Bu çalışma, Erzurum İli Uzundere İlçesi merkez ve köylerinden (Ulubağ,
Çağlayan, Gölbaşı ve Kirazlı) farklı fizyoğrafyaya (taban ve yamaç) sahip sebze
ve meyve bahçelerinden alınan toprak örneklerinin bazı fiziksel ve kimyasal
özelliklerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Bu amaçla meyve ve sebze yetiştiriciliğinin yoğun olduğu Uzundere
merkez ile Ulubağ, Çağlayan, Gölbaşı ve Kirazlı köylerinde belirlenen (her
köyden 4 bahçe) 20 bahçeden alınan toprak örneklerinde tekstür, pH, EC, kireç, organik
madde, yarayışlı P, değişebilir potasyum (K), değişebilir kalsiyum+magnezyum (Ca+Mg)
ve değişebilir sodyum (Na), katyon değişim kapasitesi (KDK), bitki tarafından
alınabilir demir, çinko, mangan ve bakır (Fe, Zn, Mn ve Cu) analizleri
yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre çalışma
alanlarından alınan toprak örnekleri genel olarak kaba bünyeli, pH’ları nötr ve
hafif alkalin (pH 7.34-7.90), EC değerleri 0.31-0.89 dS m-1 olup
tuzsuz, kireç içerikleri az ve orta (%1.39-7.87), organik madde miktarları orta
ve yeterli (%2.23 ile %7.10), yarayışlı fosfor içerikleri orta ve yeterli (73.7-355.4
kg P2O5 ha-1), sınıfında yer almaktadır.
Değişebilir K içerikleri 0.12-2.06 me 100g-1, değişebilir Ca+Mg içerikleri 10.51 ile 21.57
me 100g-1 ve değişebilir Na içerikleri ise 0.57-1.06 me 100g-1 arasında
değişmektedir. Diğer taraftan yarayışlı Fe, Zn, Mn ve Cu içerikleri
sırasıyla 0.71-2.73, 0.96-4.52, 4.60-16.40 ve 1.14-4.14 ppm arasında
belirlenmiştir. Toprak
örnekleri arasında bağımlı değişkenler açısından bir farklılığın olup
olmadığını tespit etmek amacıyla yapılan bağımsız gruplara ait t testi
(Independent Sample t Test) sonucunda OM, değişebilir Ca+Mg, KDK, Zn ve Mn
bakımından gruplar arasında çok önemli (p<0.01) farklılıkların olduğu tespit
edilmiş, diğer parametreler açısından bir farkın bulunmadığı saptanmıştır.
This
study was carried out to determine some physical and chemical properties of
soil samples taken from fruit and vegetable gardens with different fizyografy (base and slope) from Uzundere District centers and its villages Ulubağ,
Çağlayan, Gölbaşı and Kirazlı (four garden from each village). For this
purpose, soil samples were collected and analyzed from Uzundere center, where
the fruits and vegetables were common grown, and the gardens determined in the
villages of Ulubağ, Çağlayan, Gölbaşı and Kirazlı. The soil analysis results
were compared with the limit values and the nutrition and fertility status of
the soils was determined. According to the results, soil
samples had rough textures. pH’s of the samples were neutral and slightly alkaline (pH 7.34-7.90), EC values
were 0.31-0.89 dS m-1 and classified as a salt-free, lime contents
were moderate (1.39-7.87%), organic matter contents were medium and sufficient
(2.23%-7.10%), available phosphorus contents were medium and sufficient (7.37-35.54
kg P2O5 da-1), exchangeable K contents ranges
from 0.12 to 2.06 me 100g-1, exchangeable Ca+Mg contents ranges from
10.51 to 21.57 me 100g-1 and exchangeable Na 0.57-1.06 me 100g-1. Also,
available Fe, Zn, Mn and Cu contents were between 0.71-2.73, 0.96-4.52,
4.60-16.40 and 1.14-4.14 mg kg-1 respectively. In order to determine
whether there is a difference between fruit and vegetable gardens soils in
terms of dependent variables, independent samples t test (Independent Sample t
Test) was performed and according to the results there were significant differences
between the groups in terms of OM, ECa + Mg, CEC, Zn and Mn (p <0.01). There
was no difference in terms of other soil properties.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | January 25, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 51 Issue: 1 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/