Fish larvae are fed with artemia and it is very expensive. Although it is widely and successfully used, Artemia salina is an expensive raw material which is collected from nature and needs to have an alternative fro future use. Panagrellus redivivus, which is a free living nematode is known to be a suitable species for the first feeding of fish larvae.P. redivivus, microworms, are used by amateur aquarists for aquarium fish but scientific research on the species is limited. Larval feeding is very essential for the fish to be healthy and productive and this study aims to identify Panagrellus redivivus nutritional values for larval feeding. Microworms are fed and cultured in mediums with oatmeal, water and yeast before chemical analyses for nutritional values. Analyzes showed %36, %12.4, %77,78 and %7.69 for proteins, lipids, moisture and ash respectively
Balık larvalarının beslenmesinde kullanılan bir canlı yem türü olan Artemia salina doğal stoklara bağımlı olması nedeniyle maliyetli bir hammaddedir. Her ne kadar Artemia salina oldukça yaygın bir şekilde ve başarılı olarak kullanıyor olsa da, Artemia salina’nın maliyetli ve doğadan toplanan stoklara bağımlı olması bu hammaddenin alternatiflerinin araştırılmasını gerektirmektedir. Serbest yaşayan (parazit özelliği göstermeyen) bir nematod olan Panagrellus redivivus’ un balık larvalarının ilk beslenmesinde kullanıma uygun bir tür olduğu bildirilmektedir. Bu nematodlardan olan mikrokurtlar (Panagrellus redivivus) amatör akvaryumcular tarafından balık larvalarının beslenmesinde sıkça kullanılmaktaysa da bu türlerin kullanımına yönelik bilimsel araştırmalar kısıtlıdır. Bu türlerin Artemia salina yerine kullanılabileceği bazı araştırıcılar tarafından bildirilmektedir. Balık larvalarının iyi beslenmesi bu balıkların ilerleyen dönemlerindeki büyüme performansları, sağlık durumları ve gelişimleri açısından çok önemlidir. Bu çalışmada amaç; adı geçen nematod olan mikrokurt (Panagrellus redivivus)türünün besin değerlerinin belirlenmesidir. Bu amaçla yulaf unu, su ve maya kullanılarak oluşturulan besi ortamında kültüre alınan mikro-kurtlara besin değeri analizleri yapılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre mikrokurtların protein, yağ, nem ve kül değerleri sırasıyla % 36, %12.4, %77.78 ve %7.69 olarak bulunmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 22, 2015 |
Submission Date | October 22, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 30 Issue: 1 |
Open Access Statement:
This is an open access journal which means that all content is freely available without charge to the user or his/her institution. Users are allowed to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the articles, or use them for any other lawful purpose, without asking prior permission from the publisher or the author. This is in accordance with the BOAI definition of open access.