One of the most fundamental requirements of the permanent
settlement of a place in ancient times as well as security is that it should
have sufficient water resources and fertile lands. In this context,
Cappadocia region has many streams. However, the lack of irrigation
with channels in Cappadocia and the harsh climate of the region has
been highly effective on the product variety. From the earliest times, the
grain has been one of the main livelihoods the people of Cappadocia.
However, due to the fact that is obtained from dry agriculture grain in
the region, reasons such as low yield, hard and long lasting winters
made it necessary to store the product in the best way. This situation
became the subject of the ancient writers works, they explained the
grain storage methods in Cappadocia in deital.
In this study, in the light of written sources and archaeological
findings the grain production and storage methods will be examined in
Cappadocia Region from the Prehistoric Times to Byzantine Period.
Günümüzde olduğu gibi eskiçağlarda
da bir yerin daimi olarak iskân edilmesinin güvenlikle beraber en temel
şartlarından birisi yeterli su kaynaklarına ve verimli arazilere sahip
olmasıdır. Bu bağlamda Kapadokya, çok sayıda akarsuya sahip bir bölgedir. Ancak
Kapadokya’da sulama kanalları vasıtasıyla sulamanın olmaması ve bölgenin sert
iklim şartları yetişen ürün çeşitliliği üzerinde oldukça etkili olmuştur. En
eski çağlardan itibaren tahıl, Kapadokya halkının temel geçim kaynaklarından
birisini oluşturmuştur. Ancak bölgede tahılın kuru tarıma dayalı olması nedeniyle
rekoltesinin düşük olması, kışların sert ve uzun sürmesi gibi sebepler elde
edilen ürünün en iyi şekilde saklanma gereksinimini beraberinde getirmiştir. Bu
durum Antikçağ yazarlarının eserlerine de konu olmuş, yazarlar Kapadokya’daki
tahıl depolama yöntemini detaylı bir şekilde
anlatmışlardır. Bu çalışmada yazılı kaynaklar ve
arkeolojik bulgular ışığında tarih öncesi dönemlerden Bizans Dönemi’ne kadar Kapadokya
Bölgesi’nde tahıl üretimi ve depolama yöntemleri incelenecektir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |