Bu araştırma, Van Ziraat Meslek Lisesi Arazisinde 1999 ve 2000 yıllarında yürütülmüştür. Deneme, Bölünmüş parseller deneme
desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada 4 sorgum x sudanotu melez (Gözde–80, P–988, Grazer, Grass II) çeşitlerinin
verim ve verim unsurlarına 3 hasat zamanı (tam çiçeklenme, süt olum, hamur olum)’nın etkileri incelenmiştir. Hasat zamanının
geciktirilmesiyle bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein verimi, sap oranı ve salkım oranı artmıştır. Diğer taraftan ham
protein oranı ve yaprak oranı azalmıştır. Hasadın hamur olum döneminde yapılması durumunda Gözde–80, P–988, Grazer ve Grass II
çeşitlerinde yeşil ot verimi sırayla 4543, 5241, 5725 ve 5333 kg/da, kuru ot verimi sırasıyla 1615, 1783, 1739 ve 1749 kg/da, ham protein
verimi 85.4, 98.3, 85.6 ve 84.4 kg/da olmuştur.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | January 10, 2011 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 36 Issue: 2 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/