Ayçiçeği tane özellikleri, verim ve
kaliteyle yakından alakalıdır. Dolayısıyla, bu özellikler, genotip ve çevrenin
ortak etkileşimi altında olup, özellikle iklim ve toprak yapısı gibi
faktörlerden etkilenmektedir. Bu
araştırmayla, Orta Karadeniz Bölgesinde yağlık ayçiçeği tarımının yoğunluğu
dikkate alınarak seçilen, Samsun (Bafra, Vezirköprü ve Havza), Amasya
(Merzifon), Çorum (Merkez) ve Tokat (Turhal) yörelerinde 2015 yılında üretici
bazında yetiştiriciliği yapılan ve pazara sunulan yağlık ayçiçeği tanelerinin boyu,
eni, kalınlığı, bin tane ağırlığı, tane iç oranı, kabuk oranı, nem ve yağ oranları
incelenmiştir. Çalışmada, farklı yörelerde yetiştirilen yağlık ayçiçeği
tanelerinde nem oranı haricindeki diğer özellikler bakımından önemli
farklılıklar tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; ortalama tane boyu,
eni ve kalınlığı sırasıyla 10.6-11.4; 4.9-5.4 ve 2.6-3.3 mm, kabuk oranı %12.7-26.1,
bin tane ağırlığı 49.0-65.0 g, tane iç oranı %58.7-77.5, nem içeriği %7.0-11.0 ve
yağ oranı %41.57-45.67 arasında değerler aldığı belirlenmiştir. Bu sonuçlara
göre, bölgede Samsun-Bafra ve Tokat-Turhal yörelerinde üretilen yağlık ayçiçeği
taneleri incelenen özellikler yönünden ön plana çıkmıştır.
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
---|---|
Authors | |
Publication Date | October 14, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 48 Issue: 2 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/