In today’s globalizing world, where competition continuously enhancing, speed and cost have gained considerable importance, in addition time management’s value has been appreciated more. Managing time better would provide power both in individual career management and competitive corporate live. Hence, firms perform work studies and job analysis including time series analysis to improve their productivity and performance. In this study, the most significant factor effecting time studies and be influenced by time studies, human factor and their perceptions on time management and time analysis have been investigated. In the first part of the survey, demographic characteristics of participants were asked. In the second part of the survey, time measurements studies carried out in companies and their influences on employees as well as employees’ perceptions on time management studies and procedures have been inquired. With t tests and crosstab analysis, the food processing company in our study has been analyzed in terms of time management practices based on the survey data collected
Küreselleşen dünyada rekabet arttıkça, hız ve maliyet önem kazanmış, buna mukabil zaman yönetiminin değeri daha çok anlaşılmıştır. Zamanı iyi yönetmek, hem kişisel kariyerde, hem de kurumsal rekabette büyük bir güç sağlamaktadır. Bu nedenle işletmelerde üretkenliğin ve verimliliğin arttırılması için zaman analizlerini kapsayan iş etütleri yapılmakta ve böylece işler analiz edilerek daha kısa zamanlarda yapılabilirliği sağlanmaya çalışılmaktadır. Çalışmada, zaman analizini etkileyen ve zaman analizinden etkilenen en önemli faktör olan insanın, zaman analizlerine karşı tutumu incelenmeye çalışılmıştır. Anketin ilk bölümünde katılımcıların demografik verileri sorulmuştur. Anketin ikinci bölümünde şirket çalışanları üzerine yapılan zaman etüdü ölçümlerinin çalışanlar tarafından nasıl değerlendirildiği araştırılmıştır. T testleri ve çapraz tablo analizleri ile uygulamaya konu olan gıda şirketinin zaman yönetimi için anketten elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 4 Issue: 12 |