Editorial
BibTex RIS Cite

Lisans Eğitiminde Mutfak Zanaatları ve Gastronomi

Year 2019, , 93 - 97, 21.06.2019
https://doi.org/10.17123/atad.580670

Abstract

Bu çalışmada ülkemizde gastronomi bölümlerinde verilen lisans eğitimlerinin, gastronomi tanımından yola çıkılarak sağlıklı bir şekilde yürütülüp, yürütülemeyeceği sorgulanacaktır. Ülkemizde Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokullarının Turizm Fakültesine dönüşmesi sürecinde, bu okullarda yer alan bölümlerin yapılarında ve adlarında da değişimler olmuştur. Bunlardan biri de eskiden Yiyecek-İçecek İşletmeciliği olarak açılan bölümlerin artık Gastronomi ve Mutfak Sanatları olarak yeni fakültelerde yer almasıdır. 2018-19 öğretim yılında öğrenci alan ilgili bölümler incelendiğinde kamu üniversitesinde dört adet Yiyecek-İçecek İşletmeciliği bölümü, 32 adet Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü ve 33 adet özel üniversitede toplamda 65 adet Gastronomi ve Mutfak sanatları bölümünün olduğu görülmektedir. 

References

  • Athenaeus (1927). The Deipnosophists. Londra: William Heinemann, https://archive.org/stream/in.ernet.dli.2015.185290/2015.185290.Athenaeus-In-Six-Volumes---I_djvu.txt, Erişim tarihi: 17 Mayıs 2019.
  • Dorey, F. (2018). Homa Erectus Australian Museum, https://australianmuseum.net.au/learn/science/human-evolution/homo-erectus/, Erişim tarihi: 16 Mayıs 2019.
  • Gastronomy (2019), https://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/gastronomy, Erişim tarihi: 16 Mayıs 2019.
  • Gastronomy (2019), https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/gastronomy, Erişim tarihi: 16 Mayıs 2019.
  • Gastronomy (2019), https://en.oxforddictionaries.com/definition/gastronomy, Erişim tarihi: 16 Mayıs 2019.
  • Gastronomy (2019), https://www.merriam-webster.com/dictionary/gastronomy, Erişim tarihi: 16 Mayıs 2019.
  • Lawton, G. (2014). Every Human Culture Includes Cooking – This is How it Began, https://www.newscientist.com/article/mg23230980-600-what-was-the-first-cooked-meal/ , Erişim tarihi: 16 Mayıs 2019.
  • Shahack-Gross, R., Berna, F., Karkanas, P., Lemorini, C., Gopher, A. ve Barkai, R. (2014). Evidence for The Repeated Use of a Central Hearth at Middle Pleistocene (300 Ky Ago) Qesem Cave, Journal of Archaeological Science, 44: 12-21.
  • Santich, B. (2004). The Study of Gastronomy and its Relevance to Hospitality Education and Training, International Journal of Hospitality Management, 23 (1): 15-24.
  • Wong, K. (2013). Case for (Very) Early Cooking Heats Up. Scientific American, https://www.scientificamerican.com/article/case-for-very-early-cooking-heats-up/?redirect=1, Erişim tarihi: 16 Mayıs 2019.
Year 2019, , 93 - 97, 21.06.2019
https://doi.org/10.17123/atad.580670

Abstract

References

  • Athenaeus (1927). The Deipnosophists. Londra: William Heinemann, https://archive.org/stream/in.ernet.dli.2015.185290/2015.185290.Athenaeus-In-Six-Volumes---I_djvu.txt, Erişim tarihi: 17 Mayıs 2019.
  • Dorey, F. (2018). Homa Erectus Australian Museum, https://australianmuseum.net.au/learn/science/human-evolution/homo-erectus/, Erişim tarihi: 16 Mayıs 2019.
  • Gastronomy (2019), https://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/gastronomy, Erişim tarihi: 16 Mayıs 2019.
  • Gastronomy (2019), https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/gastronomy, Erişim tarihi: 16 Mayıs 2019.
  • Gastronomy (2019), https://en.oxforddictionaries.com/definition/gastronomy, Erişim tarihi: 16 Mayıs 2019.
  • Gastronomy (2019), https://www.merriam-webster.com/dictionary/gastronomy, Erişim tarihi: 16 Mayıs 2019.
  • Lawton, G. (2014). Every Human Culture Includes Cooking – This is How it Began, https://www.newscientist.com/article/mg23230980-600-what-was-the-first-cooked-meal/ , Erişim tarihi: 16 Mayıs 2019.
  • Shahack-Gross, R., Berna, F., Karkanas, P., Lemorini, C., Gopher, A. ve Barkai, R. (2014). Evidence for The Repeated Use of a Central Hearth at Middle Pleistocene (300 Ky Ago) Qesem Cave, Journal of Archaeological Science, 44: 12-21.
  • Santich, B. (2004). The Study of Gastronomy and its Relevance to Hospitality Education and Training, International Journal of Hospitality Management, 23 (1): 15-24.
  • Wong, K. (2013). Case for (Very) Early Cooking Heats Up. Scientific American, https://www.scientificamerican.com/article/case-for-very-early-cooking-heats-up/?redirect=1, Erişim tarihi: 16 Mayıs 2019.
There are 10 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Recreation Reviews
Authors

Özkan Tütüncü 0000-0002-2482-0893

Publication Date June 21, 2019
Published in Issue Year 2019

Cite

APA Tütüncü, Ö. (2019). Lisans Eğitiminde Mutfak Zanaatları ve Gastronomi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 30(1), 93-97. https://doi.org/10.17123/atad.580670
AMA Tütüncü Ö. Lisans Eğitiminde Mutfak Zanaatları ve Gastronomi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. June 2019;30(1):93-97. doi:10.17123/atad.580670
Chicago Tütüncü, Özkan. “Lisans Eğitiminde Mutfak Zanaatları Ve Gastronomi”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 30, no. 1 (June 2019): 93-97. https://doi.org/10.17123/atad.580670.
EndNote Tütüncü Ö (June 1, 2019) Lisans Eğitiminde Mutfak Zanaatları ve Gastronomi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 30 1 93–97.
IEEE Ö. Tütüncü, “Lisans Eğitiminde Mutfak Zanaatları ve Gastronomi”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, vol. 30, no. 1, pp. 93–97, 2019, doi: 10.17123/atad.580670.
ISNAD Tütüncü, Özkan. “Lisans Eğitiminde Mutfak Zanaatları Ve Gastronomi”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 30/1 (June 2019), 93-97. https://doi.org/10.17123/atad.580670.
JAMA Tütüncü Ö. Lisans Eğitiminde Mutfak Zanaatları ve Gastronomi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. 2019;30:93–97.
MLA Tütüncü, Özkan. “Lisans Eğitiminde Mutfak Zanaatları Ve Gastronomi”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, vol. 30, no. 1, 2019, pp. 93-97, doi:10.17123/atad.580670.
Vancouver Tütüncü Ö. Lisans Eğitiminde Mutfak Zanaatları ve Gastronomi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi. 2019;30(1):93-7.