ÖZET: Bu araştırma ısı stresi altında yetiştirilen broyler rasyonlarına Taraxacum officinale L. ve Hypericum scabrum L. bitkilerinin etanol ekstraktlarının bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Hayvan materyali olarak 96 adet Ross 308 broiler civciv kullanılmıştır. Broiler civcivler rastgele her grupta 16 civciv olacak şekilde 6 gruba ayrıldı. 1. Grup Kontrol standart katkısız yem; 2. Grup TOE grubu karma yeme T. officinale L. ekstraktı % 0,1; 3. Grup HSE grubu H. scabrum L. ekstraktı % 0,1; 4. Grup Stres grubu (S) 38-39oC sıcaklık uygulanıp standart katkısız yem; 5. Grup Stres+TOE (STOE) 38-39 oC sıcaklık stresi ile birlikte T. officinale L. ekstraktı % 0,1; 6. Grup Stres+HSE (SHSE) 38-39 oC sıcaklık stresi ile birlikte H. scabrum L. ekstraktı % 0,1 oranında yeme ilave edildi. Araştırma 45 gün sürdürüldü. Broylerlerin 7 gün ortama adaptasyonu sağlandıktan sonra 8. günden itibaren TOE, HSE, STOE ve SHSE gruplarına bitki ekstraktı uygulandı. 15. günden 30. güne kadar ısı stresi 38-39o C olacak şekilde S, STOE ve SHSE gruplarına uygulandı. Kontrol grubuna göre stres grubunda plazma ALT, AST, GLU, MDA, kortizol ve karaciğer MDA düzeyleri artarken, plazma TP, kollesterol, TG, HDL-C, karaciğer SOD, katalaz ve GSH düzeyleri azaldı (p<0.001), LDL-C düzeylerinde ise istatistiksel olarak önem saptanmadı (p>0.05). Yeme katılan TOE ve HSE bitki ekstraktlarının karaciğeri koruduğu, kan şekerini düşürdüğü ve oksidatif stresi önlediği, HSE bitki ekstraktının ise kollesterol üzerine olumlu etki gösterdiği tespit edildi. Sonuç olarak ısı stresinin olumsuz etkileri üzerine yeme katılan bitki ekstraktlarının olumlu etkisinin önemli olduğu kanaatine varıldı.
Anahtar Kelimeler: Broyler,ekstrakt, Hypericum scabrum L., Taraxacum officinale L., stres.
The Effects of Taraxacum officinale L. and Hypericum scabrum L. Extract on Some Biochemical Parameters in Heat-Stressed Broilers Diet
ABSTRACT: In the study the effects of Taraxacum officinale L. and Hypericum scabrum L. extract added to ration on some biochemical parameters in heat-stressed broilers. Atotal of 96 broiler chicks were used in this study. 1. Group: Control group was fed with unsupplemented basal diets; 2. Group: TOE group was supplemented T. officinale L. extract % 0,1 3. Group: HSE group was supplemented H. scabrum L. extract ekstraktı % 0,1, 4. Group: Stress group (S) was exposed to heat 38-39oC stress for a period of 15 days, 5. Group: Stress+TOE (STOE) was exposed to heat 38-39oC stress for a period of 15 days + T. officinale L. extract % 0,1 6. Gorup: Stress+HSE (SHSE) ) was exposed to heat 38-39oC stress for a period of 15 days + H. scabrum L.extract % 0,1. The experimental period lasted 45 days. Plant extract was supplemented to TOE, HSE, STOE and SHSE from 8th day after broilers were provided its adaptation for 7 days. Broilers were exposed to heat 38-39oC S, STOE and SHSE groups from the 15th to 30th days. Plasma ALT, AST, GLU, MDA, cortisol and liver MDA were increased, plasma TP, Chol, TG, HDL-C, liver SOD, GSH and catalase were decreased, plasma LDL-C was no difference in S group compared with control group. Plasma The results demonstrated that TOE and HSE were protective effect on liver and decreased blood glucose; HSE was affected on positive effects on chollesterol level in broiler. As a result, the plant extract is demonstrated that, with the addition of broiler diets, it might have positive effects on animal health, though the negative effects of heat stress.
Key words: Broiler, extract, Hypericum scabrum L., Taraxacum officinale L., stress
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 22, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 47 Issue: 1 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/