Research Article
BibTex RIS Cite

Spor Yönetimi Bölümünde Öğrenim Gören Öğrencilerin Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Düzeylerinin İncelenmesi

Year 2021, Volume: 4 Issue: 3, 438 - 446, 28.12.2021
https://doi.org/10.38021/asbid.1034041

Abstract

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ayvacık Meslek Yüksekokulunda Spor Yönetimi Bölümünde öğrenim gören öğrencilerin sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum düzeylerinin incelenmesi amacıyla yapılan bu araştırmada Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ayvacık Meslek Yüksekokulu Spor Yönetimi bölümünde öğrenim gören, 62 öğrenciye sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum ölçeği uygulanmıştır. Araştırmaya gönüllü olarak katılım sağlayan öğrencilerden elde edilen verilerin analizinde SPSS 26 paket programı kullanılmıştır. Bu araştırmada öğrencilerin demografik özelliklerine göre sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarının karşılaştırılmasında parametrik testlerden Bağımsız Örneklem T Testi ve ANOVA Analizi kullanılırken, Çoklu karşılaştırma testlerinden LSD testi kullanılmıştır. Verilere yapılan analizlere göre Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Spor yönetimii bölümde öğrenim gören, kadın öğrencilerin beslenme hakkında bilgi düzeyleri ve olumlu beslenme alışkanlıkları erkek öğrencilere oranla daha yüksek çıktığı ve Spor yaşı 6-10 yıl olan öğrencilerin olumlu beslenme alışkanlıkları (3,90), spor yaşı 5 yıl ve altı olan öğrencilerin olumlu beslenme alışkanlıklarından (3,07) anlamlı şekilde yüksek çıktığı sonucuna ulaşılmıştır

References

  • Akıl, C. (2007). Dayanıklılık Sporcularında Beslenme Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya. Alphan, E. (2013). Hastalıklarda Beslenme Tedavisi, 1. Baskı, Ankara: Hatipoğlu Yayınları.
  • Amanat A, Al-Siyabi M., Waly, M. ve Kilani Ha. (2015). Assessment Of Nutritional Knowledge, Dietary Habitsand Nutrient Intake Of University Student Athletes. Pakistan Journal Of Nutrition, 293-299.
  • Arlı, M., Şanlıer, N., Küçükkömürler, S. ve Yaman, M. (2002). Anne ve Çocuk Beslenmesi. Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • Aslantaş, B. (2018). Spor Beslenmesi Bilgi Anketinin Türk Toplumunda Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmasının Yapılması ve Diyet Kalitesi ile İlişkisinin Değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Baysal, A. (2007). Beslenme. Ankara: Şahin Matbaacılık.
  • Bıdıl, S. (2020). Badminton Sporcularının Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Düzeylerinin İncelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Ankara.
  • Büyüköztürk, Ş. (2014). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı: İstatistik, Araştırma Deseni SPSS Uygulamaları ve Yorum (Genişletilmiş 20. Baskı). Ankara: Pegem Akademi. Cotugna, N., Vickery, C. ve McBee, S. (2005). Sports nutrition for young athletes. Journal of School Nursing 21(6): 323-328.
  • Deakin, V., Kerr, D. ve Boushey, C. (2015). Measuring nutritional status of athletes: Clinical and research perspectives. Clinical Sports Nutrition, 27-53. Güneyli, U. (1988). “4-6 Yaş Grubu Çocuklarında Beslenme Alışkanlıkları ve Bunları Etkileyen Etmenler”. Beslenme ve Diyet Dergisi, 17, 36-41.
  • Hepyükselen, M. (2020). Bireysel Spor Dallarında Türk Milli Takımında Yer Alan Sporcular ile Türkiye Şampiyonalarına Katılan Sporcuların Covid-19 Salgın Sürecindeki Beslenme Bilgi Düzeylerinin Karşılaştırılması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Gedik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.
  • Karasar, N. (2012). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Okur, E. (2021). Amatör ve Profesyonel Takım Futbolcularının Besin Tüketimleri ve Beslenme Destek Ürünlerinin Kullanma Durumları ile Bazı Antropometrik Ölçümlerin Karşılaştırılması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme Diyetetik Anabilim Dalı, Ankara.
  • Öner, B. (2021). Spor Merkezi Üyelerinin Egzersiz Bağımlılıkları ile Ortoreksiya Nervoza (Sağlıklı Beslenme Takıntısı) Belirtilerinin İncelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Elazığ.
  • Özçelik, A. (2021). Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Covid-19 Pandemisi Sürecindeki Fiziksel Aktivite Düzeylerinin ve Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi-Çanakkale Örneği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Çanakkale.
  • Süel, E., Şahin, İ., Karakaya, M. A. ve Savucu, Y. (2006). “Elit Seviyedeki Basketbolcuların Beslenme Bilgi ve Alışkanlıkları”. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi, 20 (4), 271-275.
  • Şahin, M. A. (2020). Yelken Sporcularının Beslenme Bilgisi ve Alışkanlıklarının İncelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gedik Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Taşdelen, V. (2021). Farklı Branşlardaki Genç Sporcuların Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sinop Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antrenörlük Eğitimi Anabilim Dalı, Sinop.
  • Tavşancıl, E. (2014). Tutumların Ölçülmesi ve SPSS ile Veri Analizi (5. Baskı). Ankara: Nobel Yayınevi.

