Year 2019,
Volume: 6 Issue: 10, 136 - 147, 22.12.2019
Nihal Acarsoy Bilgin
,
Mürşide Çağla Örmeci Kart
Adalet Mısırlı
,
Erdoğan Toraman
References
- ACARSOY BİLGİN, N , EVRENOSOĞLU, Y , YILMAZ, K , YİĞİT, T , KOKARGÜL, R , GÖKALP, K , TÜRKOĞLU, A , BOZTEPE, Ö , KAÇAR, E , BİLEN, E , MISIRLI, A . (2016). Melez Kayısı Populasyonunun Meyve Kalite Özellikleri ile İlgili Genel Değerlendirme. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , 53 (1) , 25-34 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/zfdergi/issue/17213/179869.
AKSOY, U, ALTINDİŞLİ, A. (1999). Dünya’da ve Türkiye’de Ekolojik Tarım Ürünleri Üretimi, İhracatı Ve Geliştirme Olanakları. İstanbul Ticaret Odası Yayınları, Yayın No: 1999-70. İstanbul, 125 sayfa.
ALIM, M , KAYA, G . (2011). IĞDIR’DA KAYISI TARIMI VE BAŞLICA SORUNLARI. Doğu Coğrafya Dergisi , 10 (14) , 47-65 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/ataunidcd/issue/2435/30937 .
ANONİM, (1996), Ilıman İklim Meyveleri Ders Notları. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Samsun.
ASMA, B.M. (2011). Her Yönüyle Kayısı. Uyum Ajans, Malatya.
ATASAY, A , İŞÇİ, M , UÇGUN, K , ÖZTÜRK, G , KAYMAK, S , AKGÜL, H . (2011). Organik ve Konvansiyonel Olarak Yetiştirilen M9 Anaçlı Bazı Elma Çeşitlerinde Farklı Besin Uygulamaların Bitkinin Morfolojik Gelişimi Üzerine Etkileri. Ziraat Fakültesi Dergisi , 6 (1) , 1-6 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/sduzfd/issue/29597/317540
ATAY, S, ŞAHİN, S, ÖZTÜRK, K, ÖZTÜRK, B, DEMİRTAŞ, M.N. (2011). Organik ve Konvansiyonel Kayısı Yetiştiriciliğinin Meyve Verim ve Kalitesine Etkisi. Alatarım, 10 (1): 1-6.
ATIŞ, E , MİRAN, B , KENANOĞLU BEKTAŞ, Z , CANKURT, M . (2016). Farklı Pazarlama Ve Tarım Politikası Seçeneklerinin Konvansiyonel ve Organik Kuru Üzüm Arzı Üzerine Etkileri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi , 31 (3) , 345-352 . DOI: 10.7161/omuanajas.269987.
BİRİNCİ, A., ER, K. (2006). Bursa İli Karacabey İlçesinde Organik ve Konvansiyonel Şeftali Üretiminin Ekonomik Açıdan Mukayesesi ve Pazarlaması Üzerine Bir Araştırma. Tarım Ekonomisi Dergisi , 12 (1 ve 2) , 19-30 . Retrieved from http://journal.tarekoder.org/tr/issue/25828/272334.
ENGİNDENİZ, S., KINIKLI, F., BURHAN, M., ÇELİK, C., ÖZTÜRK, G. (2017). İzmir’de Kooperatif Ortağı Olan Konvensiyonel Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Organik Süt Üretme Eğilimleri. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi, 52 (Özel sayı), 668-686.
GÜNDÜZ, O. (2015). Bulanık Veri Zarflama ile Kuru Kayısı Yetiştiren İşletmelerin Etkinlik Analizi. Tarım Bilimleri Dergisi 21 (4) , : 525-537. Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/21145.
GÜNDÜZ, O., CEYHAN, V., ESENGÜN, K.; DAĞDEVİREN, M. (2010). Kayısı Yetiştiricliği Yapan İşletmelerde Ekonomik Etkinlik: Darende İlçesi Örneği, Türkiye IX Tarım Ekonomisi Kongresi Cilt 1 s.135-142. 22-24 Eylül Şanlıurfa.
İLKER, E , TATAR, Ö , GÖKÇÖL, A . (2010). Konvansiyonel ve Organik Tarım Koşullarında Bazı Soya Çeşitlerinin Performansları. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , 47 (1) , 87-96 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/zfdergi /issue/5096/69602.
KACARGİL, S , KARACA, İ . (2016). İzmir’de organik ve konvansiyonel zeytin bahçelerinde zeytinsineği, Bactrocera oleae (Gmelin) (Diptera: Tephritidae)’nin popülasyon değişimi. Türkiye Entomoloji Bülteni , 6 (1) , 43-51 . DOI: 10.16969/teb.58887.
