Doğal afetler, özellikle de deprem gibi yıkıcı etkisi büyük olan felaketler sonrası beslenme ve gıda güvenliği açısından ciddi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu tür acil durumlarda insanların temel beslenme ihtiyaçlarını karşılamak ve sağlıklarını korumak hayati önem taşımaktadır. Yetersiz ve dengesiz beslenme; hastalıklara karşı direnci azaltırken, mevcut zorlu koşullarla mücadele etmeyi, yaşanan stres ve travma ile başa çıkmayı zorlaştırmaktadır. Bu nedenle afet dönemlerinde doğru bir beslenme programı oluşturulması ve bu konuda toplum bilincinin artırılması afet sonrası süreçte hayatta kalmak için kritik değere sahiptir. Bununla birlikte afetlere hazırlıklı olmak ve afet sonrası beslenme ihtiyacını karşılamak için otoriteler tarafından gerekli kaynağın sağlanması da bir o kadar önemlidir. Bu çalışmada Türkiye’de 2023 yılı şubat ayında yaşanan Kahramanmaraş ili merkezli deprem felaketi sonrası afetzedelerin beslenmesi ve beslenme ile ilgili yaşanan sorunların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. İleride yaşanabilecek afetlerde beslenme ihtiyacının hızlı ve güvenli bir şekilde karşılanması ve yaşanabilecek sorunların en aza indirilmesi açısından çalışmanın rehberlik edeceği düşünülmektedir. Çalışmada yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmış, katılımcılardan elde edilen veriler MAXQDA içerik analizi programı kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, afet sonrası süreçte depremzedelerin beslenmeyle ilgili en temel ihtiyaçlarının sıcak yemek ve gıda hijyeninin sağlanması olduğu ortaya çıkmıştır.
Çalışmada kullanılan yöntem için İstanbul Esenyurt Üniversitesi Etik Kurul Başkanlığı’ndan 27.07.2023 tarihli ve 2023/07-14 no’lu etik kurul onayı alınmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism Policy |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | October 18, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 10 Issue: 4 |