Conference Paper
BibTex RIS Cite

ŞANLIURFA İLİNDE ANTEP FISTIĞI ÜRETİMİ VE MALİYET- KAZANÇ ANALİZİ

Year 2019, Volume: 6 Issue: 6, 486 - 497, 30.06.2019

Abstract

Antep fıstığı ülkemizde çok eskiden beri
üretimi yapılan kültüre alınmış bir bitkidir. Orta kuşakta kış mevsiminin çok
sert geçmediği, yaz aylarında ise kuraklığın etkili olduğu bir iklim bu ürünün
yetişmesi için önemlidir.  Ülkemizde
genellikle pahalı olduğu için çerez olarak kullanımından çok pasta, çikolata ve
ilaç yapımında kullanılmaktadır. Antep fıstığı dünyada ticari olarak az sayıdaki
ülke tarafından üretilen ve daha çok gelişmiş ülkelerde tüketilen bir üründür.
Dünyada Antep fıstığı üretiminde 2017 verilerine göre İran ilk sırada yer
alırken bunu ABD ve Çin takip etmekte Türkiye ise 78.000 ton ile 4. sırada
bulunmaktadır. Türkiye’de Antep fıstığı üretiminin büyük bir çoğunluğu Güneydoğu
Anadolu Bölgesinden özellikle Şanlıurfa İlinden karşılanmaktadır. Bu çalışmada
Ülkemiz ve Şanlıurfa ili ekonomisi için büyük önem arz eden bu ürün
incelenmektedir. Araştırmada özellikle ürünün Şanlıurfa ekonomisindeki yeri incelenmiş
ve üretici açısından ekonomik kazanç analizi yapılmıştır. Bulunan sonuçlar değerlendirilmiş
ve gerekli önerilerde bulunulmuştur.

References

  • AK, B. A. (2014). Antepfıstığı Genetik Kaynaklarının Korunması ve Islah Çalışmaları, Antepfıstığı Antepfıstığı Tarımı ile Uğraşan Ailelerin Sosyo- Ekonomik Yapılarının Belirlenmesi. Gaziantep. BABADOĞAN, G. (2007). Antep Fıstığı, İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi. Coğrafyacılar Derneği Uluslararası Kongresi Bildiriler Kitabı. (ss. 265-273), Ankara, 21-23 Mayıs 2015 ÇALIŞKAN, M., Açar, İ., Karadağ, S., Tahtacı, S. A., & Aslan, H. (2007). Gaziantep İlinde Antepfıstığı Tarımı İle Uğraşan Ailelerin Sosyo- Ekonomik Yapılarının Belirlenmesi. Gaziantep. Gaziantep Ticaret Odası (2013) Antepfıstığı Sektörünün Geliştirilmesi Projesi Mevcut Durum Analizi ve Gelişim Stratejileri Raporu. KALELİOĞLU, E. (1960). Türkiye'de Antep Fıstığı. Ülkeler Coğrafyası. KÜLEKÇİ, M. (2014). Antepfıstığı Üretiminde Kâr Etkinliğinin Belirlenmesi; Veri Zarflama Analizi ŞEN, Ö., & Sandal, E. K.(2015). Gaziantep İlinde Antep Fıstığı Üretimi Ve Maliyet-Kazanç Analizi. Coğrafyacılar Derneği Uluslararası Kongresi Bildiriler Kitabı (s. 265-273). Ankara. Elektronik Kaynaklar: http://www.fao.org/statistics/en/ http://www.trademap.org/stDataAvailability.aspx http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul
Year 2019, Volume: 6 Issue: 6, 486 - 497, 30.06.2019

Abstract

References

  • AK, B. A. (2014). Antepfıstığı Genetik Kaynaklarının Korunması ve Islah Çalışmaları, Antepfıstığı Antepfıstığı Tarımı ile Uğraşan Ailelerin Sosyo- Ekonomik Yapılarının Belirlenmesi. Gaziantep. BABADOĞAN, G. (2007). Antep Fıstığı, İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi. Coğrafyacılar Derneği Uluslararası Kongresi Bildiriler Kitabı. (ss. 265-273), Ankara, 21-23 Mayıs 2015 ÇALIŞKAN, M., Açar, İ., Karadağ, S., Tahtacı, S. A., & Aslan, H. (2007). Gaziantep İlinde Antepfıstığı Tarımı İle Uğraşan Ailelerin Sosyo- Ekonomik Yapılarının Belirlenmesi. Gaziantep. Gaziantep Ticaret Odası (2013) Antepfıstığı Sektörünün Geliştirilmesi Projesi Mevcut Durum Analizi ve Gelişim Stratejileri Raporu. KALELİOĞLU, E. (1960). Türkiye'de Antep Fıstığı. Ülkeler Coğrafyası. KÜLEKÇİ, M. (2014). Antepfıstığı Üretiminde Kâr Etkinliğinin Belirlenmesi; Veri Zarflama Analizi ŞEN, Ö., & Sandal, E. K.(2015). Gaziantep İlinde Antep Fıstığı Üretimi Ve Maliyet-Kazanç Analizi. Coğrafyacılar Derneği Uluslararası Kongresi Bildiriler Kitabı (s. 265-273). Ankara. Elektronik Kaynaklar: http://www.fao.org/statistics/en/ http://www.trademap.org/stDataAvailability.aspx http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Ersin Kaya Sandal

Mahmut Yurddaş This is me

Publication Date June 30, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 6 Issue: 6

Cite

APA Sandal, E. K., & Yurddaş, M. (2019). ŞANLIURFA İLİNDE ANTEP FISTIĞI ÜRETİMİ VE MALİYET- KAZANÇ ANALİZİ. Avrasya Sosyal Ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 6(6), 486-497.