Amaç: Bu çalışmanın amacı, Adana ilinde 15-18 yaş adolesanların beslenme alışkanlıklarının
uyku kalitesine etkisini incelemektir.
Gereç ve Yöntem: Araştırma için Özel Çukurova Lisesi ve Özel Çağ Koleji öğrencilerinden
oluşan 300 kişilik bir örneklem grubu üzerinde Ocak - Mayıs 2019 tarihleri arasında anket
çalışması yürütülmüştür. Katılımcılara, kişisel, sağlık, beslenme alışkanlıkları ve uyku kalitesini
incelemeye yönelik anket ve Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) Ölçeği uygulanmıştır.
Bulgular: Örneklem grubu 165 kadın (%55) ve 135 erkek (%45) öğrenciden oluşmuş olup,
kadınların Beden Kitle İndeksi (BKİ) ortalaması 22.3 ± 3.2 kg/m2 iken erkek katılımcıların BKİ
ortalaması 28 ± 3.5 kg/m2 olarak tespit edildi.
Öğrenciler tarafından ifade edilen uyku kalitesi düzeyi ile PUKİ Ölçeği puanı arasında anlamlı
düzeyde bir ilişki bulunmuştur (p<0.05). Sağlık durumu, cinsiyet ve düzenli spor yapmanın
uyku kalitesi üzerine bir etkisinin olmadığı görülmüştür (p>0.05). Ancak, bireylerin uyku
kaliteleri ve BKİ grupları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05).
Tüketilen besinlerin uyku kalitesine etkisine bakıldığında, tek öğün beslenen öğrencilerin
uyku kalitesinin anlamlı düzeyde düşük olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Et tüketmeyenlerin
tüketenlere göre uyku kalitesinin anlamlı düzeyde olumsuz etkilendiği görülmüştür (p<0.05).
Granül kahveyi haftada üçten fazla tüketenlerin uyku kalitesinin daha az tüketenlere göre anlamlı
derecede azaldığı görülmüştür (p<0.05). Şekerli içecekler arasında, sadece gazoz tüketenlerin
tüketmeyenlere göre uyku kalitesinin anlamlı derecede azaldığı saptanmıştır (p<0.05).
Sonuç: Bu çalışma, literatürde kısıtlı olan adolesanlarda beslenme alışkanlığının uyku kalitesine
etkisinin incelenmesi açısından önemli bilgiler sunmaktadır. Bu bakımdan, bu çalışmanın
farklı örneklem grupları ile ve/veya diğer benzer çalışmalarla tekrar edilerek sonuçların
karşılaştırılmasının ve geliştirilmesinin önemli olduğu düşünülmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Research article |
Authors | |
Publication Date | March 30, 2020 |
Acceptance Date | March 18, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 3 Issue: 1 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)