KALECİ, N . (2010). Konvansiyonel ve Organik Olarak Yetiştirilen Ayvalık Zeytin Çeşidinin Bazı Meyve Özellikleri, Yağ Asitleri ve Tokoferol Seviyelerinin Belirlenmesi. Zeytin Bilimi , 1 (2) , 79-84 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/zeytin/issue/28961/309868.
KARABAŞ, S , GÜRLER, A . (2011). Organik Tarım ve Konvansiyonel Tarım Yapan İşletmelerin Karşılaştırmalı Analizi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi , 2011 (2) , 75-84 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/kmusekad/issue/10215/125556.
KARADAŞ, K , KIZILOĞLU, S . (2013). Comparison of Agricultural Enterprises that Perform Organic Agriculture and Conventional Agriculture in the City of Erzurum in Terms of Their Sizes. Journal of the Institute of Science and Technology , 3 (4) , 89-99 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/jist/issue/7936/384734.
KARAOSMANOĞLU, H , ÜSTÜN, N . (2017). Organik ve Konvansiyonel Fındıkların (Corylus avellana L.) Bazı Fiziksel Özellikleri. Akademik Gıda , 15 (4) , 377-385 . DOI: 10.24323/akademik-gida.370107.
KENANOĞLU BEKTAŞ, Z, MİRAN, Z. (2006). Manisa ve İzmir İllerinde Geleneksel ve Organik Çekirdeksiz Kuru Üzümün Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi , 3 (3) , 285-295 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/jotaf/issue/19056/201549.
MERDAN, K . (2019). AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNDE ORGANİK TARIMIN MEVCUT DURUMU VE GELİŞME POTANSİYELİ. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi , 6 (1) , 167-186 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/ asead /issue/42912/510486.
ÖZTÜRK, F., YALÇIN, M., VAROL, N., (2010) Ege Bölgesinde Konvansiyonel ve Organik Zeytin Yetiştiriciliğinin Ekonomik Analizi. Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu, 28 Haziran - 1 Temmuz 2010, Erzurum, (Sunulu Bildiri).
SANDAL, E , YURDDAŞ, M . (2019). ŞANLIURFA İLİNDE ANTEP FISTIĞI ÜRETİMİ VE MALİYET- KAZANÇ ANALİZİ. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi , 6 (6) , 486-497 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/asead/issue/ 47256/595918.
ŞAHİN , S., ATAY, S., GÖKALP, K., ÇOLAK, S., DEMİRTAŞ, M.N., ÖZTÜRK, B., YILMAZ, K. U., FİDAN, Ş., ÇELİK, B., (2011). Malatya Yöresinde Organik Kayısı Yetiştiriciliği, Alay Vural, A. (Ed.) Organik Tarım Araştırma Sonuçları, T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, s. 51-56.
TAŞKIN, H , DEMİRCAN, V . (2014). Bağcılıkta Telli ve Goble Terbiye Sistemlerinin Ekonomik Yönden Karşılaştırılması: Isparta İli Örneği. Ziraat Fakültesi Dergisi , 9 (1) , 95-110 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/sduzfd/issue/29590/317464
TUİK, 2019. Türkiye İstatistik Kurumu Bitkisel Üretim İstatistikleri, (www.tuik.gov.tr/UstMenu.do).
UÇAR, K , SANER, G . (2013). Malatya İlinde Organik ve Konvansiyonel Kayısı Bahçesine yönelik Yatırım Projelerinin Analizi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , 50 (3) , 0-0 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/zfdergi/issue/40172/477922.
