Sıcaklık değerlerine göre ortalama kuruma
süreleri sırasıyla; 24, 21 ve 12 saat olarak tespit edilmiştir. Kurutma işlemi
esnasında uzaklaşan nem oranları kurutma eşitliklerinde işlenerek eğrileri
oluşturulmuş ve en iyi tahmin eden modelin Midilli-Küçük olduğu belirlenmiştir.
Kurutulan ürünlere ait ölçülen renk değerleri tazeye göre kıyaslanarak
istatistiki açıdan en uygun kurutma havası sıcaklığı belirlenmiştir.
Hesaplanarak belirlenen renk kriterlerinden olan, kroma değerleri tazeye göre
kıyaslandığında en uygun değer 65 °C kurutma sıcaklığında
belirlenmiştir. Kurutulan ürünlerin pomolojik özellikleri hakkında önemli
bilgiler veren pH, SÇKM, ve T.A. özelliklerine ait en yüksek ve en düşük
ortalama değerler ise sırasıyla; 3.65-3.44, 2.70-2.33, 1.68-1.10 olarak
belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2020 |
Submission Date | February 11, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 8 Issue: 3 |