Investigation of Attitude Levels of Students Studying in the Department of Sports Management towards Healthy Eating

Year 2021, Volume: 4 Issue: 3, 438 - 446, 28.12.2021
https://doi.org/10.38021/asbid.1034041

Abstract

In this study, which was conducted to examine the attitudes of students studying at the Department of Sports Management at Çanakkale Onsekiz Mart University, Ayvacık Vocational School, towards healthy eating, an attitude scale towards healthy nutrition was applied to 62 students studying at the Department of Sports. Çanakkale Onsekiz Mart University Ayvacık Vocational School Management. SPSS 26 package program was used in the analysis of the data obtained from the students who voluntarily participated in the research. In this study, Independent Sample T Test and ANOVA Analysis, which are parametric tests, and LSD test, which is one of the multiple comparison tests, were used to compare students' attitudes towards healthy eating according to their demographic characteristics. According to the analysis of the data, the knowledge levels and positive eating habits of female students studying at Çanakkale Onsekiz Mart University Department of Sports Management are higher than male students. It was concluded that students' positive eating habits (3,07) were significantly higher.

References

  • Akıl, C. (2007). Dayanıklılık Sporcularında Beslenme Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya. Alphan, E. (2013). Hastalıklarda Beslenme Tedavisi, 1. Baskı, Ankara: Hatipoğlu Yayınları.
  • Amanat A, Al-Siyabi M., Waly, M. ve Kilani Ha. (2015). Assessment Of Nutritional Knowledge, Dietary Habitsand Nutrient Intake Of University Student Athletes. Pakistan Journal Of Nutrition, 293-299.
  • Arlı, M., Şanlıer, N., Küçükkömürler, S. ve Yaman, M. (2002). Anne ve Çocuk Beslenmesi. Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • Aslantaş, B. (2018). Spor Beslenmesi Bilgi Anketinin Türk Toplumunda Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmasının Yapılması ve Diyet Kalitesi ile İlişkisinin Değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Baysal, A. (2007). Beslenme. Ankara: Şahin Matbaacılık.
  • Bıdıl, S. (2020). Badminton Sporcularının Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Düzeylerinin İncelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Ankara.
  • Büyüköztürk, Ş. (2014). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı: İstatistik, Araştırma Deseni SPSS Uygulamaları ve Yorum (Genişletilmiş 20. Baskı). Ankara: Pegem Akademi. Cotugna, N., Vickery, C. ve McBee, S. (2005). Sports nutrition for young athletes. Journal of School Nursing 21(6): 323-328.
  • Deakin, V., Kerr, D. ve Boushey, C. (2015). Measuring nutritional status of athletes: Clinical and research perspectives. Clinical Sports Nutrition, 27-53. Güneyli, U. (1988). “4-6 Yaş Grubu Çocuklarında Beslenme Alışkanlıkları ve Bunları Etkileyen Etmenler”. Beslenme ve Diyet Dergisi, 17, 36-41.
  • Hepyükselen, M. (2020). Bireysel Spor Dallarında Türk Milli Takımında Yer Alan Sporcular ile Türkiye Şampiyonalarına Katılan Sporcuların Covid-19 Salgın Sürecindeki Beslenme Bilgi Düzeylerinin Karşılaştırılması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Gedik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.
  • Karasar, N. (2012). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Okur, E. (2021). Amatör ve Profesyonel Takım Futbolcularının Besin Tüketimleri ve Beslenme Destek Ürünlerinin Kullanma Durumları ile Bazı Antropometrik Ölçümlerin Karşılaştırılması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme Diyetetik Anabilim Dalı, Ankara.
  • Öner, B. (2021). Spor Merkezi Üyelerinin Egzersiz Bağımlılıkları ile Ortoreksiya Nervoza (Sağlıklı Beslenme Takıntısı) Belirtilerinin İncelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Elazığ.
  • Özçelik, A. (2021). Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Covid-19 Pandemisi Sürecindeki Fiziksel Aktivite Düzeylerinin ve Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi-Çanakkale Örneği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Çanakkale.
  • Süel, E., Şahin, İ., Karakaya, M. A. ve Savucu, Y. (2006). “Elit Seviyedeki Basketbolcuların Beslenme Bilgi ve Alışkanlıkları”. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi, 20 (4), 271-275.
  • Şahin, M. A. (2020). Yelken Sporcularının Beslenme Bilgisi ve Alışkanlıklarının İncelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gedik Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Taşdelen, V. (2021). Farklı Branşlardaki Genç Sporcuların Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sinop Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antrenörlük Eğitimi Anabilim Dalı, Sinop.
  • Tavşancıl, E. (2014). Tutumların Ölçülmesi ve SPSS ile Veri Analizi (5. Baskı). Ankara: Nobel Yayınevi.
There are 17 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Sports Medicine
Journal Section Arşiv
Authors

Sinem Uluç 0000-0002-2630-6257

Erdil Durukan 0000-0002-1627-1388

Publication Date December 28, 2021
Submission Date December 8, 2021
Acceptance Date December 27, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 4 Issue: 3

Cite

APA Uluç, S., & Durukan, E. (2021). Spor Yönetimi Bölümünde Öğrenim Gören Öğrencilerin Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Düzeylerinin İncelenmesi. Mediterranean Journal of Sport Science, 4(3), 438-446. https://doi.org/10.38021/asbid.1034041

27208

Mediterranean Journal of Sport Science (MJSS) is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License CC BY-NC 4.0 .

2624526366