MALATYA İLİNDE ORGANİK VE KONVANSİYONEL KAYISI YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPAN İŞLETMELERİN EKONOMİK AÇIDAN KARŞILAŞTIRILMASI
Year 2019,
Volume: 6 Issue: 10, 136 - 147, 22.12.2019
Nihal Acarsoy Bilgin
,
Mürşide Çağla Örmeci Kart
Adalet Mısırlı
,
Erdoğan Toraman
Abstract
Dünya’da geniş alanlarda yetiştirilen kayısı, Türkiye’nin önemli meyve türleri arasında yer almaktadır. Yüksek besin değeri ve ekonomik karlılığı ticari değerini arttırmaktadır. Malatya adıyla özdeşleşen kayısı, Dünya pazarlarında önemli bir yere sahiptir. Konvansiyonel tarımın yanı sıra, organik tarım yapan işletme sayısı bölgede artış göstermektedir. Bu çalışmada, her iki üretim sistemiyle yapılan yetiştiricilikte yüz yüze anket yöntemiyle toplanan veriler çapraz tablolar kullanılarak yorumlanmış, işletmelerin tarımsal yapıları ve faaliyet sonuçları karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak dekara verim organik işletmelerde 262.58 kg; konvansiyonel işletmelerde 297.90 kg olarak hesaplanmıştır. Kuru kayısı satış fiyatı ortalama 10.47 TL’ye satarak dekara 2826.06 TL brüt üretim değeri aldıkları saptanmıştır. Değişken masraflar düşüldükten sonra kayısı üretimin dekara brüt karı 1625.68 TL olarak hesaplanmıştır. Organik kayısı üretimi yapan işletmelerde ise bu oran dekara 1624 TL, konvansiyonel üretim tekniğinde ise dekara 1631.98 TL olarak belirlenmiştir. Buradan elde edilen bilgiler ışığında organik tarımda verimin düşük olması, kullanılan girdi miktarının da az olmasına rağmen üreticinin satış fiyatı açısından elde ettiği avantajının sonuç olarak yeterli gelmediğini göstermektedir. Tarım ve Orman Bakanlığının ana hedeflerinden biri olan organik tarımın arttırılması için mevcut desteklerin arttırılması, sürekli yayım çalışmalarının düzenlenmesi bölgedeki üreticinin organik tarıma yönelmesini sağlayabilecek en önemli anahtar olarak görülmektedir.
References
- ACARSOY BİLGİN, N , EVRENOSOĞLU, Y , YILMAZ, K , YİĞİT, T , KOKARGÜL, R , GÖKALP, K , TÜRKOĞLU, A , BOZTEPE, Ö , KAÇAR, E , BİLEN, E , MISIRLI, A . (2016). Melez Kayısı Populasyonunun Meyve Kalite Özellikleri ile İlgili Genel Değerlendirme. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , 53 (1) , 25-34 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/zfdergi/issue/17213/179869.
AKSOY, U, ALTINDİŞLİ, A. (1999). Dünya’da ve Türkiye’de Ekolojik Tarım Ürünleri Üretimi, İhracatı Ve Geliştirme Olanakları. İstanbul Ticaret Odası Yayınları, Yayın No: 1999-70. İstanbul, 125 sayfa.
ALIM, M , KAYA, G . (2011). IĞDIR’DA KAYISI TARIMI VE BAŞLICA SORUNLARI. Doğu Coğrafya Dergisi , 10 (14) , 47-65 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/ataunidcd/issue/2435/30937 .
ANONİM, (1996), Ilıman İklim Meyveleri Ders Notları. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Samsun.
ASMA, B.M. (2011). Her Yönüyle Kayısı. Uyum Ajans, Malatya.
ATASAY, A , İŞÇİ, M , UÇGUN, K , ÖZTÜRK, G , KAYMAK, S , AKGÜL, H . (2011). Organik ve Konvansiyonel Olarak Yetiştirilen M9 Anaçlı Bazı Elma Çeşitlerinde Farklı Besin Uygulamaların Bitkinin Morfolojik Gelişimi Üzerine Etkileri. Ziraat Fakültesi Dergisi , 6 (1) , 1-6 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/sduzfd/issue/29597/317540
ATAY, S, ŞAHİN, S, ÖZTÜRK, K, ÖZTÜRK, B, DEMİRTAŞ, M.N. (2011). Organik ve Konvansiyonel Kayısı Yetiştiriciliğinin Meyve Verim ve Kalitesine Etkisi. Alatarım, 10 (1): 1-6.
ATIŞ, E , MİRAN, B , KENANOĞLU BEKTAŞ, Z , CANKURT, M . (2016). Farklı Pazarlama Ve Tarım Politikası Seçeneklerinin Konvansiyonel ve Organik Kuru Üzüm Arzı Üzerine Etkileri. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi , 31 (3) , 345-352 . DOI: 10.7161/omuanajas.269987.
BİRİNCİ, A., ER, K. (2006). Bursa İli Karacabey İlçesinde Organik ve Konvansiyonel Şeftali Üretiminin Ekonomik Açıdan Mukayesesi ve Pazarlaması Üzerine Bir Araştırma. Tarım Ekonomisi Dergisi , 12 (1 ve 2) , 19-30 . Retrieved from http://journal.tarekoder.org/tr/issue/25828/272334.
ENGİNDENİZ, S., KINIKLI, F., BURHAN, M., ÇELİK, C., ÖZTÜRK, G. (2017). İzmir’de Kooperatif Ortağı Olan Konvensiyonel Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Organik Süt Üretme Eğilimleri. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi, 52 (Özel sayı), 668-686.
GÜNDÜZ, O. (2015). Bulanık Veri Zarflama ile Kuru Kayısı Yetiştiren İşletmelerin Etkinlik Analizi. Tarım Bilimleri Dergisi 21 (4) , : 525-537. Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/21145.
GÜNDÜZ, O., CEYHAN, V., ESENGÜN, K.; DAĞDEVİREN, M. (2010). Kayısı Yetiştiricliği Yapan İşletmelerde Ekonomik Etkinlik: Darende İlçesi Örneği, Türkiye IX Tarım Ekonomisi Kongresi Cilt 1 s.135-142. 22-24 Eylül Şanlıurfa.
İLKER, E , TATAR, Ö , GÖKÇÖL, A . (2010). Konvansiyonel ve Organik Tarım Koşullarında Bazı Soya Çeşitlerinin Performansları. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , 47 (1) , 87-96 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/zfdergi /issue/5096/69602.
KACARGİL, S , KARACA, İ . (2016). İzmir’de organik ve konvansiyonel zeytin bahçelerinde zeytinsineği, Bactrocera oleae (Gmelin) (Diptera: Tephritidae)’nin popülasyon değişimi. Türkiye Entomoloji Bülteni , 6 (1) , 43-51 . DOI: 10.16969/teb.58887.
KALECİ, N . (2010). Konvansiyonel ve Organik Olarak Yetiştirilen Ayvalık Zeytin Çeşidinin Bazı Meyve Özellikleri, Yağ Asitleri ve Tokoferol Seviyelerinin Belirlenmesi. Zeytin Bilimi , 1 (2) , 79-84 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/zeytin/issue/28961/309868.
KARABAŞ, S , GÜRLER, A . (2011). Organik Tarım ve Konvansiyonel Tarım Yapan İşletmelerin Karşılaştırmalı Analizi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi , 2011 (2) , 75-84 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/kmusekad/issue/10215/125556.
KARADAŞ, K , KIZILOĞLU, S . (2013). Comparison of Agricultural Enterprises that Perform Organic Agriculture and Conventional Agriculture in the City of Erzurum in Terms of Their Sizes. Journal of the Institute of Science and Technology , 3 (4) , 89-99 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/jist/issue/7936/384734.
KARAOSMANOĞLU, H , ÜSTÜN, N . (2017). Organik ve Konvansiyonel Fındıkların (Corylus avellana L.) Bazı Fiziksel Özellikleri. Akademik Gıda , 15 (4) , 377-385 . DOI: 10.24323/akademik-gida.370107.
KENANOĞLU BEKTAŞ, Z, MİRAN, Z. (2006). Manisa ve İzmir İllerinde Geleneksel ve Organik Çekirdeksiz Kuru Üzümün Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi , 3 (3) , 285-295 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/jotaf/issue/19056/201549.
MERDAN, K . (2019). AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNDE ORGANİK TARIMIN MEVCUT DURUMU VE GELİŞME POTANSİYELİ. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi , 6 (1) , 167-186 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/ asead /issue/42912/510486.
ÖZTÜRK, F., YALÇIN, M., VAROL, N., (2010) Ege Bölgesinde Konvansiyonel ve Organik Zeytin Yetiştiriciliğinin Ekonomik Analizi. Türkiye IV. Organik Tarım Sempozyumu, 28 Haziran - 1 Temmuz 2010, Erzurum, (Sunulu Bildiri).
SANDAL, E , YURDDAŞ, M . (2019). ŞANLIURFA İLİNDE ANTEP FISTIĞI ÜRETİMİ VE MALİYET- KAZANÇ ANALİZİ. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi , 6 (6) , 486-497 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/asead/issue/ 47256/595918.
ŞAHİN , S., ATAY, S., GÖKALP, K., ÇOLAK, S., DEMİRTAŞ, M.N., ÖZTÜRK, B., YILMAZ, K. U., FİDAN, Ş., ÇELİK, B., (2011). Malatya Yöresinde Organik Kayısı Yetiştiriciliği, Alay Vural, A. (Ed.) Organik Tarım Araştırma Sonuçları, T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, s. 51-56.
TAŞKIN, H , DEMİRCAN, V . (2014). Bağcılıkta Telli ve Goble Terbiye Sistemlerinin Ekonomik Yönden Karşılaştırılması: Isparta İli Örneği. Ziraat Fakültesi Dergisi , 9 (1) , 95-110 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/sduzfd/issue/29590/317464
TUİK, 2019. Türkiye İstatistik Kurumu Bitkisel Üretim İstatistikleri, (www.tuik.gov.tr/UstMenu.do).
UÇAR, K , SANER, G . (2013). Malatya İlinde Organik ve Konvansiyonel Kayısı Bahçesine yönelik Yatırım Projelerinin Analizi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , 50 (3) , 0-0 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/zfdergi/issue/40172/